Το τέλος του δικομματισμού φαίνεται να εισάγει ακόμα και εννέα κόμματα βάσει των πρώτων exit polls στη Βουλή, ανάμεσα στα οποία φιγουράρουν ξαφνικά και οι Σπαρτιάτες ως βασικό προπύργιο της ακροδεξιάς.

Νέα μικρή πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ΝΔ να ξεπερνά το ποσοστό της προηγούμενης κάλπης όπως παρατηρούμε βάσει δημοσκοπήσεων, ενώ και το ΚΚΕ βρίσκεται υψηλότερα.

Οι Σπαρτιάτες που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη φυλακή, όπως μάθαμε στις 8 Ιουνίου, φαίνεται ότι εισάγουν την ακροδεξιά στη Βουλή για τα καλά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την καταγραφή των ψηφοφόρων έως τις 16.30 το απόγευμα τα αποτελέσματα φαίνεται να διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ: 40-44%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,10-19
  • ΠΑΣΟΚ: 10-13%
  • ΚΚΕ: 7,2-9,2%
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 4-6%
  • ΕΛ.ΛΥΣΗ: 2,3-4,3%
  • ΝΙΚΗ: 2,3-4,3%
  • ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2-4%
  • ΜΕΡΑ 25: 2-4%

Όπως φαίνεται με σαφήνεια, ο φασισμός βρήκε τρόπο να ξανα χωρέσει στη συνείδηση του εκλογικού σώματος σε βαθμό που να βρίσκεται προ των πυλών του ελληνικού κοινοβουλίου, ωστόσο ερωτηματικά αφήνει ο τρόπος με τον οποίο άντλησε ποσοστά ικανά να αναδείξουν το κόμμα Σπαρτιάτες τόσο ψηλά.

Όπως καταγράφουν οι πρώτες αναλύσεις λοιπόν, 20% προέρχεται από ψηφοφόρους που στήριξαν ΝΔ.

Ένα ακόμα αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 16,5% προέρχεται από όσους στις εκλογές του Μαΐου, στήριξαν το κόμμα Νίκη που επίσης συνέδεε ακροδεξιά χαρακτηριστικά με συντηρητικές εκφάνσεις πεπερασμένων αντιλήψεων.

Το 12% είχε ψηφίσει Πλεύση Ελευθερίας στις πρώτες εκλογές ενώ το 28% άλλα μικρά κόμματα.

Αξιοσημείωτο δε, πως 17% όσων στήριξαν Σπαρτιάτες, δηλώνει ότι στις πρώτες εκλογές δεν βρέθηκε στις κάλπες, διότι δεν ένιωθε να εκπροσωπείται από κάποιο εκ των λοιπών κομμάτων.

Πρόκειται για κόμμα που χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική». Υπερασπίζεται τη «λαϊκή πατριωτική δεξιά και το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», διατυπώνοντας την άποψη πως οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Σημειώνεται πως σε κάθε νομό της χώρας, έχουν έναν υποψήφιο.

Ο επικεφαλής του κομματος, Βασίλης Στίγκας είχε ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, είχε πάει στο κόμμα ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και στις ΡΙΖΕΣ ενώ ήταν μέλος και της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (ΕΛΑΣYΝ).