Μόνο ως μαγική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο πανηγυρίζει μια πρόκριση και ένα σπουδαίο διπλό, το οποίο μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε δύο ομάδες στα play offs (Παναθηναϊκός και ΑΕΚ), μια ανάσα από τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

O Παναθηναϊκός, μπορεί να ηττήθηκε με 2-1 στη Μασσαλία, αλλά η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φώτη Ιωαννίδη στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων και οι καίριες επεμβάσεις του Αλμπέρτο Μπρινιόλι σε κανονική διάρκεια, παράταση και πέναλτι έδωσαν στο «τριφύλλι» μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ιστορίας του.

Από την πλευρά της, η ΑΕΚ κλήθηκε να δώσει ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια που έχει δώσει ποτέ εκτός των συνόρων με το κλίμα μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή να είναι βαρύτατο. Εντούτοις, οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ, επικράτησαν με 2-1 και πλέον καλούνται να διαχειριστούν το προβάδισμα στη ρεβάνς του Σαββάτου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

This is Panathinaikos!

Ένας Παναθηναϊκός βγαλμένος απ’ τις χρυσές σελίδες της ένδοξης ιστορίας του πάλεψε σαν λιοντάρι στο «κολασμένο» Βελοντρόμ και ολοκλήρωσε με μυθικό τρόπο και μέσω της διαδικασίας των πέναλτι την απόλυτη υπέρβαση.

Πέταξε έξω από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ την χλιδάτη Μαρσέιγ των δεκάδων εκατομμυρίων και μπορεί να ονειρεύεται ξανά για το πολυπόθητο σεντόνι.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ξεκινήσει δυνατά το ματς και κέρδισε κόρνερ στην πρώτη επίθεση του αγώνα, αλλά η Μαρσέιγ ήταν αυτή που βρήκε την ευκαιρία για γκολ.

Με μία υποδειγματική αντεπίθεση, οι Μασσαλοί έβγαλαν τον Ομπαμεγιάνγκ απέναντι από τον Μπρινιόλι και ο Γκαμπονέζος επιθετικός πέρασε τον τερματοφύλακα του «τριφυλλιού» και πλάσαρε σε κενή εστία για το 1-0 στο ματς.

Το γρήγορο γκολ επηρέασε τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, οι οποίοι συνέχισαν να πιέζουν ψηλά στην άμυνα της Μαρσέιγ, αλλά με πολλά κενά στην άμυνά τους και αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, επέτρεψαν στους Μασσαλούς να απειλήσουν και με δεύτερο γκολ, το οποίο τελικά βρήκαν στο 47′ με τον ίδιο παίκτη, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των φιλοξενούμενων στην επανάληψη.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο επιθετικός πάντως στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να δημιουργήσει δύο καλές στιγμές, μέσα σε λίγα λεπτά. Στο 76′ ο Μπερνάρ βρήκε τον Παλάσιος στην περιοχή, αλλά το σουτ του Αργεντινού έστειλε την μπάλα λίγο άουτ, ενώ στο 78′ από κόρνερ ο Γεντβάι πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Λόπεθ απέκρουσε με το ένα χέρι.

Χαμένη ευκαιρία είχε ο Παναθηναϊκός και στο 85′, με τον Μαντσίνι να εκτελεί μέσα από την περιοχή υπό καλές προϋποθέσεις, αναγκάζοντας τον τερματοφύλακα της Μαρσέιγ σε νέα δύσκολη επέμβαση.

Όλα έδειχναν ήττα και αποκλεισμό για τους «πράσινους», αλλά ένα λάθος του Γεντουζί στο 5ο λεπτό της παράτασης, άλλαξε τα δεδομένα. Το VAR υπέδειξε πέναλτι και ο Ιωαννίδης με άπιαστη εκτέλεση έκανε το 2-1 και έστειλε το ματς στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο, η Μαρσέιγ ήταν καλύτερη, έχασε ευκαιρίες για τρίτο γκολ και είδε το VAR να της ακυρώνει ένα για οφσάιντ στο 110′, αλλά ο Παναθηναϊκός άντεξε και πήγε το ματς και την πρόκριση στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Στη ρώσικη ρουλέτα, ο Παναθηναϊκός ήταν τέλειος. Ευστόχησε και στα πέντε. Ο Μπρινιόλι έπιασε αυτό του Γεντούζι και το «τριφύλλι» πήρε μία επική πρόκριση στα playoffs του Champions League με 5-3 στα πέναλτι.

Ιωαννίδης 1-0
Απόκρουση Μπρινιόλι σε πέναλτι του Γεντουζί
Μπερνάρ 2-0
Βερετού 2-1
Κλέινχεϊσλερ 3-1
Σαρ 3-2
Παλάσιος 4-2
Βιτίνια 4-3
Μλαντένοβιτς 5-3

Πλέον, ο Παναθηναϊκός απέχει ένα βήμα από την επιστροφή στους χρυσοφόρους ομίλους για πρώτη φορά μετά την αγωνιστική περίοδο 2010/2011. Τελευταίο εμπόδιο η πορτογαλική Μπράγκα με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στο γήπεδό της την προσεχή Τετάρτη (23 Αυγούστου στις 22:00), ενώ η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ έξι βράδια αργότερα (29 Αυγούστου στις 22:00).

Τα απίστευτα έσοδα που περιμένει ο Παναθηναϊκός

Ήδη οι «πράσινοι» έχουν εξασφαλίσει έσοδα από την Ευρώπη που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και αν κάνουν μια ακόμη υπέρβαση αποκλείοντας και την Μπράγκα, τότε θα ξεπεράσουν και τα 20 εκατ. ευρώ.

Στο δύσκολο αλλά ονειρικό σενάριο της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, ο Παναθηναϊκός θα πάρει «χρυσάφι» στα χέρια του. Άλλωστε η συμμετοχή στους ομίλους πριμοδοτείται από την UEFA αυτομάτως με 15,64 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εκεί κάθε νίκη αποφέρει 2,8 εκατ. και κάθε ισοπαλία 900 χιλ. ευρώ!

Αν, δε, μια ομάδα προχωρήσει προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερα μπόνους συμμετοχής: 9,6 εκατ. για τους «16», 10,6 εκατ. για τους «8», 12,5 εκατ. για τα ημιτελικά και 20 εκατ. για το νικητή αλλά και 15,5 εκατ. για τον ηττημένο του τελικού. Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται εκείνα του market pool και του συστήματος της 10ετούς παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που εκτοξεύουν κι άλλο το ποσό.

Αν ο Παναθηναϊκός στα playoffs του Champions League δεν καταφέρει να μπει στους ομίλους, θα εισπράξει-προτού μετακομίσει στο Europa League-μια πολύ «γερή»… αποζημίωση, της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει να περιμένει και τα αξιόλογα έσοδα του Europa League.
Συγκεκριμένα, με την παρουσία του και μόνο στους ομίλους, το «τριφύλλι» θα καρπωθεί 3,63 εκατ. ευρώ. Εκεί κάθε νίκη πριμοδοτείται από την UEFA με 630 χιλ. και κάθε ισοπαλία με 210 χιλ. ευρώ.

Ο πρώτος κάθε ομίλου (που πηγαίνει απευθείας στους «16») έχει λαμβάνειν 1,1 εκατ. και ο δεύτερος (που θα παίξει έναν επιπλέον γύρο νοκ άουτ με κάποιον από τους τρίτους των ομίλων του Champions League) 550 χιλ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αν μια ομάδα αποκλειστεί στον επιπλέον νοκ άουτ γύρο παίρνει 550 χιλ., αν αποκλειστεί στους «16» 1,2 εκατ., αν αποκλειστεί στους «8» 1,8 εκατ. ευρώ, αν αποκλειστεί στα ημιτελικά 2,8 εκατ. και φτάνοντας στον τελικό ο νικητής εισπράττει 8,6 εκατ. και ο ηττημένος 4,6 εκατ. Ευρώ.

