Νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι απολογίες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών στα Χανιά.

Πρώτος απολογείται ο φερόμενος αρχηγός και συντονιστής της ομάδας, 73χρονος Χανιώτης γιατρός, ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής. Η διαδικασία προβλέπεται να είναι μαραθώνια ενώ οι κατηγορούμενοι απολογούνται, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Την ίδια ώρα αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Δικαστήρια Χανίων και υποδέχθηκε με χειροκροτήματα και επευφημίες, όπως βλέπετε και στο βίντεο του zarpanews.gr, τον κατηγορούμενο Χανιώτη γιατρό, ενώ μια γυναίκα φώναξε «σ’ αγαπάμε».

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης που συγκλονίζει τα Χανιά

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γιατρός, κατεύθυνε τις «μεσίτριες» στα Χανιά και επόπτευε την νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία.

Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.

Λίγο μετά τις εννέα το πρωί εξήλθε των δικαστηρίων στα Χανιά μετά την απολογία της, μια κατηγορούμενη μαία ενώ παράλληλα έφτασε μια ακόμη κατηγορούμενη, γραμματέας ιδιωτικής κλινικής.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 8.30 το πρωί έκανε την εμφάνισή του στα Δικαστήρια στα Χανιά ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος πιθανότατα θα έχει ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση του 73χρονου γιατρού.

Το χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι εμπλεκόμενοι είχαν αποκομίσει πολλά εκατομμύρια πουλώντας μωρά σε τιμές που έφταναν και τα 130 χιλιάδες ευρώ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Νικόλαος Βραχνής.

Κατά τις ίδιες πηγές, την απόφασή αυτή έλαβε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος της Αρχής έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης των Χανίων. Εννέα στελέχη και συνεργάτες της συγκεκριμένης μονάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.

Οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι παρόλα αυτά αστυνομία και δικαστικές αρχές διερευνούν τους τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις οφ σορ εταιρείες και τον μεγάλο αριθμό γυναικών από τα Βαλκάνια που γίνονταν παρένθετες μητέρες κάτω από σκοτεινούς όρους.

Δύο μέρες πριν από την παύση των καθηκόντων του, ο καθηγητής Νίκος Βραχνής μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε προαναγγείλει ότι χθες (12/8) η Αρχή επρόκειτο να ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο στη Μονάδα των Χανίων και παράλληλα διαβεβαίωνε ότι το γενετικό υλικό που βρίσκεται στην τράπεζα κρυοσυντήρησης είναι ασφαλές.

Όπως είχε δηλώσει: «Η αρχή ξεκινά αυτό το τριήμερο με μια αυτοψία στην μονάδα, θα ελέγξει αν υπάρχουν παραβάσεις και βεβαίως θα ελέγξει τη συνεχιζόμενη ασφαλή λειτουργία της μονάδας για τις επόμενες βδομάδες μέχρι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ολοκληρώνεται η προανακριτική διαδικασία.

Η λειτουργία της τράπεζας κρυοσυντήρησης της μονάδας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα έμβρυα και λοιπό γενετικό υλικό είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή».

Χανιά: Οι συλληφθέντες εκμεταλλεύθηκαν εκατοντάδες ζευγάρια

Οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών επί μία δεκαετία φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν 400 ζευγάρια και 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων.

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη και σωματική βλάβη.

Το όφελος που αποκόμιζε το κύκλωμα για κάθε μία παρένθετη μητρότητα κυμαινόταν από 70 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 130.000.

Η Ρούλα Παυλαντωνέα, δικηγόρος Χανίων, δήλωσε πως: «Όταν η διαδικασία γίνεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την υποβοήθηση του γόνιμου ζευγαριού εκεί δημιουργούνται προβλήματα».