Απόφαση-σταθμό για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια στην Πολωνία σε ελβετικό φράγκο αναμένεται να εκδώσει τον επόμενο μήνα το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης. Ήδη οι πρώτες γνωματεύσεις φαίνεται ότι είναι θετικές για τους δανειολήπτες, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Στην Πολωνία, όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πολλοί δανειολήπτες είχαν λάβει στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και όταν η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ήταν πολύ πιο ευνοϊκή.

Στη συνέχεια όμως τα δεδομένα άλλαξαν, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να κληθούν να πληρώνουν υπέρογκες δόσεις και πολλοί από αυτούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με τις δικαστικές διαμάχες να κρατάνε πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα, η μεγάλη αύξηση στην χορήγηση στεγαστικών κυρίως δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν την περίοδο 2006-2009, όταν περίπου 70.000 δανειολήπτες έλαβαν δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Η επίσημη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο για τα δάνεια σε ξένο νόμιμα θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εάν η επίσημη απόφαση ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με την τελευταία γνωμάτευση, τότε μεγάλοι νικητές θα είναι οι δανειολήπτες και χαμένες οι τράπεζες που θα χρειαστεί να επιμεριστούν επιπλέον κόστος.

Ωστόσο η τελική απόφαση μπορεί να είναι λιγότερο θετική υπέρ των καταναλωτών, ανέφερε από την πλευρά του το τραπεζικό λόμπι ZBP της Πολωνία.