Ήταν 17 Αυγούστου του 2017, όταν δύο φοιτητές 20 ετών, ο Γιάννης και η Στέλλα, μαζί με τον σκύλο τους, έκαναν βόλτα έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά. Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία τους.

Η ευχάριστη καλοκαιρινή τους βόλτα, διακόπηκε απότομα όταν ένα αμάξι που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα έπεσε πάνω τους. Η ταμπέλα στα Κουνουπιδιανά Χανίων έγραφε πως η μέγιστη ταχύτητα των οδηγών δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 40 χλμ., όμως ο οδηγός είχε πατήσει το γκάζι στα 120 χλμ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιάννης να εκτοξευθεί στα 70 μέτρα πιο κάτω και η Στέλλα στα 100 μέτρα. Οι δύο φοιτητές και ο σκύλος τους βρήκαν τραγικό θάνατο. Μετά το τροχαίο δυστύχημα, ο οδηγός επιδίωξε να φύγει, πατώντας ξανά το γκάζι, όμως προσέκρουσε σε μια παρκαρισμένη μηχανή. 

Η δίκη του οδηγού έπαιρνε συνεχώς αναβολές. Τελικά, κι ενώ έχουν περάσει έξι χρόνια, το Εφετείο Χανίων αναγνώρισε πλήρως την ευθύνη στον τότε 20χρονο οδηγό (και πλέον 26 ετών), επιβάλλοντας του ποινή 6 ετών και 9 μηνών, σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, για το τροχαίο δυστύχημα. Επιπλέον, του δόθηκε η δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή, καταβάλλοντας 25.000 ευρώ. Με δόσεις.

Το αποτέλεσμα είναι πως, σήμερα, κυκλοφορεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που σκότωσε δύο νέους ανθρώπους και έναν σκύλο, επειδή βρέθηκαν στη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Ή και όχι. Αν ο οδηγός τηρούσε το όριο ταχύτητας, ίσως και να μην γινόταν τίποτα από όσα ακολούθησαν. 

Όλα αυτά σε μια χώρα που καταγράφει χιλιάδες τροχαία ατυχήματα. Μόνο το 2022, σημειώθηκαν 11.200 τροχαία ατυχήματα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της δικαιοσύνης έγινε ξανά φανερή. Με την εξαγοράσιμη ποινή, καθησυχάζει τους οδηγούς εκεί έξω, σε περίπτωση που προκαλέσουν κάποιο τροχαίο δυστύχημα και δίνει το πιο λάθος πρότυπο που θα μπορούσε να δώσει στους νέους, που έτσι κι αλλιώς έχουν άγνοια κινδύνου.

Αν έχεις δηλαδή κάποια χιλιάρικα, 25.000 εν προκειμένων, τα οποία κανονίσεις και με δόσεις, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος, ακόμα κι αν εκτοξεύσεις έναν άνθρωπο και τον σκοτώσεις. 

*Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock