Το κύριο διακύβευμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι αν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει ή όχι να βγάλει αυτοδυναμία, σενάριο που δείχνει (μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και το μεγάλο ποσοστό που πήρε) ως το επικρατέστερο. Ενδεικτικά, αν στις 21/5 ίσχυε η ενισχυμένη (και όχι η απλή) αναλογική, με το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, τότε η ΝΔ θα έβγαζε μια ισχυρότατη πλειοψηφία 171 εδρών.

Ωστόσο, ως πρωτοείπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμφώνησαν με δηλώσεις τους και μέλη των άλλων κομμάτων, η κάλπη στις 21 Ιουνίου είναι άδεια. Όλα ξεκινούν από την αρχή και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Και δύο δεδομένα: αφενός αν ένα κόμμα μπει στη Βουλή με το ελάχιστο ποσοστό βγάζει 8 έδρες ενώ «τρώει» 4 από το πρώτο. Ήτοι, στο προαναφερθέν σενάριο των 171 εδρών της ΝΔ χάνει 4 έδρες από κάθε νέο κόμμα που μπαίνει στη Κοινοβούλιο.

Σενάριο Νο1: Βουλή με 8 κόμματα

σενάρια

Στις 21 Μαΐου έμειναν οριακά κάτω από το 3% η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Αν και τα τρία αυτά κόμματα κατορθώσουν να περάσουν το εν λόγω όριο και να έχουν εκπροσώπους στο επόμενο Κοινοβούλιο, τότε (με τον ελάχιστο αριθμό του 3%) θα βγάλουν από 8 έδρες και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θα πέσει στις 157 έδρες. Και πάλι βέβαια, θα έχει αυτοδυναμία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στις 56 έδρες και το ΠΑΣΟΚ στις 31.

Σενάριο No2:  Βουλή με 7 κόμματα

σενάρια

Υπόθεση… εργασίας ότι μπαίνουν στη νέα Βουλή και η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας (με ποσοστό κατιτίς πάνω από 3%) και μένει εκτός, ξανά, το ΜέΡΑ25. Η ΝΔ βγάζει εκ νέου αυτοδυναμία και, δη, ισχυρή, με 163 έδρες, τα δύο νέα κόμματα παίρνουν από 9 ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πέφτουν στις 55 και 32 έδρες αντίστοιχα.

Σενάριο No3:  Βουλή με 6 κόμματα

σενάρια

Σε αυτή την περίπτωση το 40,79% που πήρε η ΝΔ της χαρίζει 167 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από τους 71 πέφτει στους 58 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ από τους 41 στους 33 και η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει με 8-9 βουλευτές.

Σενάριο Νο4: Η πρώτη δημοσκόπηση

σενάρια

Προφανώς τα σενάρια είναι πολλά, «δοκιμάσαμε» πριν στηριζόμενοι στα ποσοστά των κομμάτων στις 21 Μαΐου. Τι γίνει όμως αν η ΝΔ χάσει μικρό μέρος της δύναμής της, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωθεί κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει την άνοδό του και, γενικώς, οι αριθμοί στηριχθούν στη δημοσκόπηση της Kapa Research που ήταν η πρώτη μετεκλογική;

Και σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ βγάζει αυτοδυναμία με 157 έδρες αν και έχει χάσει δύο μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης με δύο μονάδες… κάτω πέφτει στις 53 ενώ Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη βγάζουν 11 και 9 έδρες αντίστοιχα.

Σενάριο Νο5: ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία σε εξακομματική Βουλή

σενάρια

Το μόνο σενάριο για να μη βγάλει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου είναι αφενός να χάσει μέρος του ποσοστού που πήρε στις 21/5, αφετέρου να ενισχυθούν σχεδόν όλα τα κόμματα. Και δεν παίζει τόσο ρόλο πόσο κόμματα θα μπουν στη Βουλή αλλά πόσα θα μείνουν εκτός Βουλής ως δείχνει η σχετική έρευνα.

Υπόθεση… εργασίας, ότι η ΝΔ πέφτει στο 37,5%, ότι «τσιμπάνε» μερικές μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ότι η Βουλή είναι επτακομματική με την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας με καλό ποσοστό, αλλά και της Νίκης. Σε αυτή την περίπτωση θα βγάλει 149 έδρες και δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η ΝΔ να πέσει στο 37,5% και μόνο, στο ίδιο σενάριο με 37,6% έως και 37,9% βγάζει 150 έδρες και φτάνει τις 151 από 38% και πάνω.

Σενάριο Νο6: Γίνεται αυτοδυναμία με ΝΔ στο 40%;

Στις 21 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία πήρε μεγάλη νίκη με ποσοστό 40,79%. Ας υποθέσουμε ότι στις 25 Ιουνίου δεν έχει απώλειες και κρατά επακριβώς το ίδιο ποσοστό. Σε κανένα, μα κανένα, σε σενάριο δεν θα απωλέσει την αυτοδυναμία. Το μόνο σενάριο που η ΝΔ με… 40άρι ποσοστό δεν θα έχει αυτοδυναμία είναι τα εκτός Βουλής κόμματα να έχουν ποσοστό μόλις 1% – κάτι που εξ ορισμού δεν γίνεται.