Για τους Έλληνες που ψάχνουν ένα εξωτικό ταξίδι ζωής, η Νέα Ζηλανδία είναι αυτό που λέμε «η άλλη άκρη του κόσμου». Πολύ μακριά από την Ευρώπη, αλλά με όχι τόσο μακρινή κουλτούρα, όπως π.χ. οι χώρες της Άπω Ανατολής. Και την αγγλική γλώσσα να δίνει ένα παραπάνω συν, αφού είσαι σίγουρος ότι θα συνεννοηθείς πολύ πιο εύκολα.

Μια χώρα με πολλές φυσικές ομορφιές, αλλά και έναν ολόκληρο πολιτισμό να εξερευνήσεις. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις στη Νέα Ζηλανδία, που οπωσδήποτε πρέπει να επιλέξεις πού θα πας και τι θα δεις.

Ταξίδι στα απίστευτα τοπία

Πολλοί γνωρίζουν τη Νέα Ζηλανδία ως τόπο με απίστευτα τοπία, που έχει φιλοξενήσει επικές κινηματογραφικές παραγωγές. Δεν είναι ψέμα αυτό. Όμως είναι κρίμα και για την χώρα, και για τους ανθρώπους της, και για την ιστορία της, να αντιμετωπίζεται ως ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο. Αν κάνεις το ταξίδι ως εκεί θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για πολλά παραπάνω. Δεν έχει σημασία αν είσαι πεζοπόρος, λάτρης της ιστορίας ή απλώς λάτρης του καλού φαγητού.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία; Παρακάτω θα βρεις 12 προορισμούς που δεν πρέπει να χάσεις.

Ένα ταξίδι ζωής που καλύτερα να κάνεις το καλοκαίρι: 12 πράγματα να κάνεις στη χώρα της κινηματογραφικής εποποιίας

Milford Sound

Στη νοτιοδυτική πλευρά του Νότιου Νησιού (South Island), θα κληθείς να αφήσεις το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο που σε πήγε εκεί, να μπεις σε μια βάρκα και να δεις τα εκπληκτικά αξιοθέατα του Μίλφορντ Σάουντ. Από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο ταξίδι σου στη Νέα Ζηλανδία, ειδικά αν είσαι λάτρης της φύσης. Σχηματισμένο από παγετώνες στην Εποχή των Παγετώνων, περιγράφηκε από τον διάσημο ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ ως «το όγδοο θαύμα του κόσμου. Βουνά, καταρράκτες, δελφίνια, απίστευτο τοπίο. Το αποκορύφωμα είναι το Milford Discovery Center και το Υποβρύχιο Παρατηρητήριο, όπου έχεις θέα 360 μοιρών του υποβρύχιου περιβάλλοντος χωρίς να βραχεί ούτε ο αστράγαλός σου.

Queenstown

Η πόλη αυτή, γεμάτη αδρεναλίνη όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται επίσης στη νοτιοδυτική πλευρά του Νότιου Νησιού. Είναι η πρωτεύουσα της περιπέτειας της χώρας, ο τόπος που μπορείς να εξασκήσεις οποιοδήποτε extreme sport σου κάνει κέφι, από αλεξίπτωτο μέχρι bungee jump. Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις το Shotover Canyon Swing, το ψηλότερο άλμα από βράχο στον κόσμο. Αν δεν το’ χεις με την περιπέτεια, το τοπίο θα σε αποζημιώσει από μόνο του.

Ένα ταξίδι ζωής που καλύτερα να κάνεις το καλοκαίρι: 12 πράγματα να κάνεις στη χώρα της κινηματογραφικής εποποιίας

Dunedin

Η πόλη που μπλέκει δύο εκ διαμέτρου αντίθετους πολιτισμούς, το Ντανίντιν είναι μια πόλη μεικτής κληρονομιάς των Σκωτσέζων και των Μαορί. Η βικτοριανή και εδουαρδιανή αρχιτεκτονική του είναι εκπληκτική, όπως και η άγρια ζωή. Μην παραλείψεις να δεις  τους σπάνιους πιγκουίνους με κίτρινα μάτια, χρειάζεται απλώς μια βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο στη γειτονική χερσόνησο Οτάγκο.

Christchurch

Επίσης στο Νότιο Νησί, μια πόλη που οι ίδιοι οι Νεοζηλανδοί ονομάζουν «υπέροχη». Στο ταξίδι σου εκεί δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στο Διεθνές Κέντρο της Ανταρκτικής, να περιπλανηθείς στους δρόμους της πόλης και να φας αστακό. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια που τον προσφέρουν σε πολλές συνταγές, είναι η σπεσιαλιτέ της πόλης. Το’ χουν οι άνθρωποι.

Εθνικό Πάρκο Abel Tasman

Στα βορειοδυτικά του Νότιου Νησιού θα βρεις τον παράδεισο της παραλίας του Άμπελ Τάσμαν. Οι παραλίες είναι χρυσαφένιες, τα νερά είναι απίστευτα γαλάζια και περιβάλλεται από καταπράσινη βλάστηση. Είτε θέλεις να κάνεις πεζοπορία κατά μήκος του παραλιακού μονοπατιού, να κάνεις καγιάκ αναζητώντας φώκιες και δελφίνια ή απλά να χαλαρώσεις στην άμμο, αυτό το απίστευτης ομορφιάς σημείο δεν πρέπει να το παρακάμψεις στο ταξίδι σου.

Ένα ταξίδι ζωής που καλύτερα να κάνεις το καλοκαίρι: 12 πράγματα να κάνεις στη χώρα της κινηματογραφικής εποποιίας

Ανατολή ηλίου στο Hawke’s Bay

Αν σου αρέσει το καλό κρασί κι επίσης σου αρέσει η ποδηλασία, το Χοκς Μπέι μπορεί να είναι ο αγαπημένος σου προορισμός σε όλο το ταξίδι. Η περιοχή φημίζεται και για τα δύο. Υπάρχει μια μεγάλη αγροτική-λαϊκή αγορά, όπου μπορείς να φας και να απολαύσεις το κρασί σου, και πολλά δασικά μονοπάτια στο δασικού πάρκου Ruahine ή  στο Kaweka, τα οποία μπορείς να εξερευνήσεις με ποδήλατο ή με τα πόδια. Κι αν σ’ αρέσει να ξυπνάς νωρίς, η υπέροχη ανατολή ηλίου από την κορυφή Te Mata θα σου μείνει αξέχαστη.

Ηφαίστειο στο White Island

Το White Island (Λευκό Νησί, οι Μαορί πάντως το αποκαλούν Whakaari) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά, ενεργά ηφαίστεια της Νέας Ζηλανδίας που μπορείς να επισκεφθείς με βάρκα. Ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού, το White Island είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να επισκεφθείς. Μπορείς να δείς ακόμη και ηφαιστειολόγους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Γεωθερμική κοιλάδα Te Whakarewarewa

Αν περάσεις από τη Ροτορούα στο ταξίδι σου, δεν μπορείς να χάσεις τη γεωθερμική κοιλάδα Τε Γουακαρεγουαρέβα. Είναι το σπίτι του Pohutu, του μεγαλύτερου ενεργού θερμοπίδακα στο νότιο ημισφαίριο, και περιβάλλεται από «πισίνες» θερμού νερού. Εκεί μπορείς να επισκεφθείς και το New Zealand Maori Arts and Crafts Institute για να γνωρίσεις τον πολιτισμό των Μαορί, συμπεριλαμβανομένης μιας τελετής καλωσορίσματος με παραδοσιακό τραγούδι και χορό.

Hobiton

Αν είσαι θαυμαστής του Lord of the Rings, αυτό είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο ταξίδι σου στη Νέα Ζηλανδία. Οποιοσδήποτε θαυμαστής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα έχει φανταστεί να περπατήσει γύρω από το The Shire, και αν ταξιδέψεις στη Νέα Ζηλανδία, μπορείς να το κάνεις. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά στην περιοχή που θα σας προσφέρουν δροσιστική μπύρα και εναρμονισμένη ατμόσφαιρα. Αξίζει ακόμα κι αν δεν συμπαθείς τον Τόλκιν!

Ένα ταξίδι ζωής που καλύτερα να κάνεις το καλοκαίρι: 12 πράγματα να κάνεις στη χώρα της κινηματογραφικής εποποιίας

Σπηλιές Glowworm

Σκαρφαλωμένα στο βόρειο νησί κοντά στο Waitomo, τα Σπήλαια Glowworm είναι ένα εκπληκτικό θέαμα. Μέσα στο σύστημα του σπηλαίου Waitomo υπάρχουν εκατομμύρια μικρά σκουλήκια που είναι μοναδικά στη Νέα Ζηλανδία. Προσφέρονται οργανωμένες βόλτες με σκάφος, όπου ειδικοί ξεναγοί θα σου εξηγούν αυτά τα απίστευτα που βλέπεις. Το θέαμα, βέβαια, από μόνο του κόβει την ανάσα.

Auckland

Το ταξίδι στη νεοζηλανδική επαρχία είναι ιδανικό για να ξεφύγεις από την πεπατημένη, αλλά μερικές φορές είναι ωραίο να επιστρέφεις στη ζωή της πόλης. Το Ώκλαντ ψηφίζεται τακτικά ως μία από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης. Από πολυπολιτισμικό φαγητό μέχρι πλήθος μουσείων.

The Bay of Islands

Ο Κόλπος των Νησιών είναι μια συλλογή από 144 νησιά διάσπαρτα μεταξύ του Ακρωτηρίου Μπρετ και της χερσονήσου Πουρερούα. Απέχουν περίπου τρεις ώρες οδικώς από το Ώκλαντ. Τα νησιά είναι το τέλειο μέρος για να πάρεις μια γεύση από τη σκηνή των θαλάσσιων σπορ της Νέας Ζηλανδίας και να κολυμπήσεις με άγρια δελφίνια μέσα στον Ειρηνικό ωκεανό. Αν δεν είσαι λάτρης της περιπέτειας, προσφέρονται ακόμα και χαλαρωτικά ταξίδια για ψάρεμα, ή ακόμα και χαλαρωτικές σεζλόνγκ στην παραλία.