«Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» χαρακτηρίζει η S&P Global, μητρική του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, τη συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, τονίζοντας πως η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, η S&P Global τονίζει ότι η προσφορά της UniCredit δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις υπόλοιπες δύο ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στην Alpha Bank, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η Τράπεζα αναμένεται να επωφεληθεί από τη συμμετοχή ενός μεγάλου, πανευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σημειώνει, μάλιστα, πως η συμφωνία συνάδει με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Alpha Bank, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία κεφαλαίων αξίας 2,3 δισ. ευρώ έως το 2025 και η διανομή μερισμάτων.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν δεσμευτική συμφωνία για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και την Ελλάδα, με μία πρωτοβουλία που, όπως τονίζεται από την Alpha Bank, αλλάζει ριζικά τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του και αποτελεί μεταξύ άλλων και ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα.