Μπορεί να πηγαίνουμε με ρυθμούς πιο αργούς κι από χελώνα στην Ελλάδα, αλλά κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μια ανακούφιση κι ικανοποίηση. Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της φώκιας στην Αλόννησο, για την οποία ελπίζουμε να βρεθεί ο ένοχος ενώπιον δικαιοσύνης και να φάει ισόβια, ήρθε η πρώτη απόφαση προφυλάκισης για ζωοκτονία.

Ο νόμος που άλλαξε τον Νοέμβριο και μετέτρεψε τον βασανισμό και τη δολοφονία ζώου σε κακούργημα, έφερε πριν από ένα 24ωρο έναν 23χρονο σε κατάσταση προφυλάκισης, καθώς είχε συλληφθεί ύστερα από καταγγελίες, για δολοφονία μιας γάτας. Ο ένοχος κυκλοφορούσε στην Πάτρα με το άψυχο σώμα της γάτας και μια λεπίδα στο χέρι κι ήταν προφανές ότι την είχε σκοτώσει.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της ενημέρωσε για αυτή την πολύ θετική εξέλιξη και αναμφίβολα αξίζουν συγχαρητήρια απ΄όλους μας στην δικηγόρο κ. Αρβανίτη και όλους όσοι πίεσαν με τη στάση τους τη δικαιοσύνη να κάνει αυτό το πρώτο βήμα.

«Η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογήν του 4745/2020, για τον βασανισμό και δολοφονία της γατούλας στην Πατρα, είναι γεγονός!

Θερμά συγχαρητήρια στη δικηγόρο Έλενα Αρβανίτη, την εθελόντρια και σύμβουλο του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετιδη, Αλεξανδρα Δημοπουλου, την κτηνίατρο Ελένη Μπουρδακου, το Β´ Αστυνομικό τμήμα για τις ενέργειες του και όλες και όλους που βοήθησαν για να συλληφθεί και να προφυλακιστεί ο βασανιστής και δολοφόνος της γατούλας».

Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι το εξής: πόσο υποκριτικό μπορεί να είναι για μια κοινωνία να χαίρεται γι΄αυτή την απόφαση και λίγο αργότερα να κάτσει στο τραπέζι για να φάει μπιφτέκια, μπριζόλα, λουκάνικο ή κοτόπουλο, ζώα δηλαδή που βασανίστηκαν για να σκοτωθούν, μιας και είναι σαφές πως καμία δολοφονία ζώου δεν είναι αποσυνδεδεμένη από το βασανιστήριο.

Κάποτε θα πρέπει να πάψει το όριο μας να είναι αυτά που δεν τρώμε. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει να είναι κριτήριο ο σπισισμός!

* Φωτογραφία: Pexels/CatComing