«Δεν είμαι θιασώτης της άποψης ότι φταίνε μόνο οι άλλοι, ότι φταίει ο λαός. Φυσικά κι έγιναν λάθη και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και είναι μία από τις πολλές αιτίες που θα πρέπει να συζητηθούν σε βάθος.

Δεν είναι βέβαια η αποτίμηση του αποτελέσματος υπόθεση που μπορεί να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση ενός συλλογικού οργάνου», τόνισε η Ρένα Δούρου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη παίρνοντας αποστάσεις από την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνουν τις ευθύνες στους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.

«Όπως είπα ήδη από το βράδυ των εκλογών, είχαμε στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής ήταν πάγιο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων. Γιατί συνέβη αυτό; Εμείς επιμείναμε σε μια προοπτική που οι δυνητικοί σύμμαχοί μας για προοδευτική κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζαν την απλή αναλογική ως εργαλείο για προοδευτική κυβέρνηση.

Αλλά ως μέσο για μετρήσουν περισσότερες δικές τους ψήφους. Είχαν επιλέξει μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και όπως φάνηκε το βράδυ των εκλογών, εκείνο που πανηγύρισαν δεν ήταν τόσο η αύξηση των ποσοστών τους όσο η μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ευθύνες τους είναι ιστορικές και θα κριθούν.

Η σοβαρή αναζήτηση των αιτιών θα πάρει χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλωστε έχει δείξει εμπράκτως ότι ούτε κρύβεται ούτε φοβάται την αυτοκριτική. Ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν το πρώτο κυβερνητικό κόμμα που κάναμε την κριτική μας για το κυβερνητικό μας έργο, για τις αδυναμίες και τα λάθη μας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει σοβαρή αποτίμηση των αιτιών. Μια αποτίμηση που θα πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα: το πρώτο, το πολιτικό, αναζήτησης γιατί μεγάλα στρώματα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίας δεν μας ψήφισαν παρότι έχουν πληγεί από την κυβέρνηση.

Και ένα βαθύτερο, θεωρητικό, σχετικά με τα μοντέλα κοινωνίας, τα εναλλακτικά οράματα, το ρόλο των κινημάτων, των νέων, τα διδάγματα ευρωπαϊκών εμπειριών και πολλά ακόμα. Το άμεσο στοίχημα όμως για εμάς είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε αυτές τις αιτίες εν κινήσει προς τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου», τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σήμερα «Στο Κόκκινο».