Τα πρώτα χρόνια για τη λήψη έξυπνων οικονομικών αποφάσεων είναι, κατά μέσο όρο, τα 53 και 54.

Σε αυτήν την ηλικία περίπου, οι άνθρωποι έχουν συσσωρεύσει γνώση και εμπειρία σχετικά με τα χρήματα, τις δαπάνες και την αποταμίευση, αλλά δεν έχουν αρχίσει να χάνουν βασικές αναλυτικές γνωστικές δεξιότητες. Είναι επίσης η ηλικία που οι ενήλικες κάνουν τα λιγότερα οικονομικά λάθη , που σχετίζονται με πράγματα όπως η χρήση πιστωτικών καρτών , τα επιτόκια και οι χρεώσεις.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το να γνωρίζετε τι οδηγεί στην οικονομική ευρωστία των αρχών των 50 σας είναι πολύτιμο. Οι νεότεροι ενήλικες μπορούν να εμβαθύνουν σε βασικά στοιχεία όπως ο πληθωρισμός και τα επιτόκια για να αντισταθμίσουν την έλλειψη εμπειρίας και όσοι είναι μεγαλύτεροι μπορούν να εργαστούν για να διατηρήσουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες, αιχμηρές.

«Καθώς μεγαλώνουμε, φαίνεται να βασιζόμαστε περισσότερο στην εμπειρία του παρελθόντος, στους εμπειρογνώμονες και στη διαισθητική γνώση για το ποια προϊόντα ή στρατηγικές είναι καλύτερα», λέει στην wsj, ο Rafal Chomik , οικονομολόγος στην Αυστραλία στο Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα για τη Γήρανση του Πληθυσμού.

Η μελέτη

Ο Chomik ηγήθηκε μιας μελέτης του 2022 που εξέτασε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό, που είναι η ικανότητα κατανόησης οικονομικών πληροφοριών και εφαρμογής τους στη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών. Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός συνήθως κορυφώνεται στην ηλικία των 54 ετών και στη συνέχεια μειώνεται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη μέτρησε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό χρησιμοποιώντας ερωτήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τη διαφοροποίηση. Μια ερώτηση: Εάν σε πέντε χρόνια, το εισόδημά σας έχει διπλασιαστεί και οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, θα μπορείτε να αγοράσετε :

  • (Α) λιγότερα,
  • (Β) τα ίδια,
  • (Γ) περισσότερα από σήμερα.

(Απάντηση: Β)

Οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν καλές οικονομικές αποφάσεις από τα 20 έως τα 40 τους, καθώς και από τα 60 και τα 70 τους. Ο Chomik, ο οποίος είναι 45 ετών, λέει ότι μερικές από τις καλύτερες οικονομικές του αποφάσεις ήρθαν νωρίτερα στη ζωή του και αφορούσαν τον λογαριασμό ταμιευτηρίου. Οι εισφορές ήταν υποχρεωτικές όταν ξεκίνησε την πρώτη του δουλειά σε ηλικία περίπου 18 ετών, αλλά μόλις εγγραφόταν, επέλεξε ενεργά κεφάλαια που ωφελούν όσους έχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα.

Η λήψη αποφάσεων στην ηλικία των 20…

Η λήψη οικονομικών αποφάσεων απαιτεί έναν συνδυασμό συλλογιστικών δεξιοτήτων που διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Όσοι είναι στα 20 τους είναι καλύτεροι στην απορρόφηση και επεξεργασία νέων πληροφοριών και στον υπολογισμό των αριθμών – τη λεγόμενη ρευστή νοημοσύνη – αλλά δεν έχουν τόση εμπειρία ζωής ή κρυσταλλωμένη νοημοσύνη – τη συσσώρευση γεγονότων και γνώσης, η οποία τείνει να βελτιώνεται με την ηλικία.

Η Beverly Miller , οικονομική coach που συχνά εργάζεται με άτομα που έχουν χρέη, λέει ότι έκανε τα περισσότερα πράγματα πριν από τα 50 της, αποφεύγοντας το χρέος πιστωτικών καρτών, εξοφλώντας δάνεια αυτοκινήτου και εξοφλώντας μια 30ετή υποθήκη σε 12 χρόνια.

Αλλά δεν επένδυσε όσο σοφά μπορούσε. Για παράδειγμα, μετέφερε χρήματα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου συνταξιοδότησης από ταμεία ανάπτυξης και σε ταμεία σταθερού εισοδήματος.

«Θα αφήναμε τις αλλαγές της αγοράς να μας φοβίσουν να κάνουμε αλλαγές που δεν θα έπρεπε να κάνουμε», λέει η ίδια.

Η Μίλερ επίσης αναφέρει ότι αυτή και ο σύζυγός της θα μπορούσαν να είχαν βγάλει περισσότερα χρήματα αν τα είχαν αφήσει σε ταμεία ανάπτυξης. Ομοίως, επένδυσε σε ενοικιαζόμενα ακίνητα, τα οποία πίστευε ότι θα μπορούσαν να είναι μια εύκολη πηγή εισοδήματος, αλλά δεν ήταν.

Μόνο όταν ήταν στα 50 της χρόνια εκείνη και ο σύζυγός της στράφηκαν τελικά σε έναν πιστοποιημένο οικονομικό σχεδιαστή για να βοηθήσει με επενδύσεις.

«Στα 50 σου, έχεις αρκετή ωριμότητα και εμπειρία για να ξέρεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια», λέει η Μίλερ.

Η ηλικία της λογικής

Οι άνθρωποι κάνουν οικονομικά λάθη σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά έκαναν λιγότερα λάθη στην ηλικία των 53 ετών, σύμφωνα με οικονομικούς ερευνητές. Σε μια μελέτη, οι οικονομολόγοι εξέτασαν τις οικονομικές επιλογές που έκαναν οι ενήλικες σε 10 χρηματοοικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών γραμμών, των στεγαστικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, και πώς αυτές οι αποφάσεις επηρέασαν τις αμοιβές και τις πληρωμές τόκων.

Οι αμοιβές και οι πληρωμές τόκων, και στις 10 περιοχές, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους περίπου στην ηλικία των 53 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του 2009 στα Brookings Papers on Economic Activity. Αυτή η ηλικία αναφερόταν ως η «εποχή της λογικής», ή το σημείο στο οποίο ελαχιστοποιούνται τα οικονομικά λάθη. Ένα οικονομικό λάθος θα περιελάμβανε την υπερεκτίμηση της αξίας ενός σπιτιού, για παράδειγμα.

Στην ηλικία των 53 ετών, «οι άνθρωποι ασχολούνται με τις χρηματοοικονομικές αγορές για χρόνια και ξέρουν πώς να αναζητούν το σωστό χρηματοοικονομικό προϊόν και να ελαχιστοποιούν τις αμοιβές και τις πληρωμές», λέει ο Sumit Agarwal, καθηγητής οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συγγραφέας της μελέτης.

Ο Agarwal έγινε 53 φέτος.

«Έχω μεγάλη εμπειρία κεφαλαίου αυτή τη στιγμή», λέει. «Στο μέλλον, θα κάνω περισσότερα λάθη και θα αργώ να παίρνω αποφάσεις». Οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν δυνατές τις αναλυτικές τους δεξιότητες και να συνεχίσουν να παίρνουν καλές αποφάσεις διαβάζοντας και εξασκώντας το μυαλό τους», επισημαίνει.

Το πιο συχνό λάθος των 50χρονων

Ένα οικονομικό λάθος που τείνουν να κάνουν οι 50χρονοι είναι η υποτίμηση του προσδόκιμου ζωής τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις προγραμματισμού σχετικά με τη συνταξιοδότηση. Ένας τυπικός 50χρονος αναμένει να ζήσει μέχρι την ηλικία των 76 ετών, όταν οι αναλογιστικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτό το άτομο ζει άλλη μια δεκαετία έως την ηλικία των 86 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του Chomik, η οποία εξέτασε έρευνες στην Αυστραλία. Μια μελέτη του 2020 στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 28% των ενηλίκων 50 ετών και άνω υποτίμησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η Kristen Jacks , μια 55χρονη οικονομική δασκάλα με έδρα το New Haven, Conn., λέει ότι οι άνθρωποι στα 50 τους έχουν συχνά βιώσει αρκετό οικονομικό πόνο για να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την ανάγκη να ζυγίζουν προσεκτικά όλες τις οικονομικές εναλλακτικές λύσεις και να αποφεύγουν τα λάθη.

«Είσαι επίσης στην ηλικία που κοιτάς τις συνταξιοδοτικές σου αποταμιεύσεις και συνειδητοποιείς ότι τα χρόνια σου τελειώνουν, οπότε οι αποταμιεύσεις σου έχουν λίγες έως καθόλου πιθανότητες να αυξηθούν», λέει η Jacks.

Πηγή φωτογραφίας: shutterstock