Μια ματιά να ρίξει κανείς στο TikTok, θα δει ότι υπάρχουν πολλά βίντεο που σχετίζονται με την Ουκρανία. TikTokers, δε, από τη χώρα, μοιράζονται στιγμιότυπα και πληροφορίες από τα όσα βιώνουν, δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει και τι σήμαινει πόλεμος. Μία εξ αυτών είναι και η 20χρονη, Valeria Shashenok, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 60 εκατομμύρια προβολές.

Η ίδια δείχνει τη ζωή της στο καταφύγιο, μετά τον βομβαρδισμό που υπέστη το σπίτι της από Ρώσους στρατιώτες. Είναι φωτογράφος και ζει στο Chernihiv, τη βόρεια πόλη όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 33 άμαχοι. Γενικά η Valeria διακωμωδεί λίγο την κατάσταση, γιατί κάπως πρέπει να παλευτεί η φάση εκεί. Οπότε δεν είναι τυχαίο που την παρακολουθούν τόσοι πολλοί στο TikTok.

Στο μεταξύ, κι ενώ η Ρωσία έχει απαγορεύσει το Facebook, το Twitter και το TikTok, η Valeria, την τελευταία μιάμιση εβδομάδα καταγράφει το πώς μοιάζει η ζωή στη χώρα της κατά τη διάρκεια της εισβολής. αλλά δεν είναι και η μοναδική.

Σε πολλά βίντεό της, η Valeria μοιράζεται την τυπική της μέρα που ζει σε ένα καταφύγιο βομβών, τι μπορούν να αγοράσουν η ίδια και οι γονείς της στο σούπερ μάρκετ, την καταστροφή που προκλήθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις και τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που ηχούν στην πόλη της.

@valerisssh I found the last avocado in the supermarket!!!!! #ukraine #stopwar #russiastop ♬ Sleigh Ride – Leroy Anderson

H ζωή στο καταφύγιο

Προσπαθώντας να κρατήσει το ηθικό και το κέφι ψηλά, φαντάζεται πως βρίσκεται στην Ιταλία, την ώρα που μαγειρεύει μακαρόνια. Χαρακτηρίζει δε, το καταφύγιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων και τη μητέρα της σεφ με αστέρι Michelin. Έχει χιούμορ, δεν μπορείτε να πείτε.

@valerisssh Do u need a recipe? ? #ukraine #stopwar ♬ The Pasta Song – Madeline L Pots

Σε άλλο βίντεο δείχνει μια μικρή μεταλλική μπανιέρα, παρομοιάζοντας την ως τζακούζι, ενώ στο ίδιο βίντεο, δείχνει ένα σάκο του μποξ στον οποίο φαντάζεται να είναι ο Vladimir Putin. Επιπλέον, δείχνει πλάνα από βομβαρδισμένα σημεία της πόλης, λέγοντας σε ένα, πως δεν περίμενε ποτέ να πέσει βόμβα στο σπίτι της, αλλά να που έγινε.

@valerissshWelcome to my 5 stars hotel ???♬ original sound – allrapperlations

Όπως είπε η νεαρή Ουκρανή στο BBC: «Δημιουργώ περιεχόμενο στο TikTok γιατί θέλω να το μάθουν όλοι. Δεν είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, είναι παγκόσμιο». Περιγράφοντας το μέρος όπου ζει, λέει: «Είναι ένα κανονικό καταφύγιο. Είναι σαν ένα μικρό σπίτι υπόγειο, όπου μένω με τους γονείς μου και το σκυλάκι μου».

Οι Ουκρανοί έχουν καταφύγει στα social media

Η Βαλέρια είναι μία από τους πολλούς Ουκρανούς που έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – η οποία έχει περιγραφεί ως ο «πρώτος πόλεμος που έγινε στο TikTok». Τα social media χρησιμοποιούνται τόσο από τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky όσο και από απλούς Ουκρανούς για να αποκαλύψουν τη βαρβαρότητα της σύγκρουσης – αλλά και από προπαγανδιστές υπέρ του Κρεμλίνου για να διαδώσουν παραπληροφόρηση.

Η κινεζική εφαρμογή, που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για να δείχνει βίντεο χορού, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κατάλληλη για την κάλυψη των γεγονότων, με το απλό λογισμικό επεξεργασίας που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πλάνα μέσα σε δευτερόλεπτα από τη λήψη τους- πριν προβληθούν σε εκατομμύρια χρήστες μέσω του ισχυρού λογισμικού τους.

Ο πρόεδρος Zelensky έχει κάνει ουσιαστική χρήση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας μάλιστα πως εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κίεβο, διαψεύδοντας τις φήμες πως έχει διαφύγει. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, στις 26 Φεβρουαρίου, κατηγόρησε «ψευδείς πληροφορίες» ότι έλεγε στον στρατό να αφήσει τα όπλα του, ενώ την περασμένη εβδομάδα βιντεοσκοπήθηκε μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο για να αντικρούσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι είχε διαφύγει. Αν και αυτά τα βίντεο συνήθως δημοσιεύονται στο Twitter, στη συνέχεια κοινοποιούνται από τους χρήστες του TikTok και εξαπλώνονται γρήγορα μέσω της πλατφόρμας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Πώς το TikTok «διαβάζει» το μυαλό των χρηστών – Έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει τον αλγόριθμο

Ένας tiktoker λέει ότι ζει στο 2027… Είναι μόνος του καλά τα καταφέρνει μια χαρά

Με πληροφορίες από DailyMail