Πριν από 30 χρόνια σχεδόν, 29 για την ακρίβεια, κυκλοφορούσε ένα τραγούδι που, για την εποχή, ήταν κάπως αιρετικό. Ενώ μέχρι τότε είχαμε συνηθίσει άντρες τραγουδιστές να εκφράζουν στα τραγούδια μια βιαιότητα προς τη γυναίκα που τους πλήγωσε, τους πρόδωσε κτλ., μια γυναίκα, μια κοπέλα 19 χρονών, έλεγε για μια σπάνια φορά κάτι αντίστοιχο.

Το «Αν Πας Με Άλλη Θα Σου Σπάσω Το Κεφάλι» που αποτέλεσε το πρώτο τραγούδι της Πέγκυς Ζήνα, έκανε μεγάλη επιτυχία, για πολλά χρόνια μετά μνημονευόταν, αλλά η ίδια η τραγουδίστρια, δεν το έλεγε σχεδόν ποτέ στο πρόγραμμά της. Από ένα σημείο και μετά, καθόλου. Ο λόγος; Τον είχε αποκαλύψει πριν μερικά χρόνια στον Χατζηνικολάου.

«Δεν ήταν επιλογή μου αυτός ο δίσκος, απλά ήμουν 19 χρονών και η εταιρεία που βρισκόμουν, ανάλογα με την εμφάνισή μου και το νεαρό της ηλικίας μου, μού έδωσαν ένα τραγούδι με σλόγκαν, το “Αν πας με άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι”. Η πιο σωστή κριτική που είχα διαβάσει έλεγε τότε: “Κρίμα το κοριτσάκι που το σύστησαν με λάθος τρόπο”. Δεν ήθελα να το πω το τραγούδι, θυμάμαι στο στούντιο έκλαιγα. Θέλω να πω όλα τα υπόλοιπα, όχι αυτό.

Τότε ήταν και της μόδας τα σλόγκαν, όμως εμένα με ταλαιπώρησε πολύ. Μετά, δεν μου έδινε κανείς τραγούδια, ακόμη και φίλοι μου. Δεν λέγανε “δεν δίνω τραγούδι στην Πέγκυ Ζήνα”, έλεγαν “δεν δίνω στην αν πας με άλλη”. Με “στάμπαρε” πολύ. Το ‘Έχει σύννεφα απόψε’ ήταν η πρώτη μου ουσιαστική επιτυχία.. όταν είδα 3.000 άτομα να μου το τραγουδάνε δεν μπορούσα να συνεχίσω από τα κλάμματα».

Ήταν τέτοια η νοοτροπία τότε που ακόμα και υπό τη μορφή μυθοπλασίας, αφού αυτό είναι το τραγούδι, η κοινωνία και η μουσική δε μπορούσαν να δεχτούν ότι μια γυναίκα λέει «θα σου σπάσω το κεφάλι» σε άντρα. Κι η Πέγκυ Ζήνα, που είναι ένα άτομο τόσο γλυκό κι ευγενικό, που δεν επέβαλλε ποτέ τη φωνή της, ήταν πολύ κόντρα στη λογική του τραγουδιού. Μη νομίζετε πως οι τραγουδιστές μπορούν να ερμηνεύσουν αν δεν συμφωνούν με τον στίχο. Το καταλαβαίνεις στην ερμηνεία τους.

Το τραγούδι αυτό αποτυπώνει πως αλλάζει η ερμηνεία της τέχνης με τα χρόνια

Έφταναν λοιπόν δημιουργοί και δισκογραφικές να μη θέλουν να πάνε κόντρα στα στερεότυπα, οπότε η Πέγκυ Ζήνα, χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να προχωρήσει στα επόμενα μουσικά της βήματα. Κι αν δεν είχε αυτή τη φωνάρα, θα χρειαζόταν ακόμα περισσότερο, ίσως και να αγνοείτο σήμερα. Η φωνάρα της ήταν η τύχη της.

Το συγκεκριμένο τραγούδι βέβαια, όπως και πολλά με επιθετικό στίχο, έχουν αυτό που λέμε ποιητική αδεία. Αναπαράγουν μεν μια κουλτούρα, αλλά δε σημαίνει κι ότι εννοούν ότι λένε. Γι’ αυτό και στο σήμερα, αυτό το τραγούδι έχει βρει νέα δυναμική, μέσα από τη διασκευή της Κόνι Μεταξά και ερμηνεύεται ως ένα τραγούδι γυναικείου empowerment, είναι ένα statement ανατροπής του συνηθισμένου.

Με την διασκευή να κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, τα τελευταία 24ωρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο TikTok, με την ίδια την Κόνι Μεταξά να το έχει κάνει viral, χάρη στα χιουμοριστικά βίντεο που ανεβάζει, αφού είναι ένα ωραίο τρολάκι.

@kmetaxa

είστε έτοιμοι για το νεο τραγούδι? Ήρεμα ρωτάω. #anpasmealli #anpasmeallikonnie #anpasmeallikonniemetaxa

♬ original sound – Konnie Metaxa
@kmetaxa

Σουχει τύχει? @elinakalitzaki @MARIAGAPI

♬ original sound – Konnie Metaxa