Η φράση «Pfizer documents» έγινε κορυφαίο trend στο Twitter χάρη σε ένα tweet που ανάρτησε η Βουλευτής από την Τζόρτζια, Marjorie Taylor Greene, της οποίας ο προσωπικός της λογαριασμό στο Twitter έκλεινε για «επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων του COVID-19» του μέσου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, γίνονται διάφοροι παραπλανητικοί ισχυρισμοί ότι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι πέθαναν μετά από ανεπιθύμητες παρενέργειες στο εμβόλιο Pfizer για τον κορονοϊό. Στο tweet της, η Greene μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός εγγράφου που κυκλοφόρησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA ), στο οποίο αναφέρονταν οι θάνατοι.

Η αμερικανική υπηρεσία FDA είναι υποχρεωμένη, βάσει δικαστικής απόφασης, να δώσει σταδιακά στην δημοσιότητα 330.000 σελίδες, 12.000 σελίδες πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια 55.000 σελίδες ανά 30 ημέρες, ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου.

Μια σειρά από άλλα στοιχεία ανάρτησαν επίσης, εκφράζοντας την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου με το hashtag #pfizerdocuments. Ενώ η έκθεση ανέφερε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες σε μια περίοδο 90 ημερών και τα στοιχεία είναι γνήσια, η φαρμακευτική εταιρεία είπε ότι τα έγγραφα δεν αναγράφουν το εμβόλιο ως υπεύθυνο για τον θάνατο των ανθρώπων.

Η έκθεση αναφέρει ότι από τα δισεκατομμύρια εμβολίων που αποστέλλονται παγκοσμίως μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2021, υπήρξαν 42.086 αναφερθείσες αντιδράσεις. Περιελάμβαναν εκείνους που είχαν αναρρώσει πλήρως ή αναρρώνουν από τον κορονοϊό, εκείνους που ανέρρωσαν αλλά εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα, εκείνους που δεν είχαν αναρρώσει τη στιγμή της αναφοράς και τους 1.223 που κατέληξαν.

Η αλήθεια για τα «Pfizer documents»

Οι 1.223 θάνατοι που αναφέρονται στην έκθεση συγκαταλέγονται στις 158.893 αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών από υπεύθυνους υγείας από όλο τον κόσμο. Η αιτία κάθε θανάτου δεν έχει επαληθευτεί και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει όσους έπασχαν από θανατηφόρες ασθένειες, όπως καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Pfizer, Dervila Keane. Το ποσοστό 3% πάντως δεν αποδεικνύει τη θνητότητα του εμβολιασμού.

Τα «Pfizer documents» όσο τρεντάρουν στο διαδίκτυο, τόσο παρερμηνεύονται, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο συνωμοσιολογιών. Σε ένα σημείο των εγγράφων γράφεται ξεκάθαρα ότι από τα δεδομένα δεν προκύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή κινδύνους που απαιτούν αλλαγές. Οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από τα οφέλη. Αυτό το συμπέρασμα παρέλειψαν να το δημοσιοποιήσουν όλοι όσοι βρήκαν πάτημα για να υποστηρίξουν τις αβάσιμες θεωρίες τους.

Οι ειδικοί, επίσης, θα επανεξετάσουν τους θανάτους μετά τον εμβολιασμό, ακόμη και αν «δεν είναι σαφές εάν το εμβόλιο ήταν η αιτία», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της FDA . «Στην πραγματικότητα, οι ανασκοπήσεις από το FDA και το CDC έχουν καθορίσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που αναφέρθηκαν δεν αποδίδονται άμεσα στα εμβόλια».

«Γιατί χρειαζόμαστε ακόμη επιστήμονες όταν έχουμε συνωμοσιολόγους στο διαδίκτυο;» αναρωτιέται ο David Robert Grimes, ένας Ιρλανδός που ερευνά τον καρκίνο, όταν είδε την Pfizer να τρεντάρει ξανά.

Μια ακόμα ψευδής είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ότι το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 1%, σε αντίθεση με το 95% που ισχυρίζεται η Pfizer. Tο ποσοστό του 1%, που υπάρχει στα στοιχεία των κλινικών δοκιμών της αφορά τον «απόλυτο περιορισμό του κινδύνου», που όντως μετρήθηκε στις κλινικές δοκιμές της Pfizer για το εμβόλιο κατά της Covid. Αυτό μετράται στις κλινικές δοκιμές για κάθε εμβολίου. Αλλά το μέγεθος αυτό δεν αποτελεί στόχο κανενός εμβολίου, καθώς στόχος είναι κυρίως η θωράκιση του οργανισμού και η μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης.

Ακόμα, πολλοί επικαλούνται τα «Pfizer documents», για να υποστηρίξουν ότι ο εμβολιασμός δεν συνίσταται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Ωστόσο, οι οδηγίες αυτές είναι εκείνες που είχε δημοσιεύσει η Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας για το εμβόλιο της Pfizer, λόγω έλλειψης στοιχείων. Η εταιρεία είχε αποκλείσει τις εγκύους από την Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, αλλά από τότε εκατομμύρια έγκυες έχουν εμβολιαστεί χωρίς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Καλό 2020: Η Βόρεια Κορέα επιβάλει lockdown μετά από τα «πρώτα κρούσματα κορονοϊού»

Φινλανδία: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

Ουκρανία: Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά από βίντεο που δείχνει Ρώσους να σκοτώνουν πισώπλατα δύο αμάχους