Η Τουρκία είναι πλούσια σε αρχαία θαύματα. Τοποθετημένη στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, η χώρα βρίσκεται στην καρδιά πολλών αυτοκρατοριών, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους αρχαιολογικά αξιοθέατα για να συναγωνιστούν τα πολλά φυσικά της «θαύματα». Αλλά δεν είναι όλα πάνω από το έδαφος, απολαμβάνοντας τον τουρκικό ήλιο.

Λιγότερο εμφανώς ορατοί αλλά εξίσου εντυπωσιακοί είναι οι ιστορικοί θησαυροί, μερικοί άνω των 12.000 ετών, που βρίσκονται κάτω από τη γη.

Κάποια είναι γνωστά. Η Βασιλική Κινστέρνα της Κωνσταντινούπολης, μια δεξαμενή με κολώνες που χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους, είναι ανοιχτή στους τουρίστες εδώ και δεκαετίες και εμφανίζεται σε ταινίες όπως το κλασικό «From Russia with Love» του Τζέιμς Μποντ.

Άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο διάσημοι, αλλά δεν είναι λιγότερο θεαματικοί ή συναρπαστικοί.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα υπόγεια θαύματα που έχει να προσφέρει η χώρα:

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Υπόγεια Στέρνα Şerefiye (Theodosius Cistern), Κωνσταντινούπολη

Όπως η Βασιλική, αυτή η κομψή δεξαμενή χτίστηκε κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αντίθεση με τη Βασιλική, αυτός ο υπόγειος θάλαμος ήταν εντελώς ξεχασμένος μέχρι πριν από λιγότερο από 15 χρόνια.

Η Κιστέρνα Sherefiye κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου Β’, ηγεμόνα της Ανατολικής Ρωμαϊκής -ή Βυζαντινής- Αυτοκρατορίας από το 402 έως το 450 μ.Χ. στη σημερινή συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Κατασκευάστηκε για να αποθηκεύει γλυκό νερό που προέρχεται από το δάσος του Βελιγραδίου, μια έρημο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα βόρεια της πόλης, μέσω ενός δικτύου καναλιών, μήκους 155 μιλίων που περιλάμβανε το αρχαίο Υδραγωγείο του Valens, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στη Φατίχ. Στη συνέχεια το νερό διανεμήθηκε στους πολίτες.

Με διαστάσεις 82 επί 147 πόδια (25 επί 45 μέτρα), με οροφή ύψους σχεδόν 36 πόδια, τοίχους πάχους οκτώ ποδιών και 32 μαρμάρινες κολώνες, η δομή –γνωστή και ως Κιστέρνα του Θεοδοσίου– είναι τόσο όμορφη.

Ωστόσο, κάποια στιγμή γύρω στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα, η ύπαρξή της ξεχάστηκε εντελώς μετά την οικοδόμηση μιας μεγάλης ιδιωτικής περιουσίας στην τοποθεσία και παρέμεινε κρυμμένη για πολλά χρόνια.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε τα κτίρια στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά μόλις το 2010, όταν κατεδαφίστηκαν κάποιες μη αγαπημένες προσθήκες, ανακαλύφθηκε ξανά η υπόγεια είσοδος της στέρνας.

Η αποθήκη νερού 1.600 ετών άνοιξε στο κοινό το 2018. Στο εσωτερικό, οι κολώνες με κορινθιακά κιονόκρανα αστράφτουν, οι εξαιρετικά γυαλισμένοι ορειχάλκινοι δακτύλιοι αντανακλούν το χρώμα και την κίνηση των εγκαταστάσεων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μπαίνοντας σε αυτή τη στέρνα, τα χοντρά τοιχώματα δημιουργούν ένα κουκούλι από τον έξω κόσμο. Η κακοφωνία του δρόμου από πάνω αντικαθίσταται από τους ήχους του κυματισμού του νερού.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Στέρνες Dara, Mardin

Όταν ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Dara το 1986, ήταν ένας μικρός οικισμός σε μια καταπράσινη, ανεμοδαρμένη πεδιάδα περίπου 19 μίλια (30 χιλιόμετρα) έξω από την ιστορική πόλη Mardin στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εκτός από τους ντόπιους που βόσκουν τα ζώα τους στα ερείπια μιας πόλης που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, λίγοι άνθρωποι επισκέπτονταν την περιοχή.

Τώρα, η τοποθεσία έχει πολλούς θησαυρούς, όπως λαξευτούς τάφους, ένα εργαστήριο επεξεργασίας ελιάς και μια σειρά από υπόγειες στέρνες.

Μία από αυτές είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ντόπιοι αρχικά πίστεψαν ότι ήταν ένα μπουντρούμι. Διαδόθηκαν φανταστικές ιστορίες για αιχμάλωτους αλυσοδεμένους για χρόνια. Στην πραγματικότητα οι στέρνες αποθήκευαν νερό που έρεε από τα βουνά για χρήση από τους ντόπιους και τους Ρωμαίους στρατιώτες που στάθμευαν στο Dara.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Derinkuyu, Nevşehir, Καππαδοκία

Το 1963, ένας Τούρκος αγρότης παρατήρησε ότι τα κοτόπουλά του εξαφανίζονταν και μετά εμφανίζονταν ξανά ως διά μαγείας. Ανυπομονώντας να λύσει το μυστήριο, ακολούθησε τα ίχνη τους μέσω μιας ρωγμής σε έναν ηφαιστειακό βράχο και βρήκε το άνοιγμα σε ένα σύστημα σπηλαίων 18 ορόφων.

Το Derinkuyu, «το βαθύ πηγάδι», όπως μεταφράζεται στα αγγλικά, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985. Κάποτε παρείχε ασφαλές καταφύγιο για έως και 20.000 ανθρώπους.

Τώρα οι τουρίστες μπορούν να κάνουν τα ίδια βήματα που χρησιμοποιούσαν οι Χριστιανοί που διέφυγαν από τους Άραβες επιδρομείς εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ο φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω βαθιών αεραγωγών, αλλά παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα στο Derinkuyu είναι υγρή καθώς η διαδρομή κατεβαίνει στα 328 πόδια (100 μέτρα).

Διασχίζοντας τους οκτώ ορόφους που είναι ανοιχτοί για το κοινό, γεμάτοι με ερείπια εκκλησιών, στάβλων, πατητηρίων κρασιού και άδειων τάφων, η ιστορία συγχωνεύεται με το παρόν.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Σήραγγα Rümeli Han, Ταξίμ, Κωνσταντινούπολη

Οι κομψές κατασκευές που πλαισιώνουν τον δημοφιλή πεζόδρομο Istiklal Caddesi της Κωνσταντινούπολης κάποτε στέγαζαν έμπορους χαλιών και ιδιωτικά κλαμπ όπου σύχναζαν μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει την επαναστατική Ρωσία.

Σε περίτεχνα κτίρια, όπως το Rümeli Han, το who’s who της Κωνσταντινούπολης ήρθε για να δειπνήσει και καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές βρέθηκαν στο επίκεντρο. Το αν χρησιμοποίησαν τις μυστηριώδεις σήραγγες, οι οποίες βρίσκονταν ανεξερεύνητες κάτω από αυτό για χρόνια και ήρθαν στο φως μόλις το 2017, είναι μία εικασία.

Το Rümeli Han χτίστηκε το 1894 για τον Sarıcazade Ragıp Pasha, αρχηγό του σουλτάνου Abdülhamid II. Οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου ξεκίνησαν μόλις πριν από πέντε χρόνια, οπότε αποκαλύφθηκαν τα υπόγεια μυστικά του.

Η σήραγγα είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό, μια μάλλον κοσμική πινακίδα κολλημένη στην κομψή μαρμάρινη πρόσοψη του κτιρίου αναγγέλλει την παρουσία της.

Στο εσωτερικό, σφιχτά τοποθετημένα πήλινα τούβλα στο χρώμα της ώχρας «μπλοκάρουν» τον κόσμο από πάνω. Τοποθετημένα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά μήκος των τοίχων, τα δωμάτια χωρίς παράθυρα οδηγούν το ένα στο άλλο, καταλήγοντας σε κλιμακοστάσια, τώρα κλειδωμένα, που ανεβαίνουν στο επίπεδο του δρόμου.

Κανείς δεν είναι ακριβώς σίγουρος για τον σκοπό των τούνελ. Ίσως η ελίτ χρησιμοποίησε αυτό το υπόγειο μονοπάτι για να μετακινηθεί αόρατα.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Τζαμί Sancaklar, Büyükçekmece, Κωνσταντινούπολη

Από μακριά, συμπαγείς γκρίζοι τοίχοι από ξερολιθιά και ένας ορθογώνιος πύργος, ο μιναρές, είναι όλα όσα είναι ορατά από το μεταμοντέρνο τζαμί Sancaklar, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο προάστιο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Αλλά από κάτω είναι κάτι που μοιάζει να με έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.

Έξω, το κτίριο είναι τόσο ριζωμένο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Λιγοστή βλάστηση κυματίζει στο αεράκι και στο βάθος χρηστικές πολυκατοικίες διακρίνονται κατά μήκος του ορίζοντα.

Η ξερολιθιά υποδηλώνει τα όρια ενός αγροκτήματος, ενώ ένα επιφανειακό σχέδιο παράλληλων γραμμών που ακτινοβολούν κάτω από μια ήπια κλίση θυμίζει αρχαιολογικούς χώρους.

Το εσωτερικό, ωστόσο, είναι ένας ήρεμος χώρος που μοιάζει με μήτρα. Η μόνη διακόσμηση είναι η πρόχειρη τοιχοποιία και οι πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Είναι ένας ασυνήθιστος, αλλά όμορφος χώρος. Κάθε θέση στα τόξα του αμφιθεάτρου του κτιρίου έχει μια σαφή οπτική γωνία προς το  mirhab, το τμήμα του τζαμιού που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας. Εδώ, αντί για μια παραδοσιακή περίτεχνα σκαλιστή κόγχη τοίχου, το mirhab παίρνει τη μορφή μιας ενιαίας δέσμης φωτός.

Το τζαμί Sancaklar είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακό και τρομερό. Ολοκληρώθηκε το 2012, είναι η αρχιτεκτονική συνειδητοποίηση της συνεχούς έντασης του ανθρωπογενούς και του φυσικού, και η θέση μας ενδιάμεσα.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Göbeklitepe, Σανλιούρφα

Ένας διαστημικός θόλος που βρίσκεται όχι πολύ έξω από τη Σανλιούρφα στη νοτιοανατολική Τουρκία δίνει μια ασυνήθιστη νότα στη φυσική ταπισερί που ανθίζει στους κυματιστούς λόφους που τον περιβάλλουν.

Αρχαιολογικά μιλώντας, αυτό που προστατεύει είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Μέσα στον τρούλο, οι επισκέπτες αγναντεύουν μια τεράστια πέτρινη στήλη –στήλες σε σχήμα Τ, βάρους περίπου πέντε τόνων η καθεμία, με σκαλίσματα άγριων ζώων στα πλάγια.

Χρονολογούνται στην προ-κεραμική νεολιθική εποχή. Αυτό χρονολογείται περίπου στο 9600-8200 π.Χ. Το 2018, η UNESCO αναγνώρισε το Göbeklitepe ως την πρώτη εκδήλωση ανθρωπογενούς μνημειακής αρχιτεκτονικής στην ιστορία.

Συγκριτικά, το Στόουνχεντζ, η μεγαλιθική δομή που πρέπει να δει ο καθένας χρονολογείται από το 3000-2500 π.Χ., φαίνεται νεότερη δομή.

Πέρα από την ηλικία, η ανακάλυψη αυτού του τόπου λατρείας το 1994 ανέτρεψε την αρχαιολογία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κολόνες σε σχήμα Τ χτίστηκαν από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες για χρήση ως τόπος λατρείας, μια πρακτική που προηγουμένως σχετιζόταν μόνο με κατοικημένες αγροτικές κοινότητες.

Κοιτάζοντάς τους επί τόπου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον, άνθρωπο ή άλλο, να μετακινεί αυτές τις τεράστιες πέτρες στη θέση τους.

Για να κατανοήσετε καλύτερα φυσικά τι συνεπαγόταν η δημιουργία του Göbeklitepe και για να βιώσετε την κλίμακα και το μεγαλείο του από την αρχή, αξίζει να περιπλανηθείτε στο πλήρες αντίγραφο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σανλιούρφα.

Τουρκία: Οι υπόγειοι ιστορικοί θησαυροί που πρέπει να επισκεφθείτε

Yeraltı Camii, Karaköy, Κωνσταντινούπολη

Στριμωγμένο ανάμεσα σε κτίρια κοντά στο στόμιο του Κεράτιου Κόλπου, το Τζαμί Yeraltı βρίσκεται σε έναν μικρό δρόμο στο Karaköy της Κωνσταντινούπολης που είναι εύκολο να παραβλέψετε. Μια ανεπιτήδευτη πόρτα ανοίγει σε ένα απλό εσωτερικό που ο σχεδιασμός του βασίζεται στην επανάληψη και τις καθαρές γραμμές.

Εδώ, 42 προβλήτες squat τρέχουν σε παράλληλες σειρές. Ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες το εσωτερικό παραμένει δροσερό λόγω των τοίχων πάχους επτά ποδιών και του κρύου που διαρρέει το κόκκινο χαλί.

Μια απόκοσμη πράσινη λάμψη αναδύεται από το μακρινό άκρο, αλλά εκτός από αυτό, με την πρώτη ματιά αυτό το τζαμί δεν φαίνεται να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα.
Η εμφάνιση μπορεί να εξαπατήσει.

Το Yeraltı κυριολεκτικά σημαίνει υπόγειο και ήταν αρχικά ένα μπουντρούμι στο υπόγειο ενός φρουρίου που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ήταν επίσης το βόρειο σημείο μιας τεράστιας «αλυσίδας» που εκτεινόταν στο αρχαίο παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης –κάποτε έδρα εξουσίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– στην άλλη πλευρά της πλωτής οδού, με στόχο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν και να επιτεθούν στην πόλη.

Όπως πολλά από τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια, απέτυχε, επιτρέποντας στον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ να κατακτήσει την πόλη το 1453.

Τους επόμενους αιώνες το φρούριο υπέστη ζημιές, ανακαινίστηκε και τελικά μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μεγάλο Βεζίρη Μπαχίρ Μουσταφά Πασά το 1757.

Και αυτή η περίεργη λάμψη; Το 1640, ένας Νακσιμπέντη δερβίσης ονειρεύτηκε ότι εδώ θάφτηκαν τα σώματα δύο Αράβων στρατιωτών που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης τον 7ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού είναι παραδοσιακό για τους ανθρώπους να έρχονται και να προσεύχονται στους τάφους του, που φωτίζονται από νέον, δίνοντας σε αυτό το συνήθως ήσυχο τζαμί έναν αταίριαστο εορταστικό αέρα.