Το μήνυμα της κυβέρνησης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη είναι σαφές: Όλα στο φως. Από την μια ο Κώστας Καραμανλής (κατόπιν προτροπής του Μεγάρου Μαξίμου) θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από την άλλη τόσο η Επιτροπή υπό τον Γ. Γεραπετρίτη όσο και η Δικαιοσύνη προχωρούν το έργο τους. Η διαχείριση ουσιαστικά της κυβέρνησης καταδεικνύει δύο πράγματα:
-αφενός ότι δεν επιθυμεί να αποπροσανατολίσει μια διάφορα -πολιτικά- τερτίπια
-αφετέρου ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την «στραβή στη βάρδια».

Την ίδια ώρα σημαντικό βάρος πέφτει στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου.

Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί μια ακόμη φράση του Κυριάκος Μητσοτάκη που «δείχνει» τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αντιμετωπίσει το ατύχημα: «Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό».

Στο μεταξύ απαντήσει για τα πως και τα γιατί αναμένεται να δοθούν στη Βουλή. Στη Θεσμών και Διαφάνειας εκτός από τον Κ. Καραμανλή θα έρθει ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος.