Όπως έχουμε ξαναγράψει και σε τούτη εδώ τη γωνιά, το σάντουιτς είναι μια ιεροτελεστία που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο γρήγορο snack/φαγητό. Μπορεί τα σουβλάκια να έχουν την πρωτοκαθεδρία στις επιλογές μας για παραγγελία, αλλά το σάντουιτς είναι κάτι που μπορούμε να το φτιάξουμε και να γίνουμε όσο πιο δημιουργικοί θέλουμε. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, η φαντασία στα υλικά πάει σε άλλο level.

Από δω και πέρα ετοιμάσου να σου τρέξουν τα σάλια, γιατί θα δεις 5 σάντουιτς σε χώρες του εξωτερικού που θα θελήσεις να τα φας άμεσα!

Muffaletta – Από τη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ

Εάν επισκεφτείς τις ΗΠΑ ή ένα γνήσιο αμερικάνικο εστιατόριο, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις εάν έχουν Muffaletta. Το muffuletta ή το muffaletta, αυτό το «βόμβα» σάντουιτς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα που προέρχεται από Ιταλούς μετανάστες στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας χρησιμοποιώντας το ψωμί με το ίδιο όνομα. Οι Ιταλοί το «βάφτισαν» έτσι από τον τύπο του στρογγυλού ψωμιού από σουσάμι που έφεραν από την Σικελία.

Έχει ιστορία 200 ετών και αποτελείται από πολλές στρώσεις αλλαντικών, τυριών και γέμισης. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του αλλά όλες περιλαμβάνουν μεσογειακές γεύσεις όπως ελιές, πιπεριές και ντοματίνια.

σάντουιτς

Φωτογραφία: Από την συνταγή του Mike Hultquist στο chilipeppermadness.com.

Pambazo – Μεξικό

Μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό οι τορτίγιες όταν σκέφτεσαι το Μεξικό αλλά υπάρχουν και άλλες χαρακτηριστικές γεύσεις από την χώρα της λατινικής Αμερικής με την γευστικότατη γαστρονομία. Ένας από τα πιο διάσημα και αυθεντικά σνακ του Μεξικού είναι το pambazo, το οποίο θα βρείτε μόνο στα πολύ ψαγμένα μεξικάνικα. Η έμπνευση πίσω από το εντυπωσιακό αυτό πιάτο είναι στην πραγματικότητα ένα ηφαίστειο που υπάρχει στην Veracruz . Γιατί ηφαίστειο; Γιατί σαν την λάβα περιχύνεται πάνω από το ψωμί η κόκκινη σάλτσα guajillo.

Μέσα έχει πατάτες, λάχανο, chorizo, τυρί αλλά το μυστικό στην γεύση είναι η σάλτσα που καλύπτει το σάντουιτς και η σάλτσα που βρίσκεται στην γέμισή της από τυρί μασκαρπόνε.

σάντουιτς pambazo Μεξικό

Fricassé – Τυνησία

Μέσα σε μικρά ψωμάκια που θυμίζουν πολύ πιροσκί, ζουν τόνος, ελιές, πατάτες και ένα βραστό αυγό σε αυτό το νοτιοαφρικάνικο έδεσμα. Το μυστικο συστατικό; Η χαρίσσα, η καυτερή σάλτσα από πιπεριά και σκόρδο που έρχεται να δέσει και να απογειώσει όλα τα προαναφερθέντα υλικά.

Το fricassé -καμία σχέση με το άλλο φρικασέ που ξέρεις- είναι θρύλος στην Αφρική.

Katsu sando – Ιαπωνία

Αυτό το γεωμετρικό σάντουιτς απο την Ιαπωνία μπορείς πλέον να το βρεις και στην Αθήνα, αφού η ιαπωνική κουζίνα έχει για τα καλά εγκατασταθεί στην χώρα μας. Τηγανητές κοτολέτες με τραγανή κρούστα από φρυγανιά και αυγό και λάχανο τυλιγμένα σε ένα τοπικό ψωμί βουτηγμένο στο γάλα, το shokupan, συνθέτουν το πολύ in σάντουιτς που πρέπει να δοκιμάσει κάθε λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας.

Το συγκεκριμένο σάντουιτς θεωρείται yōshoku, δηλαδή πιάτο εμπνευσμένο από την δυτική κουλτούρα.

σάντουιτς
Shutterstock

Lobster roll, Νέα Αγγλία – ΗΠΑ

Οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας, σε αντίθεση με την παλιά (sorry, not sorry) ξέρουν τι τρώνε. Αυτό το καλοκαιρινό σάντουιτς με το πολύ απλό όνομα Lobster Roll είναι μία λιχουδιά καθώς έχει αστακό τον οποίον συνοδεύει μία σως από λεμόνι, μαγιονέζα και μυρωδικά μέα σε ζεστό ψωμί μπριός.

Θα τα βρεις σε εστιατόρια των ΗΠΑ που βρίσκονται κοντά σε λιμάνια ή στον ωκεανό.

σάντουιτς
Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: