Αποχή, η μεγαλύτερη στην ιστορία: σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Η αποχή έφτασε το 47,22%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ ξεπερνώντας και τις δεύτερες εκλογές του 2015 που απείχε το 44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ανδρουλάκης – Μητσοτάκης: δεν είχαν προσωπική επικοινωνία, καμία, από τη μέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί.

Έδρες, ο μικρότερος αριθμός για αξιωματική αντιπολίτευση: με 17,83% ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον το δεύτερο χειρότερο ποσοστό για δεύτερο κόμμα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αλλά το 2012 είχε βγάλει 52 έδρες, στις φετινές του Ιουνίου εξέλεξε μόλις 47 βουλευτές.

Κρήτη, μπλε και… άνοδος πράσινου: μπορεί η ΝΔ να έκανε ξανά το 4/4 στο νησί νικώντας και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες αλλά το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πια καθαρά στη δεύτερη θέση, αν αθροίσουμε τις ψήφους και στις τέσσερις – και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόμματα οκτώ, μόλις για δεύτερη φορά: οκτακομματική η νέα Βουλή, οκτακομματική ήταν ξανά μόνο τον Σεπτέμβριο του 2015, τότε με τη ΧΑ τρίτο κόμμα, εντός αυτής Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Ελληνες αλλά και Ενωση Κεντρώων.

Μητσοτάκης, από πατέρα στον γιο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε φέτος τη ΝΔ από το 39,85% του 2019 να ανεβαίνει στο 40,79% τον Μάιο και στο 40,56% τον Ιούνιο. Ο μοναδικός αρχηγός της ΝΔ που κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και δη σε διάστημα μόλις δέκα μηνών ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη ΝΔ το 1989-90 αλλά στις πρώτες δύο δεν είχε βγάλει αυτοδυναμία.

Μονοεδρικές, 100%: για δεύτερη φορά στην ιστορία ένα κόμμα κέρδισε και τις 9 μονοεδρικές! Πρόκειται για την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Θεσπρωτία και τη Σάμο, ως είχε πράξει η ΝΔ και ον Μάιο. Προ αλλαγών εδρών, υπήρχαν επτά μονοεδρικές και το απόλυτο είχαν πετύχει το ΠΑΣΟΚ το 2009 και η Νέα Δημοκρατία το 2019.

Σπαρτιάτες: πρωτοφανές για ένα κόμμα που στις δημοσκοπήσεις δεν είχε αγγίξει καν το 3% να εισέρχεται στη Βουλή ξεπερνώντας τις 4,5 μονάδες. Σημεία των καιρών και των… ακροδεξιών. Δυστυχώς, το φίδι απέδειξε ότι έχει κι άλλα αυγά…

Συσπείρωση: για τη Νέα Δημοκρατία «άγγιξε» το 92,3%, με το 1% των ψηφοφόρων να κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, 1,8% στο ΠΑΣΟΚ, 0,9% στην Ελληνική Λύση, 0,7% στο κόμμα Νίκη, 0,5% στο ΚΚΕ και 2,8% σε άλλο κόμμα.

Ροδόπη: αμετάβλητος παρέμεινε ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση μ’ αυτόν του Μαΐου, η ΝΔ κράτησε 58/59 περιφέρειες (ρεκόρ που πρωτοέκανε τον Μάιο) και η μοναδική που δεν βάφτηκε μπλε ήταν ξανά αυτή της Ροδόπης.

ΥΓ. Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.