Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα του Κρίστοφερ Λάξον θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία, με προτιμώμενο εταίρο του το δεξιό ATC, αφού ο ηγέτης των Εργατικών Κρις Χίπκινς παραδέχτηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές.

Το μέχρι σήμερα αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 40% στις εκλογές και το ATC 9%, και αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εκλογικής Επιτροπής. Με βάση μια πρώτη πρόβλεψη, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς θα έχει 65 έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο.

«Με βάση τους αριθμούς, το Εθνικό Κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Λάξον, ο πρώην πρόεδρος της Air New Zealand που εισήλθε στην πολιτική σκηνή μόλις πριν από τρία χρόνια και υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα αγωνιστεί για τη μεσαία τάξη, θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και θα μειώσει το χρέος της χώρας.

«Όπως δείχνουν οι αριθμοί, οι Εργατικοί δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση», παραδέχτηκε ο Χίπκινς, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον Λάξον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές του 2020, το Εργατικό Κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν υπέστη τώρα βαριά ήττα, συγκεντρώνοτας ποσοσό 26% και ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του, όπως η Νανάια Μαχούτα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, δεν επανεκλέγονται. Εκτιμάται ότι θα έχει 32 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Κόμμα και το ACT θα διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία και υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να χρειαστούν τη στήριξη του λαϊκιστικού κόμματος Πρώτα η Νέα Ζηλανδία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images