Η Ν.Δ. δημοσιοποίησε, την Πέμπτη (06/04), τις υποψηφιότητές της για τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 21 Μαΐου. Μάλιστα, η ανανέωση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο φτάνει το 50% και η παρουσία των γυναικών είναι ιδιαίτερα έντονη.

Τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. δείχνουν δύο πράγματα:  

  • Στοχεύει στη σταδιακή ανανέωση και στην εμπλοκή νέων άφθαρτων προσώπων στην Πολιτική  
  • Επιθυμεί την εμπλοκή ακόμα περισσότερων γυναικών  

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, ο πρωθυπουργός είχε δώσει… σήμα προκειμένου η δέσμευσή του να γίνει πράξη και, παράλληλα, να αναδειχθεί μια νέα γενιά στελεχών που θα φέρουν φρέσκιες ιδέες. Να σημειωθεί ότι η «παλαιά» φρουρά, δηλαδή όσοι ήδη είναι βουλευτές καταλαμβάνουν «αυτοδικαίως» μια θέση στα ψηφοδέλτια. Ακόμα, εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος τέθηκε – και επίσημα πια – o Θέμης Χειμάρας, που είχε εκλεγεί στη Φθιώτιδα.

Η περίπτωση Καραμανλή και το Επικρατείας  

Πλέον μοναδικοί άγνωστοι Χ παραμένουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τέως υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θέλει λεπτούς χειρισμούς. Μολονότι ορισμένοι υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος, η τελική απόφαση θα ληφθεί «από κοινού».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να προκαλέσει κάποια εσωκομματική διαμάχη, ενώ να θυμίσουμε ότι, μετά την απόφαση του πρώην ορωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος, ο μοναδικός Καραμανλής που… μένει είναι ο τέως υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.  

Αμέσως μετά την επίσημη έναρξη των εκλογών θα  ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., το οποίο θα περιέχει εκπλήξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του ήδη φέρεται να εξετάζουν ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οποιοδήποτε όνομα κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Έτσι, στη σχετική ανακοίνωση για τα ψηφοδέλτιά της, η Ν.Δ. επεσήμανε το εξής: «Αυτοί είναι οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ., που θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή στις εκλογές τις 21ης Μαΐου. Πολίτες, καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες και στο επάγγελμά τους. Και όλοι τους πιστοί στο όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την Ελλάδα του 2027.

Το 50% του συνόλου των υποψηφίων της Ν.Δ. θα είναι νέα πρόσωπα. Χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη».

Ο πίνακας των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. για τις εκλογές 2023