Όποιος έζησε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, είτε με συνεχείς εξορμήσεις στις ακρογιαλιές, είτε ιδρώνοντας μεταξύ των κλιματιστικών του γραφείου και του σπιτιού, μπορεί να το πιστοποιήσει: Ζήσαμε το πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών. Δεν χρειάζεται να πιστοποιηθεί αυτό από στατιστικά στοιχεία για τη θερμοκρασία. Κι όμως, όταν αυτά υπάρχουν, αποδεικνύουν ότι, πρώτον, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε πρόβλημα και, δεύτερον, το πρόβλημα είναι κάπως πιο μεγάλο απ’ αυτό που νομίζουμε. Για την ακρίβεια, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο.

Η αφόρητη ζέστη, που οφείλεται εν μέρει στο θερμαινόμενο κλίμα, έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, των κυμάτων καύσωνα και των επικίνδυνων πλημμυρών.

Σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει ότι το ζήτημα είναι πια παγκόσμιο. Καταγράφηκαν οι περιοχές όπου η μέση ημερήσια θερμοκρασία από την 1η Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου ήταν θερμότερες ή ψυχρότερες από τις μέσες τιμές με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χάρτη κοκκίνησε, σημάδι ότι σε ολόκληρη τη Γη η θερμοκρασία αυξάνεται, όχι μόνο κάποια σημεία της.

Μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής ήταν θερμότερο από το μέσο όρο, με ορισμένες περιοχές – συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Καναδά, των νοτιοδυτικών ΗΠΑ και του βόρειου Μεξικού, να παρουσιάζουν θερμοκρασία σχεδόν 3,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.

Υψηλή θερμοκρασία και στο Βόρειο Πόλο

Οι ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες τροφοδότησαν μια πρώιμη και έντονη εποχή δασικών πυρκαγιών στον Καναδά, η οποία, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είχε ήδη γίνει η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Αρκτικής παρουσίασε θερμοκρασία υψηλότερη από την κανονική, η οποία φυσικά επιτάχυνε το λιώσιμο των πάγων.

Σε πολλά μέρη η ζέστη διατηρήθηκε για μέρες και μέρες. Το Φίνιξ στην Αριζόνα, μια πόλη που συνήθως κάνει ζέστη, βίωσε 31 συνεχόμενες ημέρες στους 43+ βαθμούς Κελσίου και συνολικά 55 ημέρες πάνω από αυτό το σημείο από τον Ιούνιο έως τις 23 Σεπτεμβρίου!

Ο παγκόσμιος χάρτης εστιάζει στη νοτιοδυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δείχνει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. To Ελ Πάσο στο γειτονικό Τέξας αντιμετώπισε 44 συνεχόμενες ημέρες πάνω από τους 37,7 βαθμούς Κελσίου ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου. Τα ίδια συνέβησαν και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, όπου η μέση θερμοκρασία των 35,5 βαθμών Κελσίου συνοδεύτηκε από υψηλή υγρασία που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Στη Νότια Αμερική, οι θερμοκρασίες σε περιοχές των Χιλιανών Άνδεων ήταν περισσότερο από 4,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές, με μεγάλο μέρος της Παραγουάης με μέσες θερμοκρασίες 3,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές.

Η Ευρώπη είδε κύμα μετά το κύμα καύσωνα που κύλησε σε όλη την περιοχή για εξαντλητικούς τέσσερις μήνες, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά  στην Κροατία, την Ελβετία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Στη Μασσαλία η μέση θερμοκρασία ήταν 32,7 βαθμοί Κελσίου.

Ακόμη και στη Μέση Ανατολή, μια παραδοσιακά θερμή περιοχή, η ακατάπαυστη ζέστη, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία και τις συνθήκες ξηρασίας, καθιστούσε επικίνδυνη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Στην Αφρική, μεγάλες περιοχές του Σουδάν, του Νοτίου Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ήταν πολύ πιο θερμές από το κανονικό.

Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στη βορειοδυτική Κίνα, όπου το ξηρό κλίμα της ερήμου την καθιστά τακτικά ένα από τα πιο ζεστά μέρη της χώρας. Στην πόλη Τουρπάν η θερμοκρασία έφτασαν σχεδόν τους 49 βαθμούς Κελσίου στα μέσα Ιουλίου! Στη δε Μογγολία, μια ερημική περιοχή, οι θερμοκρασίες εμφανίζονται σχεδόν 2,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές από τον Ιούνιο.

Το πιο ζεστό καλοκαίρι της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι της στην ιστορία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο, το φαινόμενο της αστικής θερμότητας μπορεί να ενισχύσει τη θερμότητα και να την παγιδεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το γενικό συμπέρασμα για τους μήνες που πέρασαν είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Οι καυτές θερμοκρασίες, δυστυχώς, δεν ήταν προσωρινές. Σε πολλές περιοχές, η ζέστη έφτασε και παρέμεινε, πνίγοντας μερικές πόλεις για εβδομάδες. Όπου η υγρασία ήταν υψηλή, οι άνθρωποι αισθάνονταν ακόμη μεγαλύτερη ζέστη από τον αριθμό που υποδεικνύεται στο θερμόμετρο, μερικές φορές περισσότερο από 3-5 βαθμούς Κελσίου.

Αν πιστέψουμε τα δεδομένα που επικαλείται το Berkeley Earth, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι σχετικά δροσερό σε σύγκριση με το επόμενο. Αν οι άνθρωποι δεν επιβραδύνουν (αν όχι σταματήσουν) την καύση ορυκτών καυσίμων, που απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν την θέρμανση του κλίματος στην ατμόσφαιρα, τα πράγματα θα επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο.

** Με πληροφορίες από New York Times.