🔵 Το θέμα «Καραμανλής» απασχολεί ξανά τα ενδότερα του Μαξίμου και όχι για τη χοντράδα που πέταξε τις προάλλες ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (ότι «θέλουν» να δουν τη ΝΔ χωρίς Καραμανλή στα ψηφοδέλτια για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση). Αυξάνονται ολοένα όσοι, στο εσωτερικό του κόμματος, θεωρούν σώφρον να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Κι αν δεν καταφέρει να εκλεγεί, ποιος το μαζεύει μετά;» μια από τις απορίες που εκφράστηκε.

📰 Ο ίδιος βέβαια, με διαρροή του στα «Νέα» και στον Γιώργο Παπαχρήστο, εξέφρασε την πρόθεση να τον κρίνει ο λαός «και όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά περισσότερο θα παίξει ρόλο η γνώμη του άλλου Κώστα Καραμανλή, ο οποίος από τη Ραφήνα υπογράμμισε στον ξάδερφό του ότι «θα μείνει απροστάτευτος» αν αποχωρήσει.

💪 Όσο για τον πρωθυπουργό; Στηρίζει τον τέως υπουργό, με τον οποίο έχει εξαιρετική σχέση και θεωρεί ότι παρήγαγε έργο στο Μεταφορών.

🔴 Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της υποψηφιότητας Καραμανλή αφενός υπογραμμίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί το όνομα της οικογένειας στη ΝΔ, αφετέρου αναφέρουν ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατεβάσει υποψήφιο τον Νίκο Τόσκα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (δεν εξελέγη όμως, στον Δυτικό Τομέα των Αθηνών) ενώ στις προσεχείς κατεβάζει τον καταδικασμένο ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά.

🔚 Τελειωμένη είναι από το κόμμα η Σοφία Νικολάου, μετά την πρόσφατη συμπεριφορά της. Ενώ γνώριζε από μέρες ότι μένει εκτός ψηφοδελτίων, οριστικά, δεν το ανακοίνωνε. Αφού πέρασαν οι μέρες και επιβεβαιώθηκε από διαρροή από τη ΝΔ, η Νικολάου (μετά Χριστόν) θυμήθηκε να ανακοινώσει ότι η ίδια αποσύρεται. Καλά ξεμπερδέματα, πλέον.

🗳️ Το σενάριο των εκλογών πριν το Πάσχα το… έκαψε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στις σχετικές συζητήσεις που είχαν φουντώσει στο παρασκήνιο, και ζήτησε από τους υπουργούς του να επικεντρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες στο κυβερνητικό έργο. Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές -με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής- να λάβουν χώρα στις 2 Ιουλίου. Χρόνος πιεστικός μεν, αρκετός δε για να… τρέξει η κυβέρνηση αλλαγές που ανακοίνωσε στους σιδηροδρόμους αλλά και να προωθήσει το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει δέκα νομοσχέδια.

🗳️ Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο σενάριο. Τραβηγμένο μεν, ρεαλιστικό δε. Υπάρχει στο πρωθυπουργικό τραπέζι εισήγηση για πρώτες εκλογές στις 2 Ιουλίου και δεύτερες στις 6 Αυγούστου. Το επιχείρημα είναι πως θα έχει ολοκληρωθεί και ημερολογιακά ο 4ετής κύκλος της κυβέρνησης (που εξελέγη 7 Ιουλίου του 2019) ενώ θα υπάρχει άπλετος χρόνος η ΝΔ να γυρίσει το, προς ώρας, «βαρύ» κλίμα (και για την ίδια μα και για τα άλλα κόμματα, μετά τα Τέμπη).

📅 Η στήλη ποντάρει πάντως σε μια ημερομηνία που δεν έχει… φορεθεί ακόμη στα ρεπορτάζ: 28 του Μάη. Κρατήστε το.

〽️ Τι θα ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση; Εκλογές… χθες, αν γινόταν, καθώς θεωρεί ότι το κλίμα των ημερών την ευνοεί ασχέτως αν στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώθηκε ποσοστιαία κέρδη – ούτε το ΠΑΣΟΚ.

📺 Ειρήσθω εν παρόδω ετοιμάζονται, από κανάλια, τουλάχιστον άλλες τρεις δημοσκοπήσεις ως τα τέλη του μήνα…

🤷‍♀️ Συνάμα, ως ανέφερε και πρόσφατα η στήλη, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την Εφη Αχτσιόγλου να ηγηθεί προεκλογικά του κόμματος, με διαρκή τηλεοπτική παρουσία, και μετά ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επιλογή που ξένισε αρκετούς εσωκομματικά. Άλλωστε, ως τώρα, περισσότερο συχνά βγαίνει η Πόπη Τσαπανίδου που δεν έχει κερδίσει, θα λέγαμε, τις εντυπώσεις. Ούτε καν του προέδρου, αν και αποτέλεσε επιλογή του. προσωπική.

📺 Ως τότε, ο πρόεδρος… το πήρε επάνω του και αποδέχθηκε να πάει καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του Mega: ήταν για απόψε, εντέλει κανονίστηκε για αύριο, Τρίτη 14/3. Θα μιλήσει στη Ράνια Τζίμα ενώ παρών θα είναι και ο Γιάννης Πρετεντέρης. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Τσίπρας πάει σε δελτίο «μη φιλικού» καναλιού καλεσμένος – μετά τη Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ.

👫 Δεν αρέσει σε αρκετά «γαλάζια» στελέχη η συχνή, πια, παρουσία του Θοδωρή Ρουσόπουλου στο Star, εκεί όπου διευθύνει η σύζυγός του, Μάρα Ζαχαρέα: το θεωρούν unfair. Άλλωστε ο νόμος της ποσόστωσης εμφανίσεων στα Μέσα δεν βρίσκεται ακόμη σε ισχύ καθώς δεν άνοιξε επίσημα η προεκλογική περίοδος. Συν ότι αρκετοί θεωρούν ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα, έθεσε οριστικά εαυτόν εκτός «καραμανλικής» παράταξης.

7️⃣  Τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες αποτελούν την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ηλεία: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Νίκος Καλάκος, Λευτέρης Βαρουξής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Άννα Μαρία Βλαγκούλη και Μαριάννα Σταθοπούλου. Εντέλει μπήκε ο Καλάκος, που γράφαμε τις προάλλες, και ο Μητσοτάκης απέσυρε τον πρώην υπουργό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος μάλλον αποσύρεται από την πολιτική μετά από τρεις δεκαετίες.