Ταξιδεύοντας σε διάφορους προορισμούς, συχνά υπάρχουν απορίες που θεωρούμε άλυτες… Και όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει μία λογική απάντηση για όλα όσα μας προβληματίζουν…

Γιατί στην Ιαπωνία δεν υπάρχει φιλοδώρημα;

Ο λόγος οφείλεται εν μέρει στα εισοδήματα. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παίρνουν ένα επαρκή μισθό που δεν απαιτεί φιλοδώρημα για να συμπληρώσουν τις πενιχρές αμοιβές τους όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Σχετίζεται όμως και με την κουτούρα τους. Είτε πρόκειται για σερβιτόρο, ταξιτζή ή υπάλληλο του ξενοδοχείου, οι Ιάπωνες εργαζόμενοι υπερηφανεύονται για το έργο τους.

Η αυτοεκτίμηση προέρχεται από τη γεγονός ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Φιλοδώρημα επομένως δεν αναμένεται, και μάλιστα θεωρείται αγένεια.

Το γεγονός ότι πληρώνετε για την υπηρεσία τους είναι αρκετό. Εάν θέλετε να δείξετε ευγνωμοσύνη, το «Arigato» (σας ευχαριστώ) αρκεί.

απόρίες ταξιδιωτών Ιαπωνία

Γιατί είναι ένα τραπέζι για τέσσερις θεωρείται ατυχία στην Κίνα;

Στη γλώσσα των Μανδαρίνων ο αριθμός τέσσερα θεωρείται άτυχος, γιατί η λέξη «τέσσερα» έχει παρεμφερή ήχο με τη λέξη «θάνατος».

Για τον ίδιο λόγο, ορισμένα κτίρια στην Κίνα δεν έχουν τέταρτο όροφο και σε ορισμένα πολυώροφα κτίρια ο όροφος πάνω από το επίπεδο 39 είναι 50.

Η δεισιδαιμονία τους είναι παρεμφερής με τη δυτική αποστροφή για τον αριθμό 13.

απορίες ταξιδιωτών Κίνα

Γιατί δεν μπορείς να μεταφέρεις καρύδα σε επιβατικό αεροσκάφος;

Οι καρύδες είναι ένα από τα είδη που αναφέρονται στο Μητρώο Επικίνδυνων Αγαθών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τα ξηρά κοκοκάρυδα, που είναι εύφλεκτα. Ωστόσο η απαγόρευση ισχύει για τις καρύδες γενικά, με εξαίρεση τα συσκευασμένα προϊόντα καρύδας του λιανικού εμπορίου.

Στην Ινδία, όπου οι επιβάτες μερικές φορές μεταφέρουν καρύδες, είτε ως φαγητό είτε ως ιερό αντικείμενο, το προσωπικό ελέγχου ασφαλείας μπορεί να απαιτήσει να σπάσουν την καρύδα πριν εισαχθεί στο σκάφος.

Δεν υπήρξε ποτέ κρούσμα πυρκαγιάς σε αεροσκάφος το οποίο να προκλήθηκε από φλεγόμενη καρύδα, αλλά προέχουν η ασφάλεια και η πρόληψη.

απορίες ταξιδιωτών καρύδα

Γιατί επιβιβαζόμαστε πάντα από την αριστερή πλευρά στα αεροπλάνα;

Όταν ξεκίνησαν οπι πρώτες οργανωμένες πτήσεις, τα αεροσκάφη πλησίαζαν κοντά στο κτίριο του τερματικού σταθμού για να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν επιβάτες.

Από την στιγμή που ο πιλότος κάθεται στο αριστερό κάθισμα του αεροσκάφους, είναι πολύ πιο εύκολο να κρίνει την απόσταση των φτερών από εκείνη την πλευρά.

Η φόρτωση του φορτίου και των αποσκευών των επιβατών και ο ανεφοδιασμός γίνονται στη δεξιά πλευρά και επομένως οι πόρτες στην αριστερή πλευρά καθιστούν ασφαλέστερη τη διέλευση των επιβατών μεταξύ αεροσκάφους και τερματικού σταθμού.

απορίες ταξιδιωτών αεροπλάνο

Γιατί οι καφετέριες στην Ιταλία χρεώνουν έξτρα όσους κάθονται σε ένα τραπέζι;

Γιατί το τραπέζι απαιτεί σέρβις και για το λόγο αυτό κοστίζει περισσότερο, τουλάχιστον σύμφωνα με την ιταλική νοοτροπία.

Ένα καφέ σε ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο, όπως το εμβληματικό Caffe Florian στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, μπορεί να χρεώσει 16€ (26,40$) για μια μικρή τάρτα και 15€ (25,70$) για έναν καφέ με σαντιγί.

Για να πάρετε το ίδιο προϊόν στο μπαρ θα πληρώσετε τα μισά, αλλά δεν θα μπορείτε να καθίσετε έξω στον ήλιο και να ακούσετε την ορχήστρα.

απορίες ταξιδιωτών Ιταλία

Γιατί τα σεντόνια και οι πετσέτες στα ξενοδοχεία είναι συνήθως λευκά;

Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, γιατί το λευκό ταυτίζεται με την καθαριότητα. Τα λευκά σεντόνια και οι αφράτες λευκές πετσέτες αποπνέουν φρεσκάδα και αυτό εμπνέει εμπιστοσύνη στην καθαριότητα του ξενοδοχείου.

Σκούρα σεντόνια, όχι ευχαριστώ, ποιος ξέρει τι μπορεί να κρύβεται! Ένας ακόμη λόγος που επιλέγεται το λευκό, είναι γιατί μπορούν να πλυθούν όλα μαζί, χωρίς κίνδυνο να αναμιχθούν τα χρώματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα λευκά σεντόνια βοηθούν στο μάζεμα των πραγματων που έχουν στις αποσκευές τους οι ταξιδιώτες. Τραβήξτε προς τα πίσω τα καλύμματα, απλώστε τα πράγματά σας στο λευκό σεντόνι και υπάρχει μικρή πιθανότητα να ξεχάσετε κάτι.

απορίες ταξιδιωτών ξενοδοχείο

Γιατί το φαγητό έχει διαφορετική γεύση στην καμπίνα του αεροσκάφους;

Ο ξηρός αέρας σε μια καμπίνα αεροσκάφους υπό πίεση μουδιάζει τους οσφρητικούς υποδοχείς σας έως και στο ένα τρίτο, σύμφωνα με τη Lufthansa και αυτό αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις.

Οι γλυκές γεύσεις έχουν λιγότερο γλυκιά γεύση και είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να προσθέτουμε αλάτι στο γεύμα που βγαίνει από το τρόλεϊ.

Το κρασί έχει επίσης διαφορετική γεύση σε ένα αεροσκάφος και οι λεπτές αποχρώσεις χάνονται. Ορισμένοι ταξιδιώτες κρίνουν ότι ο χυμός ντομάτας είναι υπερβολικά αλμυρός στο επίπεδο του εδάφους, ενώ έχει νόστιμη φρουτώδη και αναζωογονητική γεύση κατά την πτήση.

απορίες ταξιδιωτών γεύμα στο αεροπλάνο

Γιατί οι ιαπωνικοί δρόμοι δεν έχουν ονόματα;

Οι ιαπωνικές διευθύνσεις προσδιορίζονται από τετράγωνα, όχι από δρόμους. Κάθε τετράγωνο έχει έναν αριθμό και αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα ισχύει για τρεις ή τέσσερις δρόμους που αποτελούν ένα τετράγωνο. Μπερδεμένο, αλλά ένα GPS συνήθως θα λύσει με ευκολία το πρόβλημα.

απορίες ταξιδιωτών Ιαπωνία