Αν έχεις κάνει την κόκα κόλα προέκταση του χεριού σου μετά το φαγητό περισσότερο κι από το κινητό, τότε προετοιμάσου για κακά μαντάτα, γιατί τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας, η οποία δείχνει ότι αν καταναλώνεις τουλάχιστον 2 λίτρα την εβδομάδα, ήτοι 5 κουτάκια minimum, έχεις 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να χτυπάει ακανόνιστα η καρδιά σου!

Γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, αυτή η καρδιακή ανωμαλία μπορεί να μην είναι άμεσα κάτι τρομερά σοβαρό, αλλά προκαλεί μια διαρκή ενόχληση στο άτομο, αφού ο χτύπος της καρδιάς μοιάζει με τρέμουλο, με ανατριχίλα και γίνεται αντιληπτό στο σώμα πως δεν χτυπάει σωστά.

Δεν πρόκειται φυσικά για μια ανίατη κατάσταση. Σε πρώτη φάση πρέπει να μειώσεις την ζάχαρη που λαμβάνεις, άρα, αν σου είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με χυμούς, προτίμησε αναψυκτικά με 0%. Το ιδανικό όμως είναι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, αφού στην έρευνα, όσοι τους κατανάλωναν σε ποσότητα 1.2 λίτρων την εβδομάδα, είχαν 8% μικρότερη πιθανότητα για κολπική μαρμαρυγή.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναφέρει μια σύνδεση ανάμεσα στα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων και τα αναψυκτικά με ζάχαρη με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής», λέει στο CNN η Πένι Κρις-Έδερτον, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Pennsylvania State University.

«Χρειαζόμαστε επιπλέον έρευνα για τα αναψυκτικά ώστε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες που έχουν στην υγεία, τη σχέση τους με καρδιακές νόσους και άλλες νόσους. Μέχρι τότε, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα το νερό και τα αναψυκτικά πρέπει να περιοριστούν ή να τα αποφεύγουμε εντελώς», συμπλήρωσε.

Ποιοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη και ποιοι με τεχνητά γλυκαντικά

Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που η κολπική μαρμαρυγή έχει αυξημένους αριθμούς στις ΗΠΑ και έχει συμβάλλει στην αύξηση των εγκεφαλικών, τα οποία είναι μάλιστα πιο σοβαρά σε σχέση με τα εγκεφαλικά που προκαλούν άλλες αιτίες, σύμφωνα με το CDC, το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφράγματος, την πιθανότητα για άνοια και για νεφρική ανεπάρκεια. Όλα αυτά είναι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι σαφώς, δεν προκαλούνται από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως εξηγεί ο δρ. Γκρέγκορι Μάρκους, καθηγητής Ιατρικής στο University of California και επικεφαλής καρδιολογός κι ερευνητής στο UCSF Health, ιατρικό κέντρο στο Σαν Φρανσίσκο.

Παγκοσμίως, κοντά 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Heart Rhythm Society, οργανισμού που αντλεί δεδομένα από 7.000 ειδικούς σε καρδιακές αρρυθμίες από πάνω από 90 χώρες.

Η πλειοψηφία αυτών των 40 εκατ. υποφέρει από πόνους στο στήθος, έχει κομμένη αναπνοή, άρα κουράζεται πιο εύκολα κι από αυξημένη συχνότητα στους παλμούς. Κι αυτοί είναι οι τυχεροί, γιατί γνωρίζουν ότι την έχουν. Άλλοι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και η ασθένεια είναι σαν ένας σιωπηλός δολοφόνος.

«Το γήρας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αύξησης του ρίσκου, επομένως όσο πιο πολύ μεγαλώνει ο πληθυσμός ηλικιακά, τόσο πιο συχνά θα το συναντάμε». Εκτός από τη γήρανση, η παχυσαρκία, ακόμα ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις μέρες μας, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για κολπική μαρμαρυγή, ενώ από κοντά βρίσκονται η υψηλή πίεση στο αίμα, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η μεγάλη κατανάλωση σε αναψυκτικά να σχετίζεται με τον κίνδυνο της μαρμαρυγής, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον διαβήτη τύπου 2 και για τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά ναρκωτικών», αναφέρει ο Ναβίντ Σατάρ, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν κοντά 202.000 άνθρωποι για πάνω από 10 χρόνια, με το ηλικιακό εύρος να ήταν από 37 μέχρι 73 έτη, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες.

Ούτως ή άλλως, οι νέες γυναίκες με περισσότερα κιλά είναι αυτές που συνήθως καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, όπως λέει η έρευνα, και έχουν και μεγάλη προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, οι νέοι άντρες με τα ίδια χαρακτηριστικά, καταναλώνουν περισσότερο αναψυκτικά με ζάχαρη.