Διαμαρτυρίες από πλευράς μαθητών που περνούν και τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, αλλά και γονέων, προκαλούν τα προβλήματα που παρατηρούνται εδώ και δύο ημέρες με τις ενδοσχολικές εξετάσεις και την επίθεση χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων.

«Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θανάσης Κοκονάς, πρ. Ομοσπ. Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και συμπληρώνει:

«Από το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα συμπεραίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά που έπρεπε».

Εστίασε μάλιστα και στο άγχος που προκαλείται στους μαθητές και κυρίως σε αυτούς της Γ’ Λυκείου που έχουν μπροστά τους και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης από την πλευρά του έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης» μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ.

“Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων, οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας, Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην τράπεζα θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες” τόνισε και ο κ. Κόπτσης και πρόσθεσε:

“Επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις“.

Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε ότι “ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε“.

Χάος και σήμερα στις Εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων – «Μεγαλύτερη επίθεση από χάκερ»

Πολλές δυσκολίες παρατηρούνται και σήμερα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι καθηγητές είχαν προβλήματα στο να βγάλουν τα θέματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής, η Τράπεζα Θεμάτων δέχθηκε και σήμερα επίθεση από χάκερ και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με τη χθεσινή.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους υποψήφιους ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ συμπλήρωσε ότι και σήμερα το περιστατικό με την επίθεση αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.