Η δεύτερη επίθεση που δέχθηκε το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εκ νέου καθηγητές και μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν αμέσως οι δράστες και διαβίβασε την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο.

Στην έρευνα θα συμμετέχει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ήδη συγκεντρώνει στοιχεία για τα δύο περιστατικά επιθέσεων. Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Yπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την επίθεση ως την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, λέγοντας ότι προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας. Δήλωσε έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα από τις 8 το πρωί, υπάρχει πλέον κανονική ροή θεμάτων προς όλα τα σχολεία και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σκέρτσος

ΓΓ υπ. Παιδείας: Χθες το πρωί δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων

Για την νέα κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ερωτηθείς σχετικά για το χθεσινό συμβάν αλλά και το σημερινό περιστατικό, ο κ. Κόπτσης είπε: «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της Εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Τη χαρακτηρίζω εν πλήρει γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μια επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε, δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας. Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».

Όπως εξήγησε, «επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις».

Όσον αφορά στη σημερινή, νέα επίθεση, τόνισε: «Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε».

Χάος και σήμερα στις Εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων – «Μεγαλύτερη επίθεση από χάκερ»

Πολλές δυσκολίες παρατηρούνται και σήμερα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι καθηγητές είχαν προβλήματα στο να βγάλουν τα θέματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής, η Τράπεζα Θεμάτων δέχθηκε και σήμερα επίθεση από χάκερ και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με τη χθεσινή.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους υποψήφιους ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ συμπλήρωσε ότι και σήμερα το περιστατικό με την επίθεση αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν για τις Πανελλαδικές

Κοινή ανακοίνωση για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΣε αυτήν αναφέρουν πως: 

«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».