Όταν ο εξερευνητής Pen Hadow έπρεπε να αρχίσει να κολυμπάει στον πάγο, αντί να περπατά, βίωσε μόνος του αυτό που οι επιστήμονες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί του βορρά γνώριζαν από καιρό: τον πλωτό θαλάσσιο πάγο, ο οποίος κάποτε κάλυπτε όλη την Αρκτική και πλέον εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Για τον Hadow – που έχει διασχίσει αυτόν τον ωκεανό με σκι, τόσο συνοδευόμενος όσο και μόνος – ο εξαφανιζόμενος πάγος δεν ήταν απλώς κάτι που έκανε τα ταξίδια του δύσκολα. Γνώριζε ότι ο πάγος στην Αρκτική φιλοξενεί ολόκληρα οικοσυστήματα πάνω και κάτω από το νερό, προστατεύοντας τη θαλάσσια ζωή από τις χειρότερες επιπτώσεις της ανθρωπότητας, τη ρύπανση και την κλιματική κρίση. «Ο θαλάσσιος πάγος δημιούργησε ένα φυσικό φράγμα», λέει ο Hadow. «Δεν διαταράσσεται από τα πλοία σε αυτό το σημείο».

Για πόσο όμως; Η ελάχιστη έκταση του πάγου το καλοκαίρι πέφτει κατά περίπου ένα όγδοο κάθε δεκαετία. Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι ήδη πολύ αργά για να σωθεί ο καλοκαιρινός πάγος, προμηνύοντας έναν εντελώς ανοιχτό Αρκτικό Ωκεανό για πρώτη φορά από τότε που οι άνθρωποι έφτιαξαν τα πρώτα πέτρινα εργαλεία πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια.

Χωρίς τον πάγο ως φυσικό φράγμα, ο κεντρικός Αρκτικός Ωκεανός, μια περιοχή νερού σε σχήμα αμοιβάδας που εκτείνεται από τις ακτές του Καναδά, της Ρωσίας, της Γροιλανδίας, της Νορβηγίας και των ΗΠΑ, είναι ανοιχτό έδαφος . Τα διεθνή ύδατα είναι πέρα από τη δικαιοδοσία οποιασδήποτε χώρας.

Ωστόσο, ένα συνονθύλευμα πρόσφατων συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνθήκης του ΟΗΕ για την ανοιχτή θάλασσα, που συμφωνήθηκε στις 19 Ιουνίου, παρέχει νέα μέσα προστασίας της στήλης του νερού από χημικά, θόρυβο και κυκλοφορία, του βυθού από την εξερεύνηση και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και της αλιείας από υπερεκμετάλλευση.

Ωστόσο, χωρίς διεθνή συνεργασία, αυτή η δυνατότητα θα χαθεί. Ο Hadow, μέσω του 90 North Foundation του, είναι μεταξύ εκείνων που προωθούν αυτή τη συνεργασία με σκοπό να προσπαθήσουν να χαρακτηρίσουν ολόκληρη τη μέση του Αρκτικού Ωκεανού ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή (MPA). Δεν θέλει ψάρεμα, ναυτιλία, εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Αυτή είναι για μένα μια αποστολή για το υπόλοιπο της ζωής», λέει.

Χωρίς MPA, προσθέτει, η Αρκτική κινδυνεύει να γίνει ένας άνευ προηγουμένου ελεύθερος χώρος για όλους.

Αρκτική

Οι οργανισμοί που ζουν στην Αρκτική

Ο ωκεανός είναι ένας πολυδιάστατος χώρος: ο αέρας, η επιφάνεια, το ίδιο το νερό, ο πυθμένας της θάλασσας. Στην Αρκτική, η επιφάνεια είναι μια πλωτή λεκάνη πάγου, όπου ζουν φώκιες, πολικές αρκούδες, πουλιά, αλεπούδες και άλλα ζώα που εξαρτώνται από τον σκληρό φλοιό του για να ταξιδέψουν, να κυνηγήσουν και να ξεκουραστούν.

Κάτω από την επιφάνεια, περισσότερα ζώα εξαρτώνται από την κάτω πλευρά του πάγου: οι φάλαινες τον χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από τις όρκες, ενώ ο αρκτικός μπακαλιάρος τρέφεται με τα φύκια που αναπτύσσονται σε αυτόν.

Δεν είναι μόνο αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα που χρειάζεται τον πάγο, αλλά αν εξαφανιστεί θα μπορούσε ταυτόχρονα να προκαλέσει μια άλλη σειρά βλαβών. Τα εμπορικά πλοία ήδη εξαντλούν τους πληθυσμούς των ψαριών σε όλο τον κόσμο. Χωρίς να κατανοούν την ικανότητα του Αρκτικού Ωκεανού να χειρίζεται τη βιομηχανική αλιεία, θα κινδυνεύουν να κάνουν το ίδιο και εδώ.

Η συμφωνία – σωτηρία για την Αρκτική

Τον Οκτώβριο του 2018, ο κόσμος ενώθηκε για να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή απαγορεύοντας την εμπορική αλιεία στην Αρκτική. Ήταν μια ισχυρή επικύρωση της αρχής της προφύλαξης για έναν υπομελετημένο ωκεανό από το ενδεχόμενο αγνώστων επιπέδων εκμετάλλευσης.

«Ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα», λέει ο Martin Sommerkorn, επικεφαλής του τμήματος διατήρησης του WWF Arctic Programme. Ουσιαστικά, η συμφωνία περιελάμβανε όχι μόνο τα κύρια κράτη της Αρκτικής (Καναδά, Ρωσία, Δανία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Ισλανδία) αλλά και την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την ΕΕ, οι οποίες διαθέτουν αλιευτικούς στόλους μεγάλων «απόστασης» που θα μπορούσαν να ωθήσουν να εισέλθουν σε νέα νερά στην Αρκτική.

Η συμφωνία είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο που υποδηλώνει ότι η εμπορική αλιεία θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αρκτική, αλλά όχι πριν γίνει καλύτερα κατανοητή. Για το σκοπό αυτό, το Ίδρυμα 90 North λέει ότι θα δαπανήσει 125-150 εκατομμύρια £ για έρευνα τα επόμενα 15 χρόνια για να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι η προστασία είναι απαραίτητη.

«Το να λέμε, «Ας μην ενοχλούμε [την προστασία του Αρκτικού Ωκεανού] γιατί δεν το ξέρουμε», δεν είναι ο σωστός τρόπος να το δούμε, κατά την άποψή μου», λέει ο Hadow.

Αρκτική

Η συνθήκη του ΟΗΕ για την ανοιχτή θάλασσα, που υπογράφηκε τον Ιούνιο, διαδέχθηκε τη συνθήκη για την αλιεία, ως ένα ακόμη πιο χρήσιμο νομικό εργαλείο για την προστασία των διεθνών υδάτων. Μέχρι σήμερα, όλες οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στην Αρκτική βρίσκονται εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μήκους 200 μιλίων μεμονωμένων χωρών.

Η μεγαλύτερη τέτοια προστατευόμενη περιοχή, που ορίστηκε το 2019, είναι η Tuvaijuittuq MPA του Καναδά, γνωστή ως η Τελευταία Περιοχή Πάγου επειδή αναμένεται να είναι το τελευταίο μέρος στην Αρκτική που θα έχει θαλάσσιο πάγο μετά την τήξη των υπολοίπων.

Παρά την πρόσφατη «νίκη», ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για τις χώρες να επικεντρωθούν σε περιοχές εντός της επικράτειάς τους, όπως το Tuvaijuittuq. Ο Michael Byers, μελετητής διεθνούς δικαίου και ειδικός στην Αρκτική, πιστεύει ότι οι χώρες μπορούν να προστατεύσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τα δικά τους ωκεάνια δίκτυα, ιδιαίτερα στα πλούσια παράκτια ύδατα.

«Ένα MPA για το Pikialasorsuaq (το ανοιχτό νερό μεταξύ Καναδά και Γροιλανδίας, το οποίο προσελκύει τεράστιους αριθμούς φαλαινών, ψαριών, πτηνών και πολικών αρκούδων) είναι πολύ υψηλότερο στη λίστα προτεραιοτήτων μου από ένα MPA για ολόκληρη την Αρκτική», λέει ο Byers. Υποστηρίζει παράλληλα ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν δύσκολο να συμφωνηθεί και θα παρείχε λιγότερη προστασία.

Η Lisa Koperqualuk, πρόεδρος του Inuit Circumpolar Council του Καναδά, συμφωνεί. Θέλει οι Inuit στη χώρα της να συνδιαχειρίζονται μια προστατευόμενη περιοχή Pikialasorsuaq με τους Inuit στη Γροιλανδία, μια σπάνια περίπτωση διασυνοριακής προστασίας από αυτόχθονες πληθυσμούς.

«Λόγω των γνώσεών μας και της σχέσης μας με τη θαλάσσια περιοχή, αυτό συνδέεται με το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που σχετίζονται με τα ύδατα της Αρκτικής», λέει η Koperqualuk.

Ωστόσο, το κίνημα για την προστασία ολόκληρου του Αρκτικού Ωκεανού αποκτά ενέργεια. Η νέα συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα επιμέρους κράτη, αλλά δεν είναι πλέον ευσεβής πόθος να φανταστούμε την απαγόρευση δραστηριοτήτων όπως η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, η τράτα επαφής βυθού και η απόρριψη αποβλήτων σε διεθνή ύδατα.

Ο Antonio Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, έγραψε πρόσφατα στο Twitter: «Αυτό το ιστορικό επίτευγμα είναι ένα παράδειγμα παγκόσμιων απειλών που αντιμετωπίζονται με παγκόσμια δράση».

Αρκτική

Υπάρχουν ακόμα απειλές για την Αρκτική

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης στον βυθό της θάλασσας, για την οποία πολλοί οικολόγοι και επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τα οικοσυστήματα απογυμνώνοντας τον πυθμένα του ωκεανού και εκτοξεύοντας σύννεφα ιζήματος, αν και άλλοι λένε ότι απαιτείται για τη μετάβαση της πράσινης ενέργειας.

Μετά είναι η ναυτιλία, που φέρνει θόρυβο, ρύπανση, χωροκατακτητικά είδη και ατυχήματα πλοίων. Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή του, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ενίσχυσε τον πολικό κώδικα που διέπει τα ταξίδια με πλοία.

Ωστόσο, μια έκθεση από το Αρκτικό Συμβούλιο το καλούσε να προχωρήσει περισσότερο και να κηρύξει ολόκληρο τον Αρκτικό Ωκεανό μια ιδιαίτερα ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή (PSSA), περιορίζοντας έτσι την κυκλοφορία.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το Αρκτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το συμβούλιο, που ιδρύθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ως forum για την επιστήμη, την ανάπτυξη και τη διατήρηση, έχει επαινεθεί εδώ και πολύ καιρό για την αποφυγή των εντάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της έχει σταματήσει μεγάλο μέρος του έργου προστασίας στην Αρκτική.

Ο Byers αποκαλεί τη Ρωσία, η οποία έχει διεκδικήσει τμήματα του πυθμένα της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κάτω από τον ίδιο τον Βόρειο Πόλο, «απαραίτητο εταίρο στον κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό».

Ακόμα κι αν οι συνεδριάσεις του συμβουλίου ξαναρχίσουν όμως, αμφιβάλλει ότι θα υπήρχαν σοβαρές προστασίες εάν δεν ήταν εκεί η Ρωσία. «Ένα MPA του Αρκτικού Ωκεανού χωρίς τη Ρωσία θα ήταν σαν ένα MPA της λίμνης Οντάριο χωρίς τον Καναδά», λέει ο Byers.

Αρκτική

Δυσοίωνο το μέλλον στην Αρκτική

Πράγματι, η αλλαγή είναι ανησυχητική. Τα καλοκαίρια χωρίς πάγο μέχρι τα μέσα του αιώνα είναι πολύ πιθανά. Χωρίς ο πάγος να αντανακλά τη θερμότητα, ο ωκεανός θα θερμανθεί ακόμα πιο γρήγορα, επηρεάζοντας δυνητικά την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεανών.

Οι περισσότερες από τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί στην Αρκτική είναι έμμεσες, μέσω της θέρμανσης των ωκεανών από τη συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων. Η προστασία μιας περιοχής με τη χάραξη μιας γραμμής γύρω της μπορεί να φτάσει τόσο μακριά.

Ο Sommerkorn θέλει να δει περισσότερα MPA να δημιουργούνται σε όλη την Αρκτική (εντός εθνικών συνόρων και μεταξύ εθνών) αλλά σημειώνει ότι οι προστατευόμενες περιοχές είναι κάτι περισσότερο από ένα μεμονωμένο κομμάτι ξηράς ή θάλασσας. παρέχουν καταφύγια για τα είδη να ευδοκιμήσουν ενώ το εξωτερικό περιβάλλον βρίσκεται σε παρακμή.

Αυτοί οι υγιείς πληθυσμοί μπορούν να αναπτυχθούν, ενισχύοντας άλλα μέρη. «Το δίκτυο μπορεί να κάνει περισσότερα από κάθε μεμονωμένο ιστότοπο», λέει. «Θα είναι το τελευταίο καταφύγιο του πλανήτη μας».

Με πληροφορίες από τον Guardian