Δυστυχώς, είναι στην ανθρώπινη φύση, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο, να μην αλλάζει παρά μόνο αν προκύψει κάτι πολύ συγκεκριμένο και ακραίο. Η γυναικοκτονία που έγινε στους Άγιους Ανάργυρους, στα 100 μέτρα από αστυνομικό τμήμα, θα έπρεπε να θεωρείται ως κάτι ακραίο.

Αν μπούμε δηλαδή σε αυτή την άρρωστη λογική της διαβάθμισης των δολοφονιών και δη γυναικοκτονιών, αυτή που έγινε χθες θα έπρεπε να θεωρείται το πιο ακραίο που έχουμε δει στην ελληνική κοινωνία.

Να θεωρηθεί ακραίο όχι από τους πολίτες. Αυτοί δόξα τω θεώ από την πρώτη στιγμή, από την Καρολάιν και μετά, μια χαρά αντιδρούν στο ακραίο και προσπαθούν με ό,τι τρόπο διαθέτουν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας για κάθε επόμενη.

Το κράτος όμως, συγχωρέστε μου το λεξιλόγιο, ΤΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΕΙ; Ο κ. Χρυσοχοΐδης τι ακριβώς κάνει; Ο κ. Μητσοτάκης τι ακριβώς κάνει;

Αυτό που συνέβη στους Άγιους Ανάργυρους, η 6η γυναικοκτονία του 2024, δεν συνέβη, όπως οι προηγούμενες, από το κενό που έχει ο νόμος κι από τον τρόπο που λειτουργεί το νομικό σύστημα, το οποίο συχνά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Συνέβη γιατί το πρωτόκολλο λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της αστυνομίας, έχει αγκαλιάσει το παράλογο. Συνέβη γιατί η πλειοψηφία του αστυνομικού σώματος απαρτίζεται από τεμπέληδες που θέλουν να πάρουν το σίγουρο μηνιάτικό τους και περηφανεύονται συχνά σε φίλους και γνωστούς για το πόσο «τα ξύνουν» και τα ρεπό που παίρνουν.

Άγιοι Ανάργυροι: Δηλαδή ο τρόπος που έγινε αυτή η γυναικοκτονία έχει ως απάντηση απλά τη διερεύνηση του περιστατικού;

Με μια έρευνα δεν θα αλλάξει τίποτα

Ανάθεμα κι αν υπάρχει αστυνομικός που να έχει δουλέψει 22 μέρες το μήνα σε αυτή τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και στον στρατό. Τα έχουμε ζήσει όσοι έχουμε πάει. Για κάθε βραδινή βάρδια σε στρατόπεδο, ο αξιωματικός εξαφανίζεται για κανένα 3ήμερο. Να σου οι γονικές άδειες, να σου οι αναρρωτικές, να σου από δω, να σου από κει, μαζεύεται ένα γεμάτο 4μηνο τον χρόνο στο οποίο ο δημόσιος υπάλληλος δεν δούλεψε.

Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα κηφήνων που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τον φόβο μιας γυναίκας για τη ζωή της και η επιλογή τους είναι να της πουν «βγείτε έξω, καλέστε το 100 και θα έρθουμε να ερευνήσουμε την καταγγελία».

Τώρα που δολοφονήθηκε αυτή η γυναίκα γιατί είχατε την ευκαιρία να την σώσετε και δεν το κάνατε, πώς νιώθετε άραγε εσείς εκεί στο αστυνομικό τμήμα στους Άγιους Ανάργυρους; Και σε κάθε αστυνομικό τμήμα.

Έγραφα προχθές εδώ για την ταινία Promising Young Woman και έλεγα πόσο σκληρή είναι, πώς σου σφίγγεται το στομάχι. Ε, ένα 24ωρο μετά ήρθε η πραγματικότητα να δείξει πως η ταινία αυτή ίσως και να είναι ένα ευχάριστο σενάριο.

Βγήκε ο κ. Χρυσοχοΐδης και είπε ότι πρέπει να ερευνηθεί το περιστατικό και αν λειτούργησαν όλα τα πρωτόκολλα πάνω στα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι 17.000 αστυνομικοί. Η έρευνα θα οδηγήσει σε μια σιωπηρή τιμωρία ενός ή περισσότερων αστυνομικών που όμως δε θα χάσουν ούτε ευρώ από τον μισθό τους και μετά θα περιμένουμε την επόμενη γυναικοκτονία.

Ξέρετε κ. Χρυσοχοΐδη πόσες φορές τηλεφωνό καθημερινά στο 100 για να καταγγείλω απλές παραβάσεις; 2 φορές τουλάχιστον. Ξέρετε πόσες εμφανίζεται ένας αστυνομικός; Μια φορά από τις 14 της εβδομάδας. Κι αυτή τη μία έρχεται και κάνει πως ασχολείται. Αστυνομικός της τροχαίας ήρθε μετά από καταγγελία μου να καταγράψει παράνομα σταθμευμένα οχήματα πάνω σε πλατεία και αντί να γυρίσει όλη την πλατεία που ήταν γεμάτη, έγραψε τα 7-8 που ήταν μπροστά του. Την ίδια στιγμή, μηχανάκια περνούσαν δίπλα του πάνω στο πεζοδρόμιο και δεν ασχολήθηκε να τα σταματήσει και να επιβάλει πρόστιμο.

Τα πρωτόκολλα επέτρεψαν μια ακόμα γυναικοκτονία, αλλά γιατί να ενοχλήσουμε τους αστυνομικούς μωρέ;

Αν σε αυτά τα τόσο εύκολα και απλά δεν δύνανται να κουνηθούν και να κάνουν τη δουλειά τους και προτιμούν να αράζουν έξω από τα Everest για να πίνουν καφεδάκι τσάμπα και να φλερτάρουν με τις υπαλλήλους, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν σωστά στα πιο πολύπλοκα, σε τέτοιες περιπτώσεις;

Εδώ στο MEGA αποκάλυψαν ότι υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό και αστυνομικός, αλλά η διοίκηση του τμήματος, μια υπαξιωματικός και επόπτρια των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, η οποία έκρινε πως θα ήταν σπατάλη να πάει το περιπολικό στην γυναίκα που δολοφονήθηκε. Δύο γυναίκες σφράγισαν την γυναικοκτονία από τα χέρια του δολοφόνου. Ο δε δράστης έχει και ποινικό μητρώο και έχει βρεθεί έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική. Και ο φύλακας τον κοίτουσε να τη σκοτώνει και μετά έδρασε. Άμεσος δράση.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται στο μυαλό του κ. Χρυσοχοΐδη ως ανάγκη διερεύνησης του περιστατικού και όχι αλλαγής του συστήματος λειτουργίας, των πρωτοκόλλων.

Όχι, δεν είναι ζήτημα διερεύνησης αυτού του περιστατικού. Είναι ζήτημα νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας όλου του αστυνομικού σώματος και ζήτημα ότι τους έχετε δώσει το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για τις τιμωρίες τους. ΕΔΕ και κουραφέξαλα. Όταν ήμουν φαντάρος πριν 3 χρόνια, γυναίκα αξιωματικού είχε κάνει καταγγελία για ξυλοδαρμό και έβαλαν συναδέλφους του να ερευνήσουν την υπόθεση. Δεν ξέρω πού κατέληξε, αλλά αμφιβάλλω σθεναρά αν έγινε κάτι ή μπήκε στο συρτάρι η καταγγελία.

Τα πρωτόκολλα σας είναι προβληματικά, τα άτομα που απαρτίζουν το αστυνομικό σώμα είναι προβληματικά και συμπλεγματικά, με μόνη τους επιθυμία να αράζουν στα γραφεία και να επεμβαίνουν όποτε έχουν όρεξη. Αν δε γίνει σαφές σε κάθε έναν που εργάζεται ως αστυνομικός ότι φέρει υποχρέωση να απαντά σε κάθε καταγγελία, να ερευνά οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του, τότε οποιαδήποτε έρευνα για τη γυναικοκτονία στους Άγιους Ανάργυρους και να γίνει, δεν θα αλλάξει και πολλά.

Κι ούτε μετά από αυτό το κείμενο και όλα τα κείμενα που έχουν γραφτεί, θα αλλάξουν πολλά. Γιατί κ. Χρυσοχοΐδη υπηρετείτε εσείς την αστυνομία, που είναι ένα αυτόνομο κρατίδιο, συνδιαλέγεστε μαζί τους και δεν έχετε δείξει πουθενά την πυγμή να τιμωρούνται όσοι δεν τιμούν την θέση τους.

Έπρεπε να πεθάνει αστυνομικός τον περασμένο Δεκέμβριο για να κινητοποιηθείτε, αλλά κι εκεί ακόμα περιμένουμε να βρεθούν οι αυτουργοί και να τιμωρηθούν. Σιγά μη νοιαστείτε για απλούς πολίτες, σιγά μη νοιαστεί η αστυνομία για μια γυναίκα που τρέμει να γυρίσει σπίτι της για να μην καταλήξει νεκρή ή, στην καλύτερη, γεμάτη μελανιές και σπασμένα κόκαλα, για να λέει κι ευχαριστώ στον αφέντη.

Άγιοι Ανάργυροι: Δηλαδή ο τρόπος που έγινε αυτή η γυναικοκτονία έχει ως απάντηση απλά τη διερεύνηση του περιστατικού;

Δεν ξέρω τι εκπαίδευση πέρασαν οι 17.000 που λέτε, αλλά δεν έχουμε καμία ένδειξη πως οι αστυνομικοί παίρνουν στα σοβαρά τον ρόλο τους και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την κοινωνία. Δημόσιοι υπάλληλοι που βαριούνται να προσθέσουν κάτι νέο στην καθημερινότητα τους, μη τυχόν και χαλάσει η ζαχαρένια τους. Αυτό είναι. Προφανώς, όχι όλοι. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία. Κι αν κάποιος ενοχλείται που τσουβαλιάζετε με τους άλλους αστυνομικούς, διάλεξε λάθος επάγγελμα.

Σας ενόχλησε τις προάλλες στις μονταζιέρες της ΝΔ η λέξη «μπάτσος» που είπε ο κ. Δούκας που απλώς επανέλαβε μια φράση που είπε άλλος στο συμβούλιο του δήμου και έγινε ολόκληρη επανάσταση.

Αυτό το κείμενο δεν το γράφει αλληλέγγυος ή μπαχαλάκης έξω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια. Το γράφει κάποιος που τους σιχαίνεται και δαύτους. Και πόσοι άλλοι κάποιοι σαν και μένα τα έχουν γράψει στα social, σε άλλες ιστοσελίδες.

Όταν αποδείξει η αστυνομία πως δεν αποτελείται από μπάτσους, να έρθουμε να το ξανασυζητήσουμε το ζήτημα της ορολογίας. Μέχρι να το αποδείξει, καλό είναι να σιωπά. Αν υπάρχει και από όλο το αστυνομικό σώμα και από εσάς τον ίδιο κ. Χρυσοχοΐδη η ελάχιστη ένδειξη τσίπας και σεβασμού προς τη δολοφονημένη γυναίκα και κάθε δολοφονημένη γυναίκα. Και κάθε άνθρωπο που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του γιατί τα πρωτόκολλά σας είναι προβληματικά και αναποτελεσματικά.

Καμία έρευνα δεν θα σώσει την επόμενη. Αλλαγή σε όλο το σύστημα και τις δομές της αστυνομίας χρειάζεται. Έχετε το θάρρος να πειράξετε το άβατο; Έχετε εσείς κ. Μητσοτάκη την πυγμή να δώσετε ρητή εντολή στον κ. Χρυσοχοΐδη να πειράξει το άβατο, ειδάλλως θα πάει σπιτάκι του;

Κανένα μήνυμα πάντως δεν θα δοθεί όσο δεν υπάρχει «απόλυση». Όσο η τιμωρία είναι να στέλνουμε τους αστυνομικούς να κάθονται έναν μήνα σπίτι τους και να τους παίρνουμε το όπλο, πληρώνοντας τους όμως κανονικά, κανενός το αυτί δεν θα ιδρώσει. Θα συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν μες στα μούτρα μας και να χαίρονται που πληρώνονται και…πληρώνει το κορόιδο το κράτος. Και οι φίλοι τους θα γελάνε μαζί τους.

ΥΓ. Ευτυχώς υπάρχει το panic button…