Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον βουλευτή του κόμματος, Θανάση Παφίλη, απέστειλε μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο 99χρονος αντάρτης Θανάσης Κλειτσάκης.

Αφού κάνει μια αναδρομή στην πορεία του σαν αντάρτης και τη σχέση του με τον Άρη Βελουχιώτη, ο 99χρονος καλεί το ΚΚΕ να συμφιλιωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως λέει «η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορίας του Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Αυτό το γράμμα απευθύνεται στους συντρόφους Δημήτριο Κουτσούμπα και Θανάση Παφίλη. Λέγομαι Θανάσης Κλειτσάκης. Γεννήθηκα στο χωριό Μερκάδα Φθιώτιδας το 1924. Είμαστε 5 αδέλφια και ένας πρώτος ξάδελφος, όλοι ενταγμένοι στην Εθνική Αντίσταση. Είμαστε μέλη του ΚΚΕ. Περιληπτικά θα σας πω σε ποιον τομέα της αντίστασης ήταν ο καθένας.

Ο μεγαλύτερος, Γεώργιος, υπήρξε προϊστάμενος κίνησης των τρένων με άλλους δύο προϊσταμένους, τον Αλέκο Τσιούτρα από το χωριό Μερκάδα και τον Θανάση Βρουξέλα, γεννηθέντα στο Παλιόκαστρο Φθιώτιδος, που είχε τον τομέα Λάρισα- Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος τελικά έφυγε κρυφά από τη Λάρισα και πήγε στην Αθήνα σε ένα αγροτικό σπίτι για να κρυφτεί (σπίτι του ΦΙΞ).

Ο δεύτερος αδελφός, Θρασύβουλος, ήταν υπεύθυνος της αντίστασης στο χωριό Μερκάδα. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη πήγε αντάρτης από το ’46 έως το ’49 και κατέληξε στην Πολωνία.

Ο τρίτος αδελφός, Απόστολος, πολέμησε φαντάρος εναντίον των Γερμανών στη Μακεδονία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, όπου υπήρξε κλειδούχος των τρένων. Τον Οκτώβριο του ’44 γυρνώντας από την Αθήνα με το τρένο τον σκότωσαν οι Γερμανοί.

Ο πρώτος ξάδελφος, Κων/νος Καβρέτζης, εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου υπηρέτησε ως υπασπιστής του Άρη, γνωστός ως «Κωστούλας». Αυτός με τμήματα των ανταρτών κατέλαβε το φυλάκιο των Ιταλών στον Γοργοπόταμο. Κατέληξε να βάλει τέλος στη ζωή του στην Πολωνία.

Ο τέταρτος αδελφός, Παυσανίας, εντάχθηκε ως εθελοντής στο σώμα των ανταρτών. Πολέμησε με τους Αγγλους στην Αθήνα και γλίτωσε από την ενέδρα τους στην οποία σκοτώθηκαν 10 αντάρτες.

Ο πέμπτος, εγώ, εντάχθηκα στην νεολαία ΕΠΟΝ με ομαδάρχη τον Τάκη Φλώρο από το 1940 έως το 1942. Αρχές του ’42 με πήρε ο Γιώργος και με έβαλε κλειδούχο στον σταθμό Ορφανά και εντάχθηκα στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.

Με την απελευθέρωση, ο Άρης Βελουχιώτης κατέβηκε στη Λαμία. Εκεί κατέβηκα και εγώ και εντάχθηκα στην πολιτοφυλακή. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη, επιστρατεύθηκα και με έβαλαν στην ομάδα του Κέντρου Πληροφοριών Ρούμελης.

Τον Οκτώβριο του 1949 με βρήκε ο λοχαγός Σπύρος Παφίλης, πατέρας του Θανάση, ήρθαμε στη Μερκάδα και παραδοθήκαμε στον στρατό. Εκεί υπηρέτησα 2,5 χρόνια.

Ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έφτασε στο 90%. Ο Άρης Βελουχιώτης δεν εισακούστηκε από την ηγεσία του κόμματος. Τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει. Η ηγεσία μας πούλησε τον αγώνα στους Εγγλέζους και στους φασίστες.

Τώρα ερχόμαστε στον Ζαχαριάδη. Εδωσε την εντολή για επιστράτευση, λόγω της οποίας σκοτώθηκαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

Η Ιστορία έδειξε ότι τέτοιες αποφάσεις είχαν τραγικά αποτελέσματα. Εγώ αποτελώ ένα δείγμα της δύναμης των ανταρτών. Ενα μικρό δείγμα. Αντιπροσωπεύω όμως όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα.

Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύναμη να συμβουλέψω τους συντρόφους του ΚΚΕ να συμφιλιωθούν με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολεμάτε όλοι. Η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορίας του Μητσοτάκη.

Εγώ, ο μικρός αντάρτης, εγγονός του αντάρτη Γεωργίου Κλειτσάκη, οπλαρχηγού, ο οποίος με τα παλικάρια του εξόντωσε τον αγά των Τούρκων στη Βίτωλη, έξω από τη Λαμία, είχα να πω αυτά.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Θανάσης Κλειτσάκης του Δημητρίου, Λαμία»