«Μουδιασμένη» υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου στη βαριά ήττα που δείχνουν τα exit poll, σχολιάζοντας αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση πως «ας περιμένουμε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά».

Οι ίδιες πηγές παρατηρούσαν πως «η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε». «Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», κατέληγε η Κουμουνδούρου, τη στιγμή που το κλίμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά βαρύ.

Παραδοχή ήττας

Επιφυλακτική ως προς την ερνηνεία των αποτελεσμάτων που δείχνουν τα exit polls εμφανίστηκε η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ακόμα δεν έχουμε πραγματικά αποτελέσματα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ερμηνεία τους.

Η κα Αχτσιόγλου είπε επίσης το 2019 τα exit polls είχαν μια διαφορετική αποτύπωση σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα.

Στην παρατήρηση της Όλγας Τρέμη ότι διαφαίνεται μια καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Αχτσιόγλου είπε ότι «αν είναι αυτά τα αποτελέσματα τότε δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για να κάνω μια πολιτική εκτίμηση» δήλωσε από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «κατώτερο των στόχων που είχαμε βάλει σε κάθε περίπτωση». «Δεν μπορεί να πει κανείς τι φταίει, μέχρι να δούμε τη διαφορά», πρόσθεσε.

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο προβληματισμός των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά τόσο στους λόγους για τους οποίους δεν έπεισε το παραδοσιακό της ακροατήριο (δηλαδή όσους το ψήφισαν το 2019), όσο και στις διαρροές ψήφων προς τα Αριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τις επόμενες ημέρες, ενώ τα περισσότερα στελέχη αναμένουν τη στάση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, όταν θα οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, υπάρχουν και τα πιο ακραία σενάρια, καθώς αν η διαφορά καταλήξει στη μεγαλύτερη έκτασή της, δηλαδή ακόμα και στις δεκατέσσερις μονάδες, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.