ΑΕΚ με ψυχή «χιλίων λεόντων»

Στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, η ψυχωμένη ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν μάσησε μέσα στο «Μάξιμιρ» και «ξέρανε» την Ντινάμο με τη μαγκιά της και την υπογραφή του Ματίας Αλμέιδα, ενώ είχε μεγάλες ευκαιρίες και για τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις!

Η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί στην OPAP Arena το Σάββατο (19/8, 21:45). Σε περίπτωση πρόκρισης, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Άντβερπ στα playoffs του Champions League. Στο απευκταίο σενάριο αποκλεισμού, τότε περιμένει η Σπάρτα Πράγας στα playoffs του Europa League.

Πριν από τη σέντρα στο παιχνίδι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Μιχάλη, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΑΕΚ και έκανε δεκτό η UEFA. Μάλιστα, οι Κροάτες σεβάστηκαν τη διαδικασία και δεν ακούστηκε τίποτα στο «Μάξιμιρ».

Οι Κροάτες επέλεξαν αρχικά να επιτεθούν από την δεξιά πτέρυγα της ΑΕΚ, «χτυπώντας» στον Σιντιμπέ, ενώ στη συνέχεια πήρε προσπάθειες ο Λιούμπιτσιτς, από τα δεξιά. Η «Ένωση» όμως ήταν αυτή που έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 16’.

Οι «κιτρινόμαυροι» έτρεξαν σε αντεπίθεση, Πινέδα και Τσούμπερ συνεργάστηκαν, ο Ελβετός είδε το ανέβασμα του Λιβάι Γκαρσία στην απέναντι γωνία της μικρής περιοχής και του πέρασε την μπάλα, αλλά ο Λιβάκοβιτς έβαλε εκπληκτικό «στοπ» στον 25χρονο φορ διώχνοντας σε κόρνερ.

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ σκόραρε λίγο πριν βγει το πρώτο ημίχρονο (39’), μετά από ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα του διαιτητή. Ο Πορτογάλος ρέφερι έδωσε φάουλ σε ένα μαρκάρισμα του Γιόνσον (στο ριπλέι φάνηκε ο Δανός να μην βρίσκει τον αντίπαλό του), ο Μπουλάτ ανέλαβε την εκτέλεση, έδωσε πολλά φάλτσα στην μπάλα και νίκησε τον Στάνκοβιτς για το 1-0.

Παρ’ όλα αυτά, η ΑΕΚ μπήκε επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να κάνει σχετικά γρήγορα το 1-1. Η πίεση από τον Σιμάνσκι βοήθησε τον προωθημένο Βίντα να κλέψει και να περάσει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Εκεί οι Λιβάι Γκαρσία και Τσούμπερ συνδυάστηκαν άψογα, με τον δεύτερο να ελίσσεται και να πλασάρει ψύχραιμα!

Η Ντινάμο προσπάθησε να απαντήσει άμεσα. Στο 61΄ ο Στάνκοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά το σουτ του Μπούλατ και στο 64΄ ο Εμρέλι με κεφαλιά «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι.

Προς το τέλος του αγώνα η «Ένωση» απείλησε με τον Γκαρσία στο 85΄, αλλά ο Λιβάκοβιτς δήλωσε ξανά «παρών». Όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο στο 90΄ όταν μετά από γύρισμα του Πιζάρο στην περιοχή, ο Κώστας Γαλανόπουλος με σουτ πάνω στην κίνηση διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

Μάλιστα ο ποδοσφαιριστής της «Ένωσης» ύψωσε το μαύρο περιβραχιόνιο που φορούσε αφιερώνοντας το γκολ στην μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της ενόψει της ρεβάνς. Ο Άμραμπατ είχε καλή στιγμή, ενώ σε δύο περιπτώσεις ο Βίντα δεν κατάφερε να σκοράρει. Κάπως έτσι, η αρμάδα του Αλμέιδα έχει το προβάδισμα για το δεύτερο παιχνίδι στην OPAP Arena.

Photo credits: Eurokinissi