Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο προς πολλές διευθύνσεις και ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για τα ενεργά μέτωπα αλλά και η εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων καταγράφει τις δραματικές εξελίξεις.

Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές, περιλαμβάνονται περιοχές Natura.

Ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά του νησιού η φωτιά κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και όλο απλώνεται προς άλλες κατευθύνσεις λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες.

Ο SENTINEL 2, υπολόγισε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Οι εκτάσεις NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, περί τα 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η οικολογική καταστροφή, αποτυπώνεται και στην απώλεια των ελαφιών, ενώ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο είδος, εντοπίζεται μόνο στη Ρόδο. 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασική υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους από το δασαρχείο και εθελοντές.