Πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. γύρω από το MKO Gate είχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, η ΕΥΠ είχε εξασφαλίσει επισυνδέσεις που έδωσαν καθοριστικές πληροφορίες για τον σχηματισμό της εικόνας της δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν μετανάστες.

Μέσω των επισυνδέσεων η ΕΥΠ σχημάτισε ουσιαστικά το δίκτυο των επαφών και των σχέσεων μεταξύ διακινητών, μεταναστών συνεργών, μελών ΜΚΟ αλλά και μυστηριωδών προσώπων που φέρονται να συντόνιζαν τις οργανώσεις εξ αποστάσεως, από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο χάρτης των επικοινωνιών στο MKO Gate

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΥΠ προς την ΕΛ.ΑΣ. και κατ’ επέκταση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, το πυκνό επικοινωνιακό δίκτυο επιφέρει σαφέστατες ενδείξεις πως οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων στο MKO Gate, μόνο τυχαίες δεν είναι και το πιο πιθανό είναι πως αφορούν την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Σε πρώτο πλάνο, διαφαίνονται επικοινωνίες μεταξύ διακινητή και μεταναστών που προτίθενται να τον πληρώσουν με σκοπό να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας. Κατ’ αυτό τον τρόπο στοιχειοθετείται και το παραπάνω αδίκημα.

MKO Gate, Μετανάστες
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στη συνέχεια οι κοριοί της ΕΥΠ μπόρεσαν ν’ ανασύρουν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ διακινητή και των μεταναστών των ΚΕΔ, τους οποίους στο διαβιβαστικό τους οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας χαρακτηρίζουν ως «υποστηρικτική ομάδα». Από τη συγκεκριμένη ένδειξη διακριβώνεται η στενή σχέση των διακινητών με την ομάδα μεταναστών που βρισκόταν ήδη εντός της ελληνικής επικράτειας και εντός των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ).

Το δίκτυο του MKO Gate αρχίζει και περιπλέκεται, καθώς έρχονται στην επιφάνεια και έτερα πρόσωπα, με ρόλο μυστηριώδη αλλά και τοποθεσία απρόσμενη. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έχει προκύψει και συνομιλία συνεργάτη των διακινητών με τουλάχιστον έναν από τους μετανάστες που μεταφέρονται παρανόμως. Παράλληλα εντοπίστηκαν συνομιλίες των συνεργών μεταναστών των διακινητών με τηλεφωνικές γραμμές που χρησιμοποιούνται από ΜΚΟ. Παράλληλα όμως διαφαίνεται και η ένδειξη της όποιας εμπλοκής των εν λόγω ΜΚΟ με στελέχη «υποστηρικτικής ομάδας».

Ghost numbers και οι «άκυρες» τηλεφωνικές κεραίες

Αυτό που προκαλεί όμως ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το γεγονός πως το δίκτυο του MKO Gate φέρεται να γνώριζε πως βρισκόταν υπό καθεστώς παρακολούθησης. Ή τουλάχιστον να είχε την υπόνοια για κάτι τέτοιο και γι’ αυτό σχεδόν όλοι λάμβαναν μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήσης ghost number, αυτό που αποκαλείται στην αργκό «πακιστανικό τηλέφωνο», τηλεφωνικής γραμμής η οποία ανήκει σε άλλο πρόσωπο από αυτό που τη λειτουργεί. Η ΕΥΠ διαπίστωσε πως μία μεγάλη σειρά τηλεφωνικών γραμμών που χρησιμοποιήθηκαν ανήκει μονάχα σε ένα πρόσωπο που φέρεται να μην έχει σχέση με την υπόθεση.

Παράλληλα όμως, τα μέλη των «υποστηρικτικών ομάδων» εκτός από γραμμές άλλαζαν συχνά και τηλεφωνικές συσκευές.

MKO Gate
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το διαβιβαστικό της ΕΥΠ, ήταν το γεγονός πως υπήρχαν αρκετές συνομιλίες από τηλεφωνικές γραμμές προς τα επίμαχα μέλη των ΜΚΟ. Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση είναι πως τα τηλεφωνήματα ή τα μηνύματα γίνονταν μέσω κεραιών της Σάμου, του Έβρου, της Ροδόπης ακόμη και της Αθήνας, ενώ το στίγμα αυτών των γραμμών δεν έδειχνε την παραμικρή σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Σημειώνεται όμως πως αρκετές από αυτές τις γραμμές, οι οποίες ανήκουν σε πρόσωπα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, έχει διαπιστωθεί όμως η σχέση τους με τους διακινητές των μεταναστών.