Την απόφαση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών ο Σπύρος Πνευματικός, πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι χθεσινές, τουλάχιστον κυνικές δηλώσεις του ιατρού και υποψήφιου βουλευτή στην Εύβοια και ο σάλος που ξεσήκωσαν, δεν άφησαν περιθώρια στον επικεφαλής της ΝΔ, παρότι ο Πνευματικός έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας συγγνώμη και τονίζοντας ότι παρερμηνεύτηκαν όσα είπε.

Τι είπε ο Πνευματικός

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του καθηγητή ιατρικής και υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος σε σχέση με το ΕΣΥ και την κατάσταση που επικρατεί, ειδικά με τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, επικαλέστηκε το «cost benefit ratio»

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πνευματικός είπε μεταξύ άλλων: «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου γίνεται, όπως είπε, υπάρχει το λεγόμενο «cost benefit ratio».

Ευθεία επίθεση προς τη Νέα ημοκρατία μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εξαπέλυσε, μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αθηνά Λινού, να τονίζει ότι «η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία. Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Για αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη 3 θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ».

«Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο», πόσθεσε με νόημα η ίδια.

Ο ίδιος, επιμένοντας πως υπήρξε παρανόηση των λεγομένων του, με ανάρτησή του στα social media ο κ. Πνευματικός αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».