Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στους επόμενους μήνες εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στους FT, εμφανίστηκε σίγουρος για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα μας εφόσον η Κυβέρνηση μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη μείωση του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι βέβαιος πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι βουλευτές δείξουν πρόθεση να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επωφεληθούν από ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται ώστε να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας. «Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως σχολιάζουν οι FT, οι αναφορές του διοικητή της ΤτΕ «έρχονται καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις εκλογές της άνοιξης, με το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται προσεκτικά τα δημόσια οικονομικά. Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πιθανότερος χρόνος της αναβάθμισης είναι «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά ότι θα μπορούσε να έρθει ακόμη και πριν στηθούν οι κάλπες».

Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε ως «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» τη δυνατότητα «να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο, ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα οι πληρωμές τόκων, οι οποίες είναι τώρα υπό περίοδο χάριτος, να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».

Το μήνυμα για την τραγωδία στα Τέμπη

Παράλληλα, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε αναγκαίες επενδύσεις στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα», πρόσθεσε.