Με ανακοίνωσή του ο συνήγορος συγγενών θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών Αλέξης Κούγιας χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (ΕΡΡΟ) για δίωξη σε βάρος 23 προσώπων ως «εξαιρετική νομική εξέλιξη» και να δηλώνει πως «διευρύνεται η δυνατότητα προσφυγής των συγγενών των θυμάτων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αξιώνοντας πολύ μεγάλες αποζημιώσεις».

Όπως αναφέρει ο κ. Κούγιας αυτό προκύπτει από το γεγονός πως η άσκηση ποινικών διώξεων στρέφεται κατά 18 ατόμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ των συνολικά 23 ατόμων, που εμπλέκονται με τη σύμβαση 717 και περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΕΡΡΟ.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Κούγια:

«Ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς (EPPO), οι οποίοι υπηρετούν στην Αθήνα, με νομική βάση τη σύμβαση 707 που αφορούσε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, άσκησαν ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων εις βάρος 23 προσώπων, εκ των οποίων οι 18 είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

1) Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκσυγχρονισμό του ως άνω συστήματος.

2) Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν επίσης κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε άλλους 4 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν στην Ελληνική Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

3) Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν επίσης κακουργηματικές διώξεις για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος 5 νόμιμων εκπρόσωπων της αναδόχου κοινοπραξίας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΛΟ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

Η επόμενη κίνησή μου είναι να δηλώσω παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, εφόσον αυτή νομικά επιτρέπεται, εις βάρος όλων αυτών, κατά των οποίων ασκήθηκε η ποινική δίωξη, και τις επόμενες ήμερες θα μελετήσω τη δυνατότητα ενοποιήσεως των δύο δικογραφιών (αυτής για την οποία διεξάγεται ανάκριση στη Λάρισα και αυτής για την οποίαν ήδη ασκήθηκαν οι νέες ποινικές διώξεις), ώστε να διεξαχθεί μόνο μια δίκη στην Αθήνα και να μην ταλαιπωρούνται οι συγγενείς των θυμάτων σε ταξίδια ανά την ελληνική επικράτεια».