Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία παρευρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άξονα συζήτησης το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη συνεδρίαση των «27» ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών», επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Πριν από την έναρξη της συνόδου μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σειρά από ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία, πριν από τη συνάντηση, να συνομιλήσουν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ουκρανίας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.