Περισσότεροι από 15 οργανισμοί στην Ευρώπη που συνδέονται με το στρατό, την ενέργεια και τις μεταφορές μπήκαν στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς τους τελευταίους μήνες. Σε μια απρόσμενη ένδειξη ειλικρίνειας η Microsoft αποκάλυψε ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας εκμεταλλευόταν για μήνες ένα ελάττωμα (bug) στο λογισμικό του e-mail της εταιρείας. Μέσω αυτού είχε τη δυνατότητα να διεισδύσει στα συστήματα και να απορροφήσει στοιχεία.

Το ελάττωμα εντοπίστηκε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 από τους ειδικούς της Microsoft και έχει ήδη διορθωθεί. Υπολογίζεται, όμως, ότι η πρόσβαση των Ρώσων χάκερς μέσω του συγκεκριμένου ανοιχτού παραθύρου ασφαλείας ξεκίνησε τον Απρίλιο. Επί σχεδόν οκτώ μήνες υπήρξαν παραβιάσεις σε πολλές υπηρεσίες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει τις συγκεκριμένες εταιρείες για την πρόσβαση των χάκερς, έτσι ώστε και οι ίδιες να εκτιμήσουν σε ποια στοιχεία τους μπορούσαν να διεισδύσουν. Δεν έγιναν, όμως, συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ποιες εταιρείες είναι αυτές, πέραν της γενικής ανακοίνωσης ότι η οργανισμοί είναι «περίπου 15».

Ουκρανοί έδωσαν την πληροφορία

Η Microsoft παραδέχτηκε ότι πήρε την πληροφορία από Ουκρανούς ειδικούς. Οι συγκεκριμένοι είχαν εντοπίσει την προσπάθεια Ρώσων χάκερς να διεισδύσουν στα συστήματα ασφαλείας του ουκρανικού υπουργείου άμυνας μέσω των e-mail. Έδωσαν, επίσης, συγκεκριμένες οδηγίες στις εταιρείες-πελάτες τους, ώστε να ενημερώσουν το λογισμικό τους και να κλείσουν το παράθυρο.

Η κινητικότητα των Ρώσων χάκερς είναι γνωστή τουλάχιστον από το 2015, αν και επισήμως το ρωσικό κράτος αρνείται ότι χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες, πόσο μάλλον ότι έχει και τέτοια ομάδα ενταγμένη στις ένοπλες δυνάμεις του. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016 μέσω των διακομιστών της εθνικής επιτροπής του κόμματος των Δημοκρατικών, προσπαθώντας να αποδομήσουν την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον για την προεδρία.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι είναι προετοιμασμένες για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικούς οργανισμούς από τη Ρωσία. Τονίζουν, μάλιστα, ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αποτυχημένες.