Η Ουκρανία ζητάει βοήθεια. Και η κοινότητα των IT θα απαντήσει. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η φάση ανάμεσα στον Zelensky και τους χάκερ ανά τον κόσμο, αν επιχειρούσαμε να παραφράσουμε τη στιχομυθία από το Lord of The Rings. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, έχοντας ήδη βιώσει μια κυβερνοεπίθεση από τους Ρώσους, μόλις ένα μήνα πριν γίνει η εισβολή, αποφάσισε να απευθυνθεί στον πλανήτη και να ζητήσει κάθε πιθανή βοήθεια.

Αυτή δεν αφορούσε μόνο σε στρατό, σε χέρια, σε εξοπλισμό. Αφορούσε και σε τύπους που έχουν κάνει μάστερ στο hacking και θα μπορούσαν να διαλύσουν τα συστήματα επικοινωνίας της Ρωσίας ή ακόμα και να σπάσουν το δίκτυο προπαγάνδας, διαγχέοντας την αλήθεια για τον πόλεμο στους Ρώσους που πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει όλο το δίκιο με το μέρος της.

300.000 χάκερ απάντησαν στο κάλεσμα του Zelensky. Είναι τρομακτικός αριθμός όχι μόνο για τη συστράτευση προς την Ουκρανία, αλλά γενικά για την ασφάλεια που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Στο Telegram, το social media που έχει αναδειχθεί σε αυτόν τον πόλεμο ως το κυρίαρχο, αφού δεν είναι εύκολα ελεγχόμενο από τη Ρωσία, υπάρχει μια ομάδα, ένα ομαδικό chat που λέγεται «IT Army of Ukraine». Μέσα από εκεί, ανατίθενται αποστολές σχεδιασμένες για να μεταφέρουν τη μάχη στα εδάφη του Putin.

Το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος (εκτός Λευκορωσίας) που στηρίζει τη Ρωσία

Η Ουκρανία διαθέτει τους περισσότερους χάκερ στον κόσμο

Ο Kali είναι ένας Ελβετός έφηβος που έμαθε την τεχνολογία παίζοντας στο κινητό του παππού του. Μαζί με άλλους, έχει αναλάβει να παραλύσει τα ψηφιακά συστήματα της ρωσικής κυβέρνησης και του δικτύου τρένων της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το NetBlocks, εταιρεία που παρακολουθεί την παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, οι χάκερ έχουν καταφέρει να παγώσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ρωσίας. Στο Κρεμλίνο και τη Δούμα, την κάτω βουλή της ρωσικής κυβέρνησης, έχουν παρουσιαστεί εμπλοκές από την πρώτη ημέρα εισβολής. Οι ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης, τραπεζών, ακόμα και της Gazprom, έχουν μπει στο στόχαστρο.

Ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης, έχει γίνει ο ενορχηστρωτής της καθοδήγησης των 300.000 χάκερ και μέσα από το προφίλ του στο Twitter κάνει συχνά προσκλήσεις προς τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας για να κόψουν κάθε δεσμό με τη Ρωσία. Στις 26 Φεβρουαρίου, 2 ημέρες μετά την εισβολή, έκανε το πρώτο κάλεσμα για «ψηφιακά ταλέντα που θα τους ανατεθούν συγκεκριμένες αποστολές».

Ο Kali, αν και από χώρα που είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα της ουδετερότητας, ανταποκρίθηκε άμεσα και προσέφερε τις γνώσεις του στους Ουκρανούς. «Είμαι πολύ δυνατός χάκερ και λυπάμαι για κάθε Ουκρανό. Το κάνω γιατί θέλω να στηρίξω την Ουκρανία. Νομίζω ότι αν χακάρουμε τις δομές της Ρωσίας, θα σταματήσουν, επειδή τίποτα δε θα λειτουργεί πια».

Ο 20χρονη Caroline από τη Νέα Υόρκη μοιράστηκε με τους γονείς της ότι την έχουν βάλει σε έναν στρατό IT, όταν εκείνη απάντησε θετικά στο tweet του Fedorov. Κίνητρο της δεν ήταν μόνο η αδικία του πολέμου, αλλά και τα όσα έγιναν στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, με την παραπληροφόρηση που έφερε τον Trump στην εξουσία. «Μου άνοιξαν τα μάτια αυτές οι εκλογές. Κατάλαβα πως αυτά τα ατυχή γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τον έξω κόσμο».

Αν και καλή με τους υπολογιστές, η Caroline δεν είχε ιδέα τι είναι το Telegram. Στην αρχή πίστευε ότι είναι μια παγίδα των Ρώσων, αφού η εφαρμογή φτιάχτηκε από δύο εξόριστους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας. Τελικά, κατέβασε την εφαρμογή και μπήκε στον στρατό. Χάρη και στη δική της δουλειά πολλές ιστοσελίδες του Κρεμλίνου ήταν μη προσβάσιμες για το κοινό.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, σε ένα γκρουπ με 300.000 ανθρώπους, μέσα σε μερικά λεπτά μπορεί να υπάρξουν άπειρα μηνύματα και μπόλικη πληροφορία να χαθεί, ιδίως αν είναι στα ουκρανικά. Η Caroline περνάει όλη τη μέρα της στο Telegram για να κατευθύνει τους συνδρομητές.

Putin: Πόσο εφικτό είναι για τη Δύση να τον καταστρέψει οικονομικά;

Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί από κάθε γωνιά της Ευρώπης

Ο Enrique, ένας Λιθουανός IT στα 35 του, είχε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, γιατί γνωρίζει τι θα πει Putin καλύτερα απ΄όλους εμάς στη Δύση. «Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες από τους γονείς μου για το πώς τους εξόρισαν στη Σιβηρία και αυτό με ακολουθούσε σε όλη μου τη ζωή. Φοβόμαστε ότι θα είμαστε οι επόμενοι.

Ελπίζω ο κόσμος να βάλει πίεση στους Ρώσους τόσο πολύ, ώστε να είναι έτοιμοι να επανεκτιμήσουν τον τρόπο που μεγαλώνουν, να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι τους ζητούν βοήθεια, να δουν τι πραγματικά συμβαίνει και ίσως να επαναστατήσουν με αυτόν τον τρόπο», λέει στη Guardian.

Αυτή η τεράστια εισροή των IT στην Ουκρανία, προσθέτει δυναμικό σε μια χώρα που είναι η κορυφαία σε χάκερ σε όλο τον κόσμο. 290.000 άνθρωποι εργάζονται ως τεχνικοί υπολογιστών. Η ξένη βοήθεια προέρχεται και από ανθρώπους που παράτησαν τις κανονικές τους δουλειές. Ο Sam δουλεύει για μια πολυεθνική τεχνολογίας και προωθεί αντίστροφη προπαγάνδα στη Ρωσία μέσα από πλατφόρμες διαφήμισης.

Ο Sam στην ουσία προωθεί βίντεο που δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να παρακαλούν για τη ζωή τους, να μιλάνε με τις μητέρες τους και να προσπαθούν να τις πείσουν πως τελικά η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι αυτή που τους είπαν. Άλλες στρατηγικές φέρνουν στο προσκήνιο τις επιπτώσεις των κυρώσεων ή την δυναμική του ουκρανικού στρατού.

«Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο και άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014. Ήταν το ίδιο τότε, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Ξέρουμε τώρα πια πως δρα η Ρωσία. Κάνουν προπαγάνδα εδώ, μετά μέσα στη χώρα τους και μετά προσπαθούν να μοιραστούν το όραμα τους για την παγκόσμια κοινότητα».

Περίπου 100 ειδικοί στη διαφήμιση, από 50 πρακτορεία, σχεδιάζουν και διασπείρουν διαφημίσεις για να ενημερώσουν τον κόσμο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για τα όσα κάνει ο Putin, έχοντας τον τρόπο να αποφεύγουν τα μπαν των διαφημίσεων και το κατέβασμα της εκάστοτε πλατφόρμας στην οποία λειτουργούν.

Putin: Το – ένα ακόμα – στρατηγικό λάθος που εκθέτει τον ρωσικό στρατό

«Δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να θέλουν να κάνουν αυτό που ήθελα σε όλη μου τη ζωή. Ζητάς για συμμετέχοντες ώστε να κρασάρουν κάτι ή να τρέξουν μια διαδικασία και το έχεις άμεσα. Η αμεσότητα των social media και η ενθουσιασμός που βλέπεις στα άμεσα αποτελέσματα, έχει σχεδόν γίνει εθιστικό. Όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή και μεταδίδονται. Όλοι τα βλέπουν. Όλα είναι online και κατανοητά ως προς τη ζημιά που προκαλούν οι Ρώσοι», λέει ο Enrique.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Ουκρανία

Ο Alex, ένας Ουκρανός μηχανικός υπολογιστών, έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Θέλω να κάνω περισσότερα πράγματα σχετικά με το κομμάτι του IT. Δε θέλω να κόψουμε τη Ρωσία από το διαδίκτυο, αλλά να βρούμε τρόπο να δείξουμε στους Ρώσους εικόνες του πολέμου. Το ιδανικό θα ήταν να δείξουμε την αλήθεια». Ο Alex επισημαίνει πως κάθε φορά που υπάρχει μια αποστολή για να ρίξουν μια ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, η αποστολή έχει εκτελεστεί εντός μισής ώρας.

Είναι σαφές πως μια τέτοια συμμετοχή, δεν είναι μακριά από τον κίνδυνο. Όλοι λειτουργούν με ψευδώνυμα. «Υπάρχουν κάποια ρίσκα στον εθελοντικό στρατό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό που κάνουν, αποτελεί παρέμβαση. Μπορεί να είναι μια ενόχληση για τους Ρώσους, αλλά οι επιθέσεις που έχουμε δει ως τώρα, δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την ικανότητα των Ρώσων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα», εξηγεί ο καθηγητής διαδικτυακής ασφάλειας του Surrey, Alan Woodward.

«Κάθε στρατός αυτού του μεγέθους, θα έχει και κακούς σπόρους. Αυτοί οι εθελοντές μπορεί να αρχίσουν να επιτίθενται σε στόχους που δεν είναι ακριβώς αυτό που λέει η ουκρανική κυβέρνηση. Μπορεί να γίνει κάτι τυχαία. Πόσες φορές για παράδειγμα έχει επηρεαστεί μια σημαντική δομή, όμως ένα νοσοκομείο; Δε νομίζω πως το θέλει κανείς αυτό», συμπληρώνει.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως μέσα σε έναν τέτοιο πληθυσμό, πρέπει να εξασφαλιστεί πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό. Δεν είναι απίθανο να βρεθούν Ρώσοι εισβολείς που να καταφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να υποστηρίξουν τη ρητορική των Ρώσων.

«Η χρησιμότητα τους εξαρτάται από το πόσο καλά τους προσέχεις, τους συντονίζεις και πόσες ικανότητες έχουν. Το να αλλάζεις όνομα στο γιοτ του Putin έχει πλάκα, αλλά το να χακάρεις τη ρωσική τηλεόραση για να παίξεις τον ουκρανικό ύμνο, δεν είναι κάτι που βοηθάει τους Ουκρανούς να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους σκοπούς», εξηγεί η Agnes Venema ακαδημαϊκός πάνω στην εθνική ασφάλεια και κατασκοπεία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αργά ή γρήγορα θα εκτεθούν. Όταν ο ουκρανικός στρατός αρχίσει να τους δίνει διαταγές, παύουν να είναι πολίτες και γίνονται στρατιώτες. Αυτό σήμαινει ότι σύντομα θα αποτελέσουν στρατιωτικούς στόχους των Ρώσων.

Αυτόν τον κίνδυνο τον γνωρίζουν οι περισσότεροι. Και δεν τους φοβίζει. Αντιθέτως. Σιγά σιγά θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τον Putin!

Πηγή: Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Εδώ κουμάντο κάνουν οι γυναίκες – Έμειναν πίσω, πήραν τα όπλα και αντιστέκονται

Ουκρανία: Έχει πλάκα όταν οι «ισαποστάκηδες» μας κατηγορούν ότι το βουλώσαμε στο παρελθόν

Marina Ovsyannikova: Βρέθηκε η δημοσιογράφος που ύψωσε το πανό σε ρωσικό δίκτυο – Στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της