Όσοι έχουν ασχοληθεί αποσπασματικά έστω με τον κόσμο των video games, το Final Fantasy είναι ό,τι ο Τιτανικός για τον κινηματογράφο. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 1987 έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο πλήρες που δημιουργήθηκε ποτέ» ακόμα κι από τους πιο απαιτητικούς κριτικούς και οι διάφορες version τα τελευταία 35 χρόνια έχουν πουλήσει πάνω από 185 εκατομμύρια! Λογικό είναι μια καινούργια κυκλοφορία, ένα ακόμα επεισόδιο στο σίκουελ του παιχνιδιού, να γίνεται δεκτό με τεράστια ανυπομονησία.

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε το Final Fantasy VII Rebirth. Και μόνο η λέξη που το συνοδεύει προκάλεσε ντελίριο. Θα αναβιώσει η Aerith Gainsborough; Ναι, είναι αλήθεια! Ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς, ο οποίος συνδέθηκε με μια από τις συγκλονιστικότερες σκηνές στην παγκόσμια ιστορία των video games: Τον θάνατό της από τον «κακό» της σειράς, τον υπερστρατιώτη Sephiroth.

Για τους χρήστες του video game, η σκηνή είναι ακόμα συγκλονιστική, κι ας συνέβη το μακρινό 1997, όταν δεν υπήρχαν οι τρεις διαστάσεις στο gaming και τα γραφικά ήταν πρώιμα, pixelιασμένα. Ο Cloud Strife, ο ήρωας της σειράς, υπό την επήρεια δυνάμεων που δεν μπορεί να ελέγξει, σηκώνει το σπαθί του ενάντια στην Aerith, την γλυκιά του σύντροφο στο παιχνίδι. Η στιγμιαία τρέλα του περνάει, σταματάει. Οι χρήστες χαλαρώνουν. Και ξαφνικά γίνεται το αδιανόητο: Ο Sephiroth εμφανίζεται από την οροφή του κτηρίου, από το πουθενά, και βυθίζει το ιαπωνικό του σπαθί στο σώμα της Aerith.

Στον κόσμο των video games της εποχής ήταν σπάνιο οι ήρωες, οι «καλοί», να σκοτώνονται. Και μάλιστα χωρίς ο χρήστης να μπορεί να κάνει τίποτα, το gameplay ήταν απενεργοποιημένο για τη σκηνή. Εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στέκονταν ανήμποροι μπρος στην οθόνη τους και έβλεπαν την Aerith να χάνει τη ζωή της. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν αργότερα ακόμα και από αμερικανικά πανεπιστήμια, για πολλά παιδιά αυτή η σκηνή ήταν η πρώτη αίσθηση απώλειας που είχαν στη ζωή τους.

Η Aerith (η οποία στην αρχική αγγλική μετάφραση του παιχνιδιού το 1987 λανθασμένα αναφέρθηκε ως Aeris) υπήρχε σαν αύρα, σαν υπενθύμιση, στη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε ένα επεισόδιο είχε γίνει αναφορά και στο φάντασμά της. Στο Final Fantasy VII Rebirth είναι ολοζώντανη. Και το αμείλικτο ερώτημα που θα συνοδεύει το παιχνίδι είναι αν θα συνεχίσει να είναι ζωντανή ή αν οι Ιάπωνες δημιουργοί του video game θα την αφαιρέσουν πάλι από το καστ των ηρώων. Και με ποιον τρόπο θα το κάνουν; Θα υπάρχει τουλάχιστον η πιθανότητα παρέμβασης του χρήστη, ώστε να τη σώσει;

Η ταύτιση με τους ήρωες του video game

Η Aerith μπορεί για το παιχνίδι να είναι νεκρή εδώ και 27 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα χρήστες που θρηνούν την απώλειά της. Τα παιδιά εκείνης της εποχής έχουν γίνει πλέον 40+, αλλά πολλοί απ’ αυτούς είναι τόσο εθισμένοι με το παιχνίδι, που συνεχίζουν να αγοράζουν τις νέες version για να παρακολουθήσουν την πλοκή. Έτσι είναι μ’ αυτά τα role-play video games. Η σχέση του χρήστη με τον χαρακτήρα είναι πολύ πιο δυνατή και διαχρονική απ’ ότι είναι, φερ’ ειπείν, με έναν πρωταγωνιστή μιας καθημερινής σαπουνόπερας ή έναν παρουσιαστή μιας μακρόχρονης τηλεοπτικής εκπομπής. Κι αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει ότι κατά κάποιον τρόπο ελέγχει το πεπρωμένο του.

Το πληρέστερο video game ever επέστρεψε και προκάλεσε ρίγη χαράς με την «ανάσταση» της Aerith!

Το Final Fantasy VII Rebirth βάζει τον χρήστη εξαρχής σε άλλο κόσμο. Τα περισσοτερα RPG (role play games) της εποχής είχαν σχέση με τον μεσαίωνα, εδώ η ιστορία έρχεται από το μέλλον, μπλέκει την οικο-τρομοκρατία, πυρηνικούς αντιδραστήρες, κατεστραμμένα ψαροχώρια, ένα καζίνο-φυλακή μέσα στην έρημο. Όταν δημιουργήθηκε το αρχικό Final Fantasy VII η Ιαπωνία βίωνε συνεχόμενες τραγωδίες με ανθρώπινες απώλειες: Από τον σεισμό του Χανσίν ως την τρομοκρατική επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο.

Η Aerith συγκέντρωνε την ελπίδα, έδινε μια λύση: Η τελευταία επιζών μιας αρχαίας φυλής με μυστικιστικές δυνάμεις που ήταν ιθαγενείς στον πλανήτη, ήταν μια λευκή μάγος, υπεύθυνη να χρησιμοποιεί διάφορα ξόρκια για να θεραπεύει τους συντρόφους της κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ακόμα και η μουσική, η οποία συνοδεύει τη σκηνή, έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά θέματα, ανεξάρτητα πια από το video game. Το θέμα θα εκτελεστεί στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, σε μια συναυλία που θα γίνει αποκλειστικά με μουσικές που συνόδευσαν video games.

** Με πληροφορίες από New York Times.