Παραβάσεις που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.
Παραβάσεις που αφορούν την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. και μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, για την τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκε την μετάταξη 59χρονου σταθμάρχη. Υπενθυμίζεται ότι το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη και εκείνος προσελήφθη στα 59 του.

Υπενθυμίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως πριν δύο μέρες ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο πλαίσιο της οποίας εντόπισε:

  • Παραβάσεις που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.
  • Παραβάσεις που αφορούν την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. και μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.