Τα αποθέματα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα και σε χρυσό κατρακύλησαν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της προηγούμενης Κυριακής, αναφέρουν οι Financial Times, που αποδίδουν την αιτία για το πρόβλημα στην Τράπεζα στις πολιτικές του Ερντογάν να ανορθώσει την αξία της τουρκικής λίρας ενόψει των εκλογών.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είδε τα αποθέματά της σε χρυσό να πέφτουν κατά 7,9 δισ. δολλάρια, ενώ τα αντίστοιχα σε ξένο νόμισμα κατά 9,5 δισ. (σε αμφότερα, η πτώση είναι της τάξης του 15%) και όλα αυτά σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις 12 Μαΐου, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ των Financial Times.

Ανησυχούν τους επενδυτές οι ανορθόδοξες πολιτικές Ερντογάν

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών, που εστιάζουν στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, που «εντείνονται» μετά την ισχυρή παρουσία του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

trapeza turkey

Τουρκία: Το «ασφαλές καταφύγιο» που λέγεται «χρυσός»

Παράλληλα, η αυξάνουσα ζήτηση για χρυσό προήλθε και από τοπικούς (εγχώριους) αγοραστές, οι οποίοι αναζητούσαν ένα «ασφαλές καταφύγιο» προκειμένου να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ιστορικών χαμηλών αποδόσεων της τουρκικής λίρας.

«Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για δολάρια και χρυσό στην αγορά», είπε ο Ενβέρ Ερκάν, επικεφαλής οικονομολόγος στο διαμεσολαβητικό για χρηματοοικονομικές συναλλαγές Dinamik Yatırım Menkul Değerler, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Η κεντρική τράπεζα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν πρόκειται για μια βιώσιμη προσέγγιση, γιατί δεν υπάρχουν πολλά από άποψη αποθεμάτων».

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να «ξεφορτώνεται» χρυσό

Οι τουρκικές εκλογές και η ισχυρή θέση του Ερντογάν ενέτειναν την πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει κατρακυλήσει κατά 60% έναντι του δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια φτάνοντας σε ρεκόρ υποτίμησης.

Η Τουρκία ανέστειλε τις εισαγωγές χρυσού μετά τους σεισμούς, καθώς αύξαναν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε τα αποθέματα χρυσού της κατά 148 τόνους πέρυσι, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ωστόσο, η τράπεζα άρχισε να πουλά τα αποθέματά της σε χρυσό το τελευταίο δίμηνο, με τις εκροές 15 τόνων τον Μάρτιο να τις ακολουθούν αντίστοιχες της τάξης των 81 τόνων τον Απρίλιο. Δύο ημέρες πριν από την κάλπη, τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό ανέρχονταν σε 44.3 δισ. δολλάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.