Όταν υπάρχει μια μεγάλη άνοδος, είναι πάντα πιθανό να υπάρξει μια μικρή πτώση, μέχρι αυτό το πάνω κάτω να ισορροπήσει κάπου. Μύκονος και Σαντορίνη έκαναν το 2018 και το 2019 ένα μεγάλο μπαμ, όχι όμως απρόσμενο κι αδικαιολόγητο, αφού μιλάμε για τα διαχρονικά πιο δημοφιλή νησιά της χώρας στο εξωτερικό. Όσα έγιναν όμως σε αυτά τα δύο νησιά, ήταν κάστρα στην άμμο, η παράδοση στο χρήμα χωρίς να μπορεί να υποστηριχθεί αλλιώς, ήταν εκτός λογικής και τώρα, αυτά τα δύο νησιά, βλέπουν την άλλη πλευρά, έχοντας μάλιστα να διαχειριστούν κι ένα κάρο επενδύσεις luxury χαρακτήρα.

Το 2023 ήταν μια χρονιά με μικρή πτώση για τα δύο νησιά. Μύκονος και Σαντορίνη δε θα αποφύγουν περαιτέρω πτώση το 2024, κι αν συμβεί στα επίπεδα που προβλέπεται, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE για τις αεροπορικές θέσεις το φετινό καλοκαίρι, η Μύκονος έχει πτώση 10,4% στις κρατήσεις σε σχέση με το 2023, ενώ η Σαντορίνη έχει μια πιο ελεγχόμενη πτώση, στο 2,6%. Πέρσι, ήταν αντίστροφα τα πράγματα, με τη Σαντορίνη να έχει πτώση 8,7% και τη Μύκονο 5,2%. Αν δηλαδή το δούμε σε σχέση με το 2022, η πτώση στη Σαντορίνη είναι 8,7% στα νούμερα του 2022+2,6% σε αυτά του 2023. Το ίδιο ισχύει και για τη Μύκονο.

Μύκονος και Σαντορίνη κατέχουν και μια αρνητική μοναδικότητα, αφού σε όλη την Ελλάδα πέρσι, ήταν οι μόνοι προορισμοί που εμφάνισαν μείωση στον κύκλο εργασιών στα καταλύματα το 2023, με 10,9% και 3% αντίστοιχα!

Σε αυτά τα στοιχεία, έρχοντα και τα στοιχεία της Square Lime, που ειδικεύεται στο hotel management, η οποία δείχνει ότι στα δύο νησιά υπάρχει πτώση 7% στις κρατήσεις σε boutique ξενοδοχεία και βίλες και πια οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, αν και φαίνεται να υπάρχει μια μετατόπιση των κρατήσεων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb, που είναι σαφώς πιο φθηνά. Κι εκεί όμως, η ζήτηση είναι αρκετά χαμηλότερη της προσφοράς.

Ίδια είναι η κατάσταση και στην εστίαση, με τη Μύκονο να έχει πτώση 2,9% στον τζίρο του 2023, ενώ στη Σαντορίνη ήταν σχεδόν στα ίδια με πέρσι, με ελαφρά άνοδο στο 0,2%.

Κυρίως η Μύκονος, αλλά και η Σαντορίνη, έχουν μπει στο επίκεντρο αρνητικών αναρτήσεων από πέρσι το καλοκαίρι, ως προς την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την αφόρητη πολυκοσμία, το οποίο σιγά σιγά έχει αρχίσει να φαίνεται. Αν αποφασιστεί κάποια στιγμή να αναδειχθεί και το ζήτημα της κακοποίησης ιπποειδών στη Σαντορίνη, τα πράγματα θα γίνουν σίγουρα πιο σκούρα. Η Σαντορίνη άλλωστε, αποκτά σιγά σιγά την φήμη του νησιού που απέχει πολύ από τη βιωσιμότητα, με τον ακραίο συνωστισμό στην Καλντέρα και την αφθονία κρουαζιερόπλοιων να αποτυπώνουν του λόγου το αληθές.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά και στα δύο νησιά, ειδάλλως θα βλέπουμε διαρκώς να ξεφυτρώνει κι από μια νέα Σαντορίνη κάπου στον κόσμο και η δική μας θα καταλήξει να πουλάει ένα ηλιοβασίλεμα που σιγά και τη μοναδικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Αν τα στοιχεία παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, Μύκονος και Σαντορίνη ελπίζουν πως όσοι πάνε, θα ξοδέψουν περισσότερα, θα είναι bigger spenders σε σχέση με άλλα χρόνια, από αυτό όμως θα επωφεληθούν μόνο στον τομέα της εστίασης, όχι των ξενοδοχείων/καταλυμάτων.