Ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης η τηλεόραση του Alpha.

Σύμφωνα με την Alco, οι 1058 ερωτηθέντες, απάντησαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 25 Σεπτέμβρη έως σήμερα, επομένως χρήσιμο είναι πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν γνώμονα για τις απαντήσεις τους.

Αναλυτικότερα, δεδομένου ότι υπήρξε αυξημένο δείγμα σκοπίμως, στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω του μεγάλου πλήγματος που υπέστησαν οι κάτοικοί της, ο τρόπος που διαμορφώνονται τα ποσοστά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Σχετικά με το πόσο καλά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων, η «φτωχή» απόδοση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 49% των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένο και το 27% είναι λίγο ικανοποιημένο.

Ειδικά στην Θεσσαλία, οι πολίτες φαίνονται ακόμα πιο απογοητευμένοι, με το 51% να απαντά αρνητικά.

Ικανοποίηση από την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στην κακοκαιρία Daniel, φαίνεται είναι 7 στους 10 πολίτες του συνολικού δείγματος. Οι περισσότεροι πολίτες απαντούν ομοίως και στην περίπτωση της Θεσσαλίας.

Μετά την εκλογική νίκη Κασσελάκη χειρότερη εικόνα απαντά το 47% πως έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 14% μόνο, την κρίνει πιο καλή.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιο συγκεκριμένα, το 37% βλέπει θετικά την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το 23%, θεωρεί ότι η εικόνα του κόμματος επιδεινώθηκε μετά την εκλογή του.

Προς ποια κατεύθυνση θα προτιμούσαν οι πολίτες να κινηθεί ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησαν οι δημοσκόποι, με τις απαντήσεις να φτάνουν τον 56%, στην επιλογή της Κεντρο – αριστεράς και το 23% της Αριστεράς.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως, κρίνουν ότι πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο σε ποσοστό 53% και Αριστερά σε ποσοστό 34%.

Πρόθεση ψήφου

Τι θα ψήφιζαν όσοι ερωτήθηκαν εάν είχαμε εκλογές; Το 32,3% ΝΔ, το 15,3% ΣΥΡΙΖΑ, το 11,8% ΠΑΣΟΚ, ΤΟ 7,7% ΚΚΕ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ το 4,5 και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το 4,6%.

Οι απώλειες της ΝΔ κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ή τους αναποφάσιστους όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση ενώ αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα ποσοστά του Ιούνη δείχνει η θέση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται λοιπόν να αυξάνουν τα νούμερα του κομμουνιστικού κόμματος.

Πάντως, τα συμπεράσματα δείχνουν πως οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ δεν χάνουν το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου, παρά τα όσα συνέβησαν αναφορικά με το παρασκήνιο και τους συμμετέχοντες στο κόμμα.

Metron Analysis: Στο 14,4 % η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δημοσκόπηση της Metron Analysis, παρουσιάζει τη ΝΔ στο 29,7% σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13,3%. Το ΠΑΣΟΚ με 10,2%, το ΚΚΕ με 7,7% και 3,1% οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Στην ερώτηση που αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά το 38%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις το 7%. Στο 4%, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πάντως το 62% των πολιτών θεωρεί ότι χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, με την ακρίβεια να κρίνεται ως το σημαντικότερο ζήτημα.

Θετική αξιολόγηση λαμβάνει η κυβέρνηση σε ποσοστό 34%, ενώ η αντιπολίτευση σε ποσοστό 12%.

Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κασελλάκης συγκεντρώνει 54% αρνητικές και 31% θετικές απόψεις.

Pulse: Xειρότερα με Κασσελάκη o ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την εκλογή Κασσελάκη ξεκίνησε να διεξάγεται η δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ, όπως διεξήχθη από την Pulse, στο ίδιο μήκος κύματος ωστόσο με τις προηγούμενες σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα σε σχέση με τις απαντήσεις των πολιτών.

Με το 39% των ερωτηθέντων να πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει χειρότερα με τον Στέφανο Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος, τον τοποθετούν πολύ χαμηλά στην απήχηση σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Το κόμμα του Κυριάκου Βερόπουλου φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση των δεξιών ψηφοφόρων που χάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίστοιχα τα ποσοστά του ΚΚΕ, αποδεικνύουν πως οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, το προτιμούν.