Σε στενό εύρος εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση που ήδη δείχνει.

Η υπέρβαση των 1.320 μονάδων αποδείχθηκε ότι είναι «δύσκολη υπόθεση» και ότι απαιτεί περισσότερα καύσιμα.

Με τη Mytilineos «πρωταγωνίστρια», αφού υπερέβη και τα 38 ευρώ, καταγράφοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, επίσης, ξεχώρισαν στο +1%, ενώ στις τράπεζες το ενδιαφέρον εστίασε στην Πειραιώς, η οποία προσέγγισε εκ νέου τα 3,3 ευρώ. Η Motor Oil, από την πλευρά της, «έπεσε» στα 23,2 ευρώ εν αναμονή των οικονομικών μεγεθών του β’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 1.318,34 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.316,27 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.316,13 έως 1.324,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 88,8 εκατ. ευρώ.

Σε ρόλο «οδηγού» οι αγοραστές

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε -έστω και δύσκολα- να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων μετράει 6/8 θετικά κλεισίματα, με αποτέλεσμα την επιστροφή σε επίπεδα άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.300 μονάδων.

Οι προσδοκίες για την ανάκτηση του investment grade στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης του report του καναδικού οίκου DBRS (εγκεκριμένος από την ΕΚΤ), συνιστούν το Νο.1 «καύσιμο» για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βέβαια λαμβάνει στηρίγματα κι από μια σειρά άλλων παραγόντων.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου παραμένουν ισχυρά, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου από τις τράπεζες βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, η Τρ. Πειραιώς εισέρχεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον MSCI Standard Greece και, φυσικά, τα εταιρικά deals εξακολουθούν να εκπλήσσουν ευχάριστα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγματικών τζίρων, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς θα είναι πλαγιο-ανοδική, ολοκληρώνοντας τη μίνι – διόρθωση των προηγούμενων εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι κίνδυνοι από το εξωτερικό παραμονεύουν. Οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Νο.2 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή η κινεζική, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενόσω η αγορά ακινήτων παραμένει στον «πάγο».

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,80% και τις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,61%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,52% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,97%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει άνοδο 100 μονάδων, αν και η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, εν μέσω των εξελίξεων στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,25% και τα 79,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,14% και τα 84,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,08% και τα 1.948 δολάρια ανά ουγγιά.