Είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι μας αρέσουν οι συμβολισμοί και τα δράματα. Κάποια δράματα όμως, δεν είναι προσποιητά, δεν είναι τεχνητές κρίσεις. Είναι ρεαλιστικά, υπαρκτά. Το μεγαλύτερο όλων είναι φυσικά η περιβαλλοντική κρίση και η πορεία της ανθρωπότητας, άρα και του πλανήτη, στο σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτό το σημείο βρίσκεται από χθες πιο κοντά, όπως ενημερώνει το Doomsday Clock, δηλαδή το Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που έφτιαξαν οι επιστήμονες, με τον οποίο θα μπορούσαν να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στην ανθρωπότητα κάθε φορά που ήταν πολύ κοντά στα μεσάνυχτα.

Αυτή η κατασκευή της Ένωσης Επιστημόνων Ατομικής Φυσικής, βρίσκεται από χθες το βράδυ πολύ κοντά στα μεσάνυχτα, με τον δείκτη να δείχνει στα 90 δευτερόλεπτα από την απόλυτη καταστροφή και την έναρξη του αφανισμού του ανθρώπινου είδους.

Έχοντας 75 χρόνια λειτουργίας – φτιάχτηκε το 1947 μετά τις ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκαζάκι – το Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης μετακινείται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα γεγονός που έσπρωξε τον δείκτη προς τα μεσάνυχτα και το έκανε να τραγουδάει «12 ακριβώς» σαν τους Going Through.

Τα μεσάνυχτα είναι το σημείο δίχως επιστροφή. Όταν ο δείκτης τα ακουμπήσει, τότε δεν μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη ημέρα.

«Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, μας υπενθυμίζουν ότι η κλιμάκωση μιας σύγκρουσης, είτε από ατύχημα είτε από πρόθεση, είτε ακόμα κι από λάθος υπολογισμό, αποτελεί ένα τρομακτικό ρίσκο. Οι επιδράσεις του πολέμου δεν περιορίζονται σε μια αύξηση του κινδύνου πυρηνικού πολέμου. Υποδαυλίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η ανακοίνωση του Bulletin of Atomc Sciences.

Χώρες που είχαν καταρτίσει ένα πλάνο αντιμετώπισης και μετάβασης σε επίπεδο ενέργειας, είδαν τα πλάνα τους να πάνε πίσω εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος.

Για να καταλάγει κανείς, το Ρολόι μετακινήθηκε στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα όταν εμφανίστηκε η πανδημία και το 2021 και 2022 έμεινε σταθερό. Αυτό σημαίνει πως φέτος μετακινήθηκε, λόγω του πολέμου, 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά και με αυτούς τους ρυθμούς, δεν είμαστε και πολύ μακριά από το παρά πέντε ή, χειρότερα, από το «και πέντε».

Όσο για την πιο μεγάλη απόσταση από τα μεσάνυχτα που έχει βρεθεί το Doomsday Clock, αυτή είναι στα 17 λεπτά, λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την Πτώτη του Τείχους.