«Παράλληλα νομίσματα», επανακρατικοιποίηση της Εθνικής Τράπεζας και ανοικτές δομές στα νησιά «ονειρεύονται» αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα παραπάνω -που θυμίζουν αρκετά από το πρόγραμμα Βαρουφάκη – δεν τα προτείνει μια μικρή συνιστώσα από απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι 53. Οι οποίοι στις τάξεις τους διαθέτουν στελέχη όπως ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Με άλλα λόγια οι «53» πρακτικά προτείνουν την επαναφορά – έστω και θεωρητικά όπως ισχυρίζεται ο Τσακαλώτος- όλων όσων (ανεδαφικών) έφεραν την χώρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ το 2015. Και τότε, άλλωστε, ο Γ. Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών φανταζόταν και μηχανορραφούσε στο παρασκήνιο (μαζί τότε με την Αριστερή πλατφόρμα των Λαφαζάνη – Στρατούλη) την δημιουργία ενός νέου νομίσματος παράλληλα με το «ντου» στο Εθνικό Νομισματοκοπείο!

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρει το κείμενο που κατατέθηκε από τους «53» ως πρόταση για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (και προφανώς απερρίφθη).

Την ίδια ώρα, προτείνουν (χωρίς συγκεκριμένα νούμερα) την αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων που –όπως υποστηρίζουν- θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Με άλλα λόγια, οι «53» μιλάνε για νέους φόρους, την στιγμή που πλέον στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η ελάφρυνση των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης, την οποία υπερφολόγηση (και αργότερα παραδέχτηκε) ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επίλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κι όχι να απαντήσει επί της ουσίας. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι εκείνος πάλεψε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω. Κάνει λόγο για απελπισία της Νέας Δημοκρατίας και καταλήγει στο εξής: «Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δις ευρώ».

Κόντρα με τη ΝΔ

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία τόνιζε πως μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα! «Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμιζαν.

Επανερχόμενη, δε, μετά την απάντηση Τσακαλώτου επισήμαινε τα εξής:

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι «για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)».

Τις συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση συμπληρωματικού τοπικού νομίσματος συνυπογράφουν εξάλλου, μεταξύ πολλών άλλων, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα «θεωρητικά κείμενα…» ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους».

* Φωτογραφία: Eurokinissi