Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των δυο παραδοσιακών βιλλών των εφοπλιστών Αντώνη και Φιλίππου Λαιμού στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκίρα-Μπαρτσώκα

Οι δικαστές του ΣτΕ μετά την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε στο περιβαλλοντικό Τμήμα του (Ε), καλούνται να κρίνουν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της κατασκευής των δυο κτισμάτων των οποίων οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Κατά της ανέγερσης των βιλών των εφοπλιστών έχουν ταχθεί με αίτησή τους στο ΣτΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή – Σύλλογος Πολιτών Υπέρ των Ρεμάτων».

Οι οργανώσεις αντιτίθενται τόσο στις διαδικασίες αδειοδότησης όσο και στις διοικητικές εργασίες που έγιναν με αποτέλεσμα να επιτραπούν οι εργασίες ανέγερσης των δυο κτισμάτων καθώς αυτά βρίσκονται σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως δασική.

Παράλληλα ζητούν την ακύρωση των οικοδομικών αδειών για τις δύο βίλες των εφοπλιστών ενώ ζητούν να ακυρωθεί και ο δασικός χάρτης του οικισμού Μεγάλο Πάπιγκο.

Πρόκειται για συνολική έκταση 4.813 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.005 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού. Η έκταση κατά 99% είναι ιδιοκτησίας του Αντώνη Λαιμού και κατά 1% του Φιλίππου Λαιμού, κατοίκων Μόντε Κάρλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την έκδοση των προσβαλλόμενων οικοδομικών αδειών είχε προηγηθεί θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας των Ιωαννίνων και του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ηπείρου, ενώ η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την ανέγερση των επίμαχων κατοικιών.

Το Διάταγμα Ζαγορίου προστατεύει το Πάπιγκο

Σημειώνεται πως ο οικισµός του Πάπιγκου, σύμφωνα με τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ εκτός από παραδοσιακός, βρίσκεται και εκτός των ορίων του οικισμού, είναι ενταγμένος στο σύνολο των παρόμοιων οικισμών του Ζαγορίου και προστατεύεται από το ∆ιάταγµα Ζαγορίου, ενώ έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την πολιτεία. Ωστόσο από το 2021 οι συγκεκριμένες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως μη δασικές.

Οι προσφεύγοντες κάνουν λόγο για παράνομη επέκταση των ορίων του οικισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η οικογένεια Λαιμού και ότι τα όρια του δασικού χάρτη – που αμφισβητούν- οδηγούν αφενός σε ανεπίτρεπτη απομείωση της έκτασης του Εθνικού Πάρκου και αφετέρου σε απαγορευμένη επέκταση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσα στο Εθνικό Πάρκο.

Για τις οργανώσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας παραστάθηκαν ο Γιώργος Πολίτης για την Περιφέρεια Ηπείρου η Γεωργία Τατάγια και για τον Δήμο Ιωαννιτών ο Ιωάννης Κάντζιος.

Οι 13 κάτοικοι που παρενέβησαν υπέρ των προσβαλλόμενων πράξεων εκπροσωπήθηκαν από τον Γιώργο Γεραρή και την Αθανασία Βαζάκα.

Τους δύο εφοπλιστές εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Βασίλης Παπαδημητρίου και Αλέξανδρος Δοβλές.

Οι νομικοί εκπρόσωποι έκαναν λόγο για εκπρόθεσμη αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και επικαλέστηκαν τη βεβαίωση με την οποία η έκταση των 2.002 τ.μ. χαρακτηρίζεται ως μη δασική ενώ, σύμφωνα με την άδεια προέγκρισης, η εν λόγω έκταση βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού και «έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο διαμορφωμένο δρόμο συνολικού μήκους 11,6 μ. και είναι άρτιο κατά κανόνα», πράγμα που οι οργανώσεις αμφισβητούν, ωστόσο οι συνήγοροι των εφοπλιστών προσκόμισαν στους δικαστές του ΣτΕ αεροφωτογραφίες και ισχυρίστηκαν πως οι προσφεύγουσες οργανώσεις δεν έχουν έννομο συμφέρον για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν, καθώς πρόκειται για πολεοδομικό και όχι περιβαλλοντικό θέμα.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των ίδιων των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούσαν την αναστολή των οικοδομικών αδειών της οικογένειας Λαιμού μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της παρούσας προσφυγής.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται στο τέλος του 2023.