Αν οι πλημμύρες που είδαμε να συμβαίνουν στη Γερμανία και το Βέλγιο και μέχρι τη Νέα Υόρκη μας σόκαραν τη χρονιά που διανύουμε, πρέπει μάλλον να προετοιμαστούμε για ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε το περιοδικό Nature και δημοσιεύτηκε στην Guardian.

Συγκεκριμένα, έως το 2030 οι πλημμύρες θα «πνίξουν» τη Γη, με μεγάλες καταστροφικές συνέπειες, ειδικά μετά τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από τις ΗΠΑ έως την Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Η φύση δεν έχει άλλο τρόπο να μας κάνει ξεκάθαρο το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη, αν συνεχίσουμε το καταστροφικό μας έργο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συλλέχθηκαν από καθημερινές δορυφορικές εικόνες πλημμυρών, κατά τη διάρκεια μεταξύ 2000 και 2018, με τους επιστήμονες να καταγράφουν πως 255 έως και 290 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από τα φυσικά φαινόμενα. Επισήμαναν δε, πως η αύξηση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές αγγίζει το 34,1%, ποσοστό μεγαλύτερο από τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι δέκα φορές περισσότεροι άνθρωποι θα απειληθούν από τις πλημμύρες την επόμενη δεκαετία συγκριτικά με τον αριθμό που έχουν εκτεθεί στο παρελθόν.

Αναφέρεται μάλιστα στην έρευνα, πως παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ υπέστησαν 615 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές από πλημμύρες από το 2000 έως το 2019, μόνο το 13% των κονδυλίων για καταστροφές δίνονται για αντιπλημμυρικά έργα.

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για 57 χώρες, που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες και αφορά εκείνες που βρίσκονται κυρίως σε Βόρεια Αμερική, κεντρική Ασία, κεντρική Αφρική και κεντρική Ευρώπη.

«Η παγκόσμια βάση πλημμυρών που δημιουργήθηκε από τις παρατηρήσεις μας θα βοηθήσει στη βελτίωση των εκτιμήσεων ευπάθειας, στην ακριβή περιγραφή των παγκόσμιων και τοπικών μοντέλων πλημμύρας, στην εκ νέου αναδιαμόρφωση των αντιπλημμυρικών έργων και στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αλλαγής του εδάφους, του κλίματος και των πλημμυρών», γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας, τονίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση είναι η συλλογή πληροφοριών για το ποια μέρη συγκεκριμένα θα χτυπήσουν οι πλημμύρες.

Μια πιθανή τεχνική, πάντως, είναι να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τις περιοχές που θα πλημμυριστούν, όπως κάτι αντίστοιχο που έκανε και η Sri Lanka μετά το το τσουνάμι το 2004, όταν απαίτησε από τους κατοίκους να μετακινηθούν 100 μέτρα από την ακτογραμμή. Με λίγα λόγια, η πρόληψη και η προειδοποίηση είναι οι μοναδικές επιλογές για τη σωτηρία.

Φωτογραφία: Unsplash