Η φωτορεπόρτερ Sumaya Sadurni Carrasco σκοτώθηκε σε ηλικία 32 ετών, ενώ ταξίδευε για να καλύψει το φωτογραφικό ρεπορτάζ του περιοδικού της Guardian στη βόρεια Ουγκάντα. Ο Thomas Mugisha, ένας εργαζόμενος σε ΜΚΟ, έχασε τη ζωή του επίσης στο ίδιο δυστύχημα.

Γνωστή ως Sumy, είχε ξεχωρίσει στον χώρο της και οι δουλειές της είχαν δημοσιευτεί σε μερικά από τα πιο γνωστά έντυπα σε όλον τον κόσμο. Ήταν δυναμική και θαρραλέα, με τεράστιο πάθος για την δουλειά. Το 2020 μπήκε στη λίστα για τη φωτογράφο της χρονιάς του πρακτορείου Guardian. Αφήνει πίσω της μια κληρονομιά γνώσης και έμπνευσης, που είχε μεταλαμπαδεύσει σε νέους φωτογράφους ως μέντορας του βραβείου Uganda Press Photo, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Makerere και εκπαιδευτής της Canon.

Αγαπούσε την heavy metal, της άρεσε να φοράει biker μπότες, κόκκινο κραγιόν και να γελάει σε κάθε ευκαιρία. Η μητέρα της, Maricarmen, την περιέγραψε ως «μια rock n’ roll Μητέρα Τερέζα».

Η Sadurni μεγάλωσε στο Μεξικό, από όπου κατάγεται, και στην Ελβετία. Στην συνέχει μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει. Ήρθε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα ​​το 2016 για να επισκεφτεί μια στενή παιδική της φίλη για δύο εβδομάδες, όπου έμεινε τρεις μήνες. Τελικά, επέστρεψε στην Ουγκάντα, ξεκινώντας από το μηδέν ως ανεξάρτητη φωτογράφος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sumy Sadurni (@sumysadurni)

Η δουλειά της Sumaya Sadurni

Απέδειξε ότι μπορείς να είσαι ελεύθερη επαγγελματίας, καθώς πάλεψε σκληρά για να καθιερωθεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Η Sadurni ήταν μέλος του Τύπου της Ουγκάντα ​​και του διεθνούς.

Εργάστηκε για το πρακτορείο ειδήσεων AFP το 2017, πρώτα στην Ουγκάντα ​​και αργότερα σε όλη την περιοχή, μπαίνοντας στην εμπόλεμη ζώνη του Νοτίου Σουδάν, γεμάτο με αντάρτες. Στην Ουγκάντα, επίσης, κάλυψε τις εκλογές της χώρας του 2021, όπου ήρθε αντιμέτωπη με  τρομερή βία γιατί υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Bobi Wine. Σε ένα αφιέρωμα της, ο Wine την χαρακτήρισε «ατρόμητη», λέγοντας ότι δεν έκανε απλά μια δουλειά, αλλά εκτελούσε ένα «καθήκον».

Όταν εκείνη και ένας συνάδελφός της ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια των εκλογών, εκείνη πήδηξε από τη μηχανή που επέβαινε, του έδωσε το μοναδικό της μπουκάλι νερό και έμεινε δίπλα του. Οι συνάδελφοί της έχουν μόνο καλά να θυμούνται για εκείνη. Έβαζε όλη της την καρδιά στη δουλειά της και στις προσωπικές της σχέσεις με τους συνεργάτες, ενώ δεν λειτουργούσε ποτέ με ανταγωνιστικό πνεύμα.

Πέρα από τις εκλογές, κάλυψε και το lockdown της Ουγκάντα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το έργο της εμφανίστηκε στην πρώτη σελίδα των New York Times όταν η ακτιβίστρια και κυβερνητική κριτικός Stella Nyanzi συνελήφθη βίαια επειδή διαμαρτυρόταν για τα περιοριστικά μέτρα. Έγινε φίλη με μια ομάδα γυναικών που επέζησαν από επιθέσεις με οξύ, και παρέμειναν φίλες μετά το τέλος της αποστολής της. Είχε ενσωματωθεί στην κοινότητα της Ουγκάντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sumy Sadurni (@sumysadurni)

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Lia Thomas: H πρώτη τρανς που κερδίζει σε εθνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας στις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις εκρήξεις κοντά στη πόλη Lviv-130 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μαριούπολη

Biden – Jinping: Οι λόγοι για τους οποίους η κλήση τους είναι τόσο σημαντική