🏙️ Η πλατεία της Λάρισας, λένε, βγάζει πρωθυπουργό. Είναι από τις προλήψεις της πολιτικής. Μία εξ αυτών λέει ότι η πλατεία της πρωτεύουσας του κάμπου «δείχνει» τον επόμενο πρωθυπουργό: όποιος αρχηγός κόμματος κατάφερνε να γεμίσει την πλατεία, τότε παίρνει και τις εκλογές. Το ερώτημα είναι, μετά τραγωδία στα Τέμπη, ποιος αρχηγός θα πάει να μιλήσει εκεί…

🟢 Περί Λαρίσης και πλατείας, είχε ξεκινήσει (λέει ο… θρύλος) από ατάκα του γέρου της Δημοκρατίας, Γεωργίου Παπανδρέου. Και τι θυμήθηκαν όταν το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη κεντρική πλατεία, πετώντας την ατάκα «Η Λάρισα θα φέρει την αλλαγή».

🗳️ Ως αποτελούσε ερώτημα, αλλά πλέον (και προς ώρας…) δεν δείχνει να είναι: η αυτοδυναμία. Με τη ΝΔ πέριξ του 30% δημοσκοπικά (ως ανέδειξε το πρόσφατο γκάλοπ της Marc), ακόμη και με συσπείρωση δεν θα φτάσει το 34άρι. Εκτός κι αν, στις περίπου 70-80 ημέρες που απέμειναν για τις εκλογές (21 ή 28 Μαΐου) κατορθώσει να γυρίσει το κλίμα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλους ειλικρίνεια, ανάληψη ευθυνών που αναλογούν στην κυβέρνηση (για την τραγωδία των Τεμπών) και, κυρίως, έργο και νομοσχέδια. Θα προλάβει;

🗳️ Κανένα, μα κανένα, γκάλοπ εδώ και σχεδόν 4 χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, δεν έδωσε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα. Αν τυχόν αυτό συμβεί προσεχώς είναι άγνωστο, και απίθανο ρεαλιστικά. Αν μείνουμε στον ρεαλισμό, η (προαναφερθείσα) μη αυτοδυναμία οδηγούν στη λέξη-trend του 2023: συγκυβέρνηση. Ποιοι και με ποιους όμως;

🧬Και, επιπροσθέτως, κακώς γράφεται κατά κόρον ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη εμφανίζεται ενισχυμένος ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης. Δεν ισχύει. Και στις δυο, σε MARC και GPO, καταγράφει μικρή πτώση (3% από 3,4% και 1,4% από 1,8% αντίστοιχα).

🌬️ Ειρήσθω εν παρόδω, και συνεχίζονται οι φωνές εντός ΝΔ που ρίχνουν… άκυρο στην υποψηφιότητα του τέως υπουργού Κώστα Καραμανλή, και διαρρέεται πως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να τον βγάλει στη «σέντρα». Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια του θέματος.

🚈 Στην κυβέρνηση έχουν πάντως ήδη… σημαδέψει, και σωστά, τον επόμενο στόχο τους: τον Χρήστο Σπίρτζη. Δύο συνεντεύξεις έδωσε, μια στον ΣΚΑΪ και μια στην «Εφημερίδα των Συντακτών», και υπέπεσε σε αντιφάσεις επί βασικών σημείων περί των σιδηροδρόμων.

⁉️ Σε τούτη εδώ τη γωνιά τα λέμε, και θα τα λέμε, όλα. Η ερώτηση είναι απλή και σαφής: αληθεύει ότι από το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκαν οι δήμοι να αποστέλλουν, εφεξής, λίστες με όσους υπαλλήλους απεργούν διότι θα προσμετρηθεί στις κρίσεις τους;

🟦 «Σφαγή» θα γίνει στην Α’ Αθηνών με τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας. Το 2019 είχε βγάλει επτά έδρες αλλά αυτές από 13 έγιναν, μετά τη νέα κατανομή, 14 με τη ΝΔ να στοχεύει και στην όγδοη. Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή ενώ νέοι υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η Άννα Ροκοφύλλου, η πολιτικός μηχανικός Σακίμπ Μάριαμ και οι Εβίτα Βαρελά, Φαίδρα Τσαλαχούρη, Θέκλα Παρασκευούδη, Δημήτρης Πιστόλας, Όμηρος Τσάπαλος, Χρήστος Δαγρές και Πώλα Δαμιανού.

🏥 Προφανώς οι νυν βουλευτές και ο Πιερρακάκης έχουν τον πρώτο λόγο, με τη Ροκοφύλλου να δείχνει να έχει προβάδισμα έναντι του δόκτορα Πιστόλα, διευθυντή της Νοσηλευτικής του «Ευαγγελισμού».

📺 Ο Αλέξης Τσίπρας, ως ανέφερε από χθες η στήλη, είναι απόψε καλεσμένος στο δελτίο του Mega. Κι αν η Ράνια Τζίμα του δείχνει… βολική, μιας και έχει το θάρρος της γνώμης και δεν διστάζει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση (με αποκορύφωμα τα Τέμπη), δεν ισχύει το ίδιο για τον Γιάννη Πρετεντέρη. Αληθεύει ότι στην Κουμουνδούροι αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί ο πρόεδρος δέχθηκε τον Πρετεντέρη στο στούντιο; Ποιον ήθελαν δηλαδή, τον Νίκο Σβέρκο;

🚬 Και, ναι φυσικά, θα ερωτηθεί για το θέμα του Παύλου Πολάκη, τον οποίο έθεσε εκτός ψηφοδελτίων αλλά όχι εκτός κόμματος. Μαθαίνω πως ο Τσίπρας δεν έχει σκοπό, εκ νέου, να δώσει σαφή απάντηση, αλλά τούτο μπορεί να αλλάξει ως την ώρα του δελτίου – θα είναι live η συνέντευξη. Μια συνέντευξη που θα επικεντρωθεί στις ευθύνες των Τεμπών, προφανώς.

📣 Ακούστηκε χθες, σε… πηγαδάκι μεταξύ ΠΑΣΟΚων, και άπαντες γέλασαν. «Η Σοφία Νικολάου είναι η Εύα Καϊλή της ΝΔ» είπε παλιό, έμπειρο στέλεχος, όχι για… ανέκδοτο αλλά για να αναδείξει ότι στο κίνημα απέκτησαν αντεπιχείρημα.

🔁 Παρεμπιπτόντως το ΠΑΣΟΚ, που ολοένα και έχανε στελέχη προς τη ΝΔ, της… πήρε ένα. Ο κύβος ερρίφθη στη Χαριλάου Τρικούπη και σύντομα αναμένονται οι ανακοινώσεις καθώς στη Χίο θα είναι υποψήφιος με το ο υποναύαρχος εν αποστρατία Σταύρος Μιχαϊλίδης. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ήρθε δεύτερος μετά τον Νότη Μηταράκη με 5.131 ψήφους έναντι 6.552 του νυν Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τότε το ΠΑΣΟΚ στο νησί είχε πάρει 4.548 ψήφους, δηλαδή Μιχαηλίδης είχε… περισσότερους από όλο το κόμμα